Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat

 

A tejet-, tejtermékeket vizsgálva, számos tápanyagának daganatokkal összefüggő kutatása volt, van, lesz.

A tejtermékfogyasztás fontos.

Az egyik ilyen kutatás a Harvard Közegészségügyi Egyetem (Harvard School of Public Health) bostoni Brigham and Woman’s Hospitallal végzett közös kutatása.

A tejtermékek védő hatású összetevői között említendő:

  • a konjugált linolsav
  • a kalcium
  • a D-vitamin
  • a vajsav
  • a savófehérje
  • és a tejsavbaktérium

A kutatás során megállapították, hogy a szervezet számára elegendő, jól felszívódó és beépülő kalcium fogyasztás esetén a meglévő, majd eltávolításra kerülő bélpolip kiújulása csökkenthető. Ez azért fontos, mert a kezeletlen bélpolipokból a későbbiekben rákos elváltozás alakulhat ki, így viszont megelőzhetővé válhat.

Stephanie Smith-Warner egyetemi adjunktus elmondása alapján, azoknál a vizsgált embereknél, akik naponta elfogyasztottak egy pohár tejet, 15%-kal kevesebb volt a daganatos megbetegedés kialakulása, mint azoknál, akik csak hetente fogyasztottak két pohár tejet.

 

A bélben lévő kalcium, foszfor és kalcium-foszfát megköti a bélfalra toxikus hatású epesavakat és szabad zsírsavakat

Azonban nem csak a tej, hanem a tejből készült

  • túró
  • sajt
  • joghurt
  • kefir

is tartalmazza a kalciumot, így változatos táplálkozással biztosíthatjuk szervezetünk számára a

Szülőként, nagy szülőként, gyermeket nevelőként figyeljünk Dr. Garami Miklós, a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika gyermek onkológus szavaira is:

A gyermekkori daganatos megbetegedések száma és összetétele jelentősen eltér a felnőtt lakosságétól. Ugyanakkor, ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások – pl. a rendszeres tejfogyasztás – csökkentik bizonyos felnőttkori daganatos megbetegedések kockázatát. Ennek hátterében az áll, hogy a kalcium játssza a legnagyobb szerepet a rákos sejtek pusztításának segítésében, ételeink lebontásáért felelős szerveink vannak ugyanis leginkább kitéve a rákos megbetegedés kockázatának. Megfelelő mértékű tejfogyasztás mellett a testsúly csökkentése és a fizikai aktivitás segítenek a daganat kialakulási kockázatának csökkentésében


Azaz, a mi felelősségünk, hogy mi kerül gyermekeink asztalára, és nekünk is példát kell mutatni a táplálkozásban.

Naponta legalább 2 alkalommal fogyasszunk tej-, tejterméket, pl.:sajtos szendvics, gyümölcsjoghurt
Készítsük el otthon együtt a szendvicset, és akár házi gyümölcsjoghurtot, így szívesebben fogadják a csemetéink is!

Természetesen a tejallergiások a kalciumot nem tudják tejjel-, tejtermékekkel ezt a kérdést megoldani, hanem a kezelő orvossal egyeztetve megfelelő készítménnyel is biztosíthatják maguknak.

A laktóz-intoleranciában szenvedőknek azonban nem kell, sőt nem is szabad lemondania a tejtermékek fogyasztásáról!

A tejcukorérzékenyek esetében a laktáz enzim pótlást alkalmazva  és/vagy laktózmentes tejtermékeket fogyasztva elkerülhetőek a laktóz-intolerancia tünetei.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy számos hasmenéssel társuló betegség, pl.: a glutén-intolerancia esetében is megjelenhet, akárcsak másodlagosan is a laktóz-intolerancia.
Mivel a hasmenéses betegségekben, egyébként is csökken a tápanyagok felszívódása, érdemes kiemelten odafigyelni a más betegségekre is utaló tünetekre, pl.: a belek állapotára!


forrás: laktozerzekeny.hu