Sajtos ropogós Ripi-Ropi Kipi-Kopi -Szoky konyhája
Bármely alkalomra, isteni kis vendégváró, ez a sajtos ropogós nassolnivaló. Közeleg a húsvét, remek ötlet a locsolkodó fiúkat -férfiakat kis ropogtatni valóval várni. Nagyon nagy kedvence lehet bárkinek, hiszen pillanatok alatt elkészíthető kevés alapanyagból. Igazi teavajjal, a közepesen érett Cervinus Perfetto sajttal, kis köménnyel. Érdemes kipróbálni, mert nem csak a sajt, de az egész recept perfetto!
Hozzávalók 4 tepsire:
- 350 g finomliszt,
- 250 g teavaj,
- 200 g Cervinus Perfetto sajt, amiből 130g a tésztába 70 g a sós sütemény tetejére, de akár igény szerint az utóbbit lehet duplázni is,
- 2 db egész tojás a tésztába,
- 1 db egésztojás a kenéshez,
- 1 teáskanál só a tésztába és egy erős csipet kenésnél a tojásba,
- 1 evőkanál 20 % tejföl, ami kb. 50 g,
- ízlés szerinti kömény mennyiség
ELKÉSZÍTÉS
- egy tálba szórjuk a lisztet, adjuk hozzá a sót, a köményt és a hideg vajat és kezdjük elmorzsolni a tésztát
- felverjük a tojást és ráöntjük és hozzátesszük a tejfölt
- ráreszeljük a tetejére a Cervinus Perfetto sajtot (130g)
- összedolgozzuk, összegyúrjuk a tésztát kb. 2-3 perc alatt
- az elkészült tésztát kettéválasztjuk, két kilapított gombócot készítünk belőle és folpackba (frissen tartó fóliába) csomagoljuk és betesszük a hűtőbe kb. 55-60 percre
- a kivesszük az egyik tésztát, 1-2 mm-es vékonyságúra nyújtjuk, közben néha lisztezzük, hogy ne ragadjon oda a nyújtófára
- felvágjuk tetszőleges formára, lehet téglalap kerek, hosszú és ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire
- egy tojást pici sóval felverjük és egy kenőtollal átkenjük a tészták tetejét és megszórjuk a maradék reszelt sajttal és egy pici örült köménnyel
- sütése 190 C fokon alsó felső sütési módozatban, középső polcon 20 perc