Sajtos-baconos Grissino
A grissino egy jellegzetes piemonti pálcika alakú pékáru. A hagyomány szerint a grissino 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret.
Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt, amit ő les petits bâtons de Turin–nak hívott.( tureni kis botocskák)
Hozzávalók 6 személyre:
-
- 1 leveles tészta
- 1 ujjnyi vékony szelet nyers sonka
- 40 g Szarvasi Picante
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál rozmaring
- 1 tojássárgája
- bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
- A leveles tésztát a munkafelületen kinyújtjuk, és ecsettel megkenjük kevés vízben felvert tojássárgájával.
- Megszórjuk reszelt sajttal, apró kockára vágott sonkával és apróra vágott rozmaringgal, és 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát széles csíkokra vágjuk és megcsavarjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd megszórjuk szezámmaggal, ízlés szerint borssal és 10-15 percig sütjük, amíg a rudak aranybarnák nem lesznek.