Csirkegolyók, sajtos krumpli gombóc
– Szoky konyhája
A csirkefalatokat mindenki szereti, ezúttal nem a szokásos csirkemellel készíti Szoky, hanem csirkecombot használ. A könnyed kis golyók összetett ételek, de megéri elkészíteni. A Cervinus Perfetto sajt a közepében olvadossá sül, és még köretet sem igényel, hiszen már van benne krumpli és répa a hús mellett., de egy kovászos uborka igazán jól passzol hozzá.
Hozzávalók 4 személyre: (18 db golyó)
-
- 700 g krumpli
-
- 8 db alsó csirkecomb
Főzővízbe
-
- 1 teáskanálnyi koriandermag
-
- 1 teáskanálnyi fekete bors,
-
- petrezselyem szára, ha ez nincs kihagyható
-
- 3 db közepes méretű sárgarépa,
-
- 2 db vöröshagyma
-
- 3 gerezd fokhagyma
gombócokhoz:
-
- 2 db vöröshagyma a gombócokhoz
-
- 3 db fokhagyma a gombócokhoz
-
- 1 csokor petrezselyem
-
- 2 – 3 félpúpos evőkanál liszt
-
- 2 evőkanál zsír / olaj
-
- 2 db tojásnak a sárgája
-
- 200 g Cervinus Perfetto sajt
-
- 150 teavaj,
-
- só, darált fekete bors
-
- 1 csipet szerecsendió
-
- ízlés szerinti Cayenne chili paprika őrlemény
-
- Panírhoz: liszt, 3 db tojás, zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS
- A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük főni sós vízbe,
- egy másik fazékba vizet forralunk, sót teszünk bele, belerakjuk a csirkecombokat, teszünk bele koriandert, borsot, petrezselyem szárát, majd a 3 db sárgarépát, a 2db vöröshagymát, és 3db fokhagymát és puhára főzzük a combokat
- a vöröshagymát finomra vágjuk, majd a fokhagymát is, és a petrezselymet is felvágjuk
- egy nyeles serpenyőbe teszünk másfél kanálnyi zsiradékot/olajat, és megfonnyasztjuk a felvágott hagymákat majd hozzáadjuk a petrezselymet és 1 perc pirítás után lezárjuk a gázt
- a megfőtt krumplit kiöntjük egy tálba és hozzáadjuk a vajat, és összetörjük egy krumplinyomóval, majd hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk hidegen 2 tojássárgáját, és a petrezselymes hagymakeveréket is, majd jól elkeverjük, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és újra jól elkeverjük, ízesítjük egy pici szerecsendióval, és pici cayenne borssal, és hagyományos borssal, sót csak a legvégén adunk hozzá
- lereszeljük a Cervinus Perfetto sajtot apró lyukú reszelőn
- a combokról leszedjük a húst, (a bőre nélkül) és apróra vágjuk és hozzáadjuk a krumplis keverékhez
- a főzővízből kiszedjük a répákat és azt is apróra vágjuk, szintén hozzákeverjük a krumplis masszához
- jól elkeverjük a masszát, és gyúrunk belőle gombócokat, a lereszelt sajtból mini golyókat gyúrunk és a közepébe belenyomjuk egyesével a krumpli gombócokba
- előkészítjük a panírt, 3 tojást + a megmaradt 2 tojásfehérjét felverjük, a golyókat pedig egyesével bepanírozzuk, liszt, tojás és panírmorzsába hempergetjük
- a bepanírozott golyókat hármasával kisütjük egy serpenyőben bő kb.175 ˚C-os olajban, többször mozgatva, hogy minden oldala megsüljön, addig süssük, amig a panír aranybarna nem lesz, hiszen minden hozzávaló már előfőzött, ezért nem kell sokáig sütni