Sajtos ropogós Ripi-Ropi Kipi-Kopi -Szoky konyhája

 

Bármely alkalomra, isteni kis vendégváró, ez a sajtos ropogós nassolnivaló. Közeleg a húsvét, remek ötlet a locsolkodó fiúkat -férfiakat kis ropogtatni valóval várni. Nagyon nagy kedvence lehet bárkinek, hiszen pillanatok alatt elkészíthető kevés alapanyagból. Igazi teavajjal, a közepesen érett Cervinus Perfetto sajttal, kis köménnyel. Érdemes kipróbálni, mert nem csak a sajt, de az egész recept perfetto! 

 

20 perc előkészítés + 55 perc hűtés + 20 perc sütés

könnyű

1084 kcal/ tepsi

Hozzávalók 4 tepsire:

  • 350 g finomliszt, 
  • 250 g teavaj, 
  • 200 g Cervinus Perfetto sajt, amiből 130g a tésztába 70 g a sós sütemény tetejére, de akár igény szerint az utóbbit lehet duplázni is, 
  • 2 db egész tojás a tésztába, 
  • 1 db egésztojás a kenéshez, 
  • 1 teáskanál só a tésztába és egy erős csipet kenésnél a tojásba, 
  • 1 evőkanál 20 % tejföl, ami kb. 50 g, 
  • ízlés szerinti kömény mennyiség

ELKÉSZÍTÉS

  1. egy tálba szórjuk a lisztet, adjuk hozzá a sót, a köményt és a hideg vajat és kezdjük elmorzsolni a tésztát
  2. felverjük a tojást és ráöntjük és hozzátesszük a tejfölt 
  3. ráreszeljük a tetejére a Cervinus Perfetto sajtot (130g)
  4. összedolgozzuk, összegyúrjuk a tésztát kb. 2-3 perc alatt
  5. az elkészült tésztát kettéválasztjuk, két kilapított gombócot készítünk belőle és folpackba (frissen tartó fóliába) csomagoljuk és betesszük a hűtőbe kb. 55-60 percre
  6. a kivesszük az egyik tésztát, 1-2 mm-es vékonyságúra nyújtjuk, közben néha lisztezzük, hogy ne ragadjon oda a nyújtófára 
  7. felvágjuk tetszőleges formára, lehet téglalap kerek, hosszú és ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire 
  8. egy tojást pici sóval felverjük és egy kenőtollal átkenjük a tészták tetejét és megszórjuk a maradék reszelt sajttal és egy pici örült köménnyel
  9. sütése 190 C fokon alsó felső sütési módozatban, középső polcon 20 perc

TIPP

ha teszünk a tésztájába egy kis sütőport, élesztőt, vagy szódabikarbónát, akkor kicsit magasabbak lesznek, felpúposodnak, de akkor elvesztik az igazi ropogós, keményre sült állagukat. Mert még a Szoky kamerájában is tisztán kivehető, hogy milyen ripi-ropi és kipi-kopi ez a sajtos nasi!

https://www.youtube.com/watchv=UtWSZIiMPRM&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=21

Jó étvágyat kívánunk!