Különbség tej és tej között

 

Sokan nem gondolnák, hogy tehéntej és tehéntej között mekkora lehet az eltérés. A tej beltartalmát pedig nemcsak a takarmányozás, hanem az állat genetikája is meghatározza.

 

Magyartarkából álló tejelő állomány

 

A világ egyes részein már hatalmas üzleti karriert futott be az úgynevezett A2 tej, ami feltehetően kevesebb emésztési panaszt okoz az arra érzékenyeknek, nem hajlamosít gyulladásra, sőt, jótékonyan hat bizonyos krónikus betegségekre, és a tejfehérje-allergiások is fogyaszthatják. Néhány kisebb gazdaság már nálunk is elkezdte az állománya ilyen irányú nemesítését.

 

 

Az állatjólétet is jobban szolgálja az automata fejés, mert a tehén akkor jön fejésre, amikor ő akar. Nagyon gyorsan megtanulja, hogy ha feszül a tőgye, akkor csak be kell állnia a megfelelő helyre.

Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett.

A tej fehérjetartalmában található β-kazein egy egysége összesen 209 aminosavból épül fel, amelyek az A1 és az A2 forma esetében csak az aminosav lánc 67. aminosavában különböznek. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, de rendkívül jelentős különbség.

A tudomány ma azt feltételezi, hogy eredetileg minden szarvasmarhafajta A2 genetikai anyagot hordozott, és az idők során, egy spontán mutáció következtében alakult ki az A1 gén, több ezer évvel ezelőtt, a háziasítás során. Ennek a spontán mutációnak a következménye, hogy az európai szarvasmarhafajták genetikai állománya A2A2-ből A1A2-re és A1A1-re változott. Ma pedig mind a három genetikai kombináció előfordul.

 

A természetes, szénaalapú takarmányozásnak, a korszerű istállónak és a legelőnek köszönhetően egészséges az állomány

 

Mindamellett, hogy az A2 tej könnyebben emészthető, számos egyéb jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, gátolhatja az enzimekkel kapcsolt neurológiai rendellenességek kialakulását.

Több szakirodalom is összefüggésbe hozta az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatással, illetve megállapította, hogy a laktózintoleránsok kevésbé produkálnak tüneteket az A2-es tej elfogyasztását követően, noha annak laktóztartalma megegyezik az A1-es tejével.

Mindennek az egyértelmű és egybehangzó tudományos igazolása, illetve elfogadása egyelőre várat magára, de több hazai termelő is felismerte már, hogy a jövő az A2-es tejé lehet.

 

Forrás:  magyarmezogazdasag.hu