Sajtminőség-ellenőrzés másodpercek alatt

 

Dániában üzembe állították a világ első sajtrobotját, amit a sajtminőség ellenőrzésére fejlesztettek ki. A találmányt kifejlesztő Koppenhágai Egyetem kutatói szerint időt és pénzt tudnak megtakarítani vele a tejipari vállalatok. A sajt állapotát úgy ellenőrzi, hogy a beleszúrt vékony fémcsőben infravörösközeli fénnyel világítja meg a belsejét, és a visszaverődő frekvenciákat elemzi.

 

 

A visszavert hullámhosszok elemzésével mintegy „vegyi ujjlenyomatot” vesznek a sajt beltartalmáról, többek közt a zsír-, a fehérje- és a szénhidráttartalmát is meg lehet határozni ezzel a módszerrel. Ezek aránya alapján nemcsak azt lehet eldönteni, hogy a sajt megfelel-e a tejipari biztonsági szabványoknak, hanem hogy az adott sajtfajtától elvárt ízt és állagot eredményező folyamatok zajlanak-e benne.

 

A robot az összes sajtfélét a feldolgozás igen korai szakaszában vizsgálja, és másodperceken belül képes figyelmeztetni a tejgazdaságot, ha valami nem stimmel, sőt, azt is jelzi, hogyan kellene változtatni az érlelési körülményeken, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Mostanáig a gyártási tételek egyes termékeiből vett minták egyedi elemzésén és a teijpari dolgozók érzékeny orrán múlott a sajtgyártás, de a dán robot lehetővé teszi, hogy a sajt állapotára és minőségére vonatkozó adatok folyamatosan rendelkezésre álljanak, amivel időt és költséget is meg lehet takarítani.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság, dairyglobal.net