A sajt ugyanazt a részét stimulálja az agynak, mint a kemény drogok

 

Igen meglepő, és az átlagember számára megdöbbentő dolgot fedeztek fel egy amerikai egyetemen. Ha néha azon kapod magad, hogy a sajttál körül ólálkodsz, már harmadjára, vagy negyedjére, most lehull a lepel, ugyanis tudományos háttere van a dolognak.

 

 

A Michigani egyetem kutatói nemrégiben érdekes dolgot fedeztek fel, ami pedig nem más, mint hogy a sajtokban megtalálható egy olyan kémiai vegyület, ami az addiktív, veszélyes kábítószerekben is benne van.

Az étel addikciós skálát (Yale Food Addiction Scale) használva, ami azt méri, hogy egy illető mennyire vágyakozik egy adott étel után, a kutatás rámutatott, hogy a sajtok sokkal addiktívabbak számunkra, mint más ételek, azon egyszerű oknál fogva, mert van bennük kazein. Ez a fehérje minden tejtermékben megtalálható. Az anyatej 30-40%-ban, míg a tehéntej ennél jóval magasabb arányban, 80%-ban tartalmaz kazeint.

Érdekesség, hogy a sajtkészítésen kívül, többek közt ragasztók és festékek is tartalmazzák. (Éreztetek már olyat, hogy megszagoltok egy tubus ragasztót, vagy képes könyvet, és ellenállhatatlanul jó illata van?) A sajtkészítésről csak annyit, hogy a kazein megalvasztásával gyártják. A tejet előbb megsavanyítják, majd hozzáadják az oltóanyagot, majd a szilárd anyagot kiszűrik és formába préselik. Az emberek nagy része imádja a sajtokat, és egy átlagos ember évente több, mint 15 kg sajtot eszik meg összesen, magában, vagy más ételek hozzávalójaként.

 

Na szóval….

A kazein aktiválni tudja az agyunkban az úgynevezett opioid receptorokat, aminek hatására egy olyan eufórikus érzés generálódik bennünk, amilyet a kábítószerek is kiváltanak az agyban. Természetesen azt ne felejtsük el, hogy intenzitás tekintetében a „sajtos trip” elmarad a kábítószerekéhez képest, de még szerencse, hogy így van, különben sokan, akik imádjuk a sajtot, komoly bajban lennénk!

500 egyetemi hallgatóval töltettek ki egy kérdőívet az addiktív ételekkel kapcsolatban, és a teszt eredménye egyértelműen azt mutatta ki, hogy a legjobban azokat az ételeket tudjuk megkívánni, amik tartalmaznak sajtot. A tejben is megtalálható a kazein, azonban alacsonyabb koncentrációban, mivel a sajtkészítés során 1 egység sajt elkészítéséhez kb. 10 egység tejre van szükség.

„Ez egy fontos lépés az addiktív ételek azonosításában. A felfedezés sokat segíthet a túlsúlyosság, és az elhízás megelőzésében és visszaszorításában világszerte. Továbbá olyan szempontból is fontos lehet, hogy mostantól a helyzetet is máshogyan kell kicsit kezelni az elhízottak esetében. Nem csak szimplán visszább kell venni az étel mennyiségéből, hanem felhasználhatjuk és átültethetjük a más addiktív szokások ellen alkalmazott módszereket, mivel ez is hasonló módon működik, mint a dohányzás, az italozás, vagy a kábítószerek használata.” – nyilatkozta Nicole Avena a tanulmány egyik társszerzője.     Forrás: http://www.standard.co.uk/; hungliaonline.com