Megalkották a világ első klímasemleges sajtját, mutatjuk, mitől az

 

Az egész gazdaságát át kellett alakítania azért a brit Wyke Farms-nak, hogy klímasemleges sajtot hozhasson létre. A munka 12 éven át tartott. Nem lehetett olcsó vállalkozás, ezért reméljük, hogy a 18 hónapig érlelt cheddar legalább ízletes.

Klímasemleges sajtot hoztak létre a britek

A brit Wyke Farms hozta létre a világ első klímasemleges sajtját a szén-dioxid-semlegességre vonatkozó előírásokat meghatározó Carbon Trusttal együttműködve. A Carbon Trust brit közfinanszírozású szervezet, amely megoldásokat kínál a klímaválság enyhítésére – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

 

 

„Ez egy 12 éves utazás volt számunkra. A „100% zöld” stratégiánkat 2010-ben indítottuk el. Akkoriban elköteleztük magunkat az energiafüggetlenség és a megújuló forrásokból történő gáztermelés mellett. Azóta befektetünk a tudásunkba mind a vállalat, mind a gazdaság működtetése terén. Ennek eredményeként évről évre hozzájárulunk a környezet állapotának javításához”

– nyilatkozta Rich Clothier, a Wyke Farms ügyvezető igazgatója. A szakember továbbá arról is beszélt, hogy a globális élelmiszer-előállítás egyre energiaigényesebbé válik, ami miatt növekszik az iparág szén-dioxid kibocsátása. Ez pedig hatással van az éghajlatváltozásra is, különösen a fejlődő országokban.

 

De mitől klímasemleges a sajt?

A Wyke Farms-nak teljesen át kellett alakítania a gazdaságát, hogy csökkenteni tudja annak szén-dioxid kibocsátását az elmúlt évtizedben. Mára csak olyan beszállítókkal dolgozik együtt, akik szintén ezt tették. Megváltoztatták az állati takarmányozás rendszerét, javítottak a földgazdálkodáson és úgynevezett regeneratív mezőgazdasági módszereket és talajvédelmet vezettek be.

 

 

Az Ivy Reserve Vintage Cheddar nevű sajt gyártási folyamatában a minimálisra csökkentették a hulladék és a csomagolás mennyiségét, felépítettek egy hővisszanyerő rendszert, valamint szűrték és újrahasznosították a szennyvizet is. Száz százalékban zöldenergiára álltak át. Mára az áramot kizárólag napenergiából, biogázból, valamint mezőgazdasági és tejipari hulladékból állítják elő. Az anaerob emésztőjük évente 20 millió kilogramm szén-dioxidot takarít meg és jó minőségű természetes trágyát is biztosít a számukra, amit később a földeken hasznosítanak.

A változtatások után a Carbon Trust megvizsgálta a gyártási folyamat nyomán keletkezett ökológiai lábnyom nagyságát. Ezt követően – a kedvező adatok alapján – az enyhén édeskés és diós ízű, 18 hónapig érlelt Ivy Reserve Vintage Cheddar kiérdemelte a PAS2060 szabvány szerinti karbonsemlegességi tanúsítványt – írja a portál.

 

Ennyibe kerülhet

A cikkben ugyan nem szerepel a termék ára, a Haszon.hu azonban utánanézett, hogy mennyibe kerülhet a klímasemleges termék. Egyenesen a gyártótól vásárolva, átszámolva nagyjából 1300-1400 forintba kerül belőle a körülbelül 20 dkg-os kiszerelés. Összehasonlítva a hazánkban kapható, hasonlóan 200 grammos, az Egyesült Királyságból származó érlelet cheddar sajtok árával, nagy eltérést nem tapasztalható.

 

forrás: haszon.hu, wykefarms.com