Házasított csülkök sajtos gombás változat
-Szoky konyhája
A hidegebb időszakokban, a nehezebb húsos ételek laktatnak és energiával töltenek fel. A csülök számtalan elkészítési módjával a magyarok egyik kedvenc hús alapanyaga. Szoky most minden jóval házasítja, amitől egy különleges ételt kapunk. A Szarvasi Ideale gyúrt sajtunk ötvözi mindazt a tulajdonságot, amit elvárunk egy igazi klasszikus gyúrt sajttól. Kellemesen lágy, krémes, és eszméletlenül nyúlik. Hétvégére egy ilyen lakoma mindenkit levesz a lábáról, aki szereti a rakott húsos ételeket. Az biztos, senki éhen nem marad!
Hozzávalók 1 tepsire: (min.9 adag)
-
- 200 g Szarvasi Ideale gyúrt sajt
- 1 db nyers hátsó sertés csülök (1700 g)
- 1 db első füstölt csülök (600 g)
- 1 kg fehér csiperkegomba
- 400 g sonkahagyma
- 2 db lilahagyma
- 4 db vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3 evőkanál füstölt szalonna zsírja
- 2 evőkanál liszt
- 200 ml 30 % cukrozatlan habtejszín
- 3 – 4 db babérlevél
- 1 evőkanál egész fekete bors
- 1 csapott evőkanál egész kömény,
- só ízlés szerint
- 1 nagy evőkanál méz
- tört fekete bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
ELKÉSZÍTÉS
- A házi füstölt csülköt előző este kiáztatjuk hűtőben, hogy ne legyen túl sós, ha gyors érlelésű, akkor elhagyható ez a lépés
- mindkét csülköt egy nagy lábasba tesszük, adunk hozzá 2 db vöröshagymát, 6 gerezd
- köménymagot, és egy evőkanálnyi szemes fekete borsót, vizet öntünk rá, hogy jól ellepje és 90-95 ˚C-okon jó 2,5 órán át abálj/ főzzük fedő alatt
- közben elkészítjük a hagymás -gombás keveréket: lemossuk szűrőben a gombát, és lecsepegtetjük, minden részét felhasználjuk, nem csak a kalapját, de szárát is. Egy kis lyukú reszelőn lereszeljük a gombákat. 2 db vöröshagymát gorombára felvágunk, majd felvágjuk apróra a petrezselymet
- 2 evőkanál forró zsiradékon lefonyassztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelt gombát, magas hőmérsékleten 12 perc alatt készre pároljuk, majd borsozzuk , sózzuk ízlés szerint, 2 csapott evőkanál lisztet szórunk a tetejére, elegyengetjük egy picit, pihentetjük egy kicsit, így a liszt felolvad benne. Hozzáadjuk a tejszínt és jól elkeverjük. Rászórunk két csipet petrezselymet, és egy kiforralás után kitesszük egy tálba hűlni. Néha keverjük meg, hogy ne tudjon megbőrösödni.
- összevágjuk a többi fajta hagymát (sonka-, lila-, fokhagyma) nagyobb darabokra és pici zsíron megpirítjuk a wokban, picit sózzuk, és mokkáskanálnyi, pici köményt teszünk rá 12 percig pirítjuk, majd egy evőkanálnyi mézzel meglocsoljuk. Kb. még 2 percig pirítjuk.
- a megpuhult csülköket kivesszük a vízből, és a levet félretesszük a levet, hagyjuk kihűlni.
- a csontról leszedegetjük a bőrt és a hőálló tál aljára helyezzük, majd rakunk rá hús darabokat, szétszedve kis darabokat
- a húsdarabok tetejére rákenjük az elkészített gombakrémet
- tetejére halmozzuk a kihűlt hagymadarabokat
- 235 ˚C fokra betesszük légkeveréses módozatban 20 – 25 percre
- nagylyukú reszelőn lereszeljük a Szarvasi Ideale sajtot, összekeverjük a maradék aprított petrezselyemmel
- kivesszük a sütőből a csülköt és második körben a sajtot ráhelyezzük és ameddig a sajt szép színt nem kap kb. még 10-12 percig sütjük. Ha ropogósabban szereti valaki a sajtot akkor lehet még egy pár percig sütni. Tálaljuk ízlés szerint tetszőleges körettel és savanyúsággal.