Sajtos-baconos Grissino 

 

grissino egy jellegzetes piemonti pálcika alakú pékáru. A hagyomány szerint a grissino 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret.

Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt, amit ő les petits bâtons de Turin–nak hívott.( tureni kis botocskák) 

 

15 perc előkészítés + 15 perc sütés

könnyű

259 kcal/ adag

Hozzávalók 6 személyre:

    • 1 leveles tészta 
    • 1 ujjnyi vékony szelet nyers sonka
    • 40 g Szarvasi Picante 
    • 1 evőkanál szezámmag
    • 1 evőkanál rozmaring
    • 1 tojássárgája
    • bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

  1. A leveles tésztát a munkafelületen kinyújtjuk, és ecsettel megkenjük kevés vízben felvert tojássárgájával.
  2. Megszórjuk reszelt sajttal, apró kockára vágott sonkával és apróra vágott rozmaringgal, és 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát széles csíkokra vágjuk és megcsavarjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd megszórjuk szezámmaggal, ízlés szerint borssal és 10-15 percig sütjük, amíg a rudak aranybarnák nem lesznek.

TIPP

Vendégváró, party eledel. No persze egy vasárnapi otthoni mozizáshoz is kitűnő, vagy csak ha valami sósat nassolnál. 

Jó étvágyat kívánunk!