Csirkegolyók, sajtos krumpli gombóc 

 – Szoky konyhája

 

A csirkefalatokat mindenki szereti, ezúttal nem a szokásos csirkemellel készíti Szoky, hanem csirkecombot használ. A könnyed kis golyók összetett ételek, de megéri elkészíteni. A Cervinus Perfetto sajt a közepében olvadossá sül, és még köretet sem igényel, hiszen már van benne krumpli és répa a hús mellett., de egy kovászos uborka igazán jól passzol hozzá.

 

60 perc előkészítés + 10 perc sütés

könnyű

281 kcal/ golyó

Hozzávalók 4 személyre: (18 db golyó)

    • 700 g krumpli 
    • 8 db alsó csirkecomb

Főzővízbe

    • 1 teáskanálnyi koriandermag 
    • 1 teáskanálnyi fekete bors, 
    • petrezselyem szára, ha ez nincs kihagyható 
    • 3 db közepes méretű sárgarépa, 
    • 2 db vöröshagyma 
    • 3 gerezd fokhagyma 

gombócokhoz: 

    • 2 db vöröshagyma a gombócokhoz 
    • 3 db fokhagyma a gombócokhoz
    • 1 csokor petrezselyem
    • 2 – 3 félpúpos evőkanál liszt 
    • 2 evőkanál zsír / olaj
    • 2 db tojásnak a sárgája 
    • 150 teavaj, 
    • só, darált fekete bors 
    • 1 csipet szerecsendió
    • ízlés szerinti Cayenne chili paprika őrlemény
    • Panírhoz: liszt, 3 db tojás, zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS

  1. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük főni sós vízbe,
  2. egy másik fazékba vizet forralunk, sót teszünk bele, belerakjuk a csirkecombokat, teszünk bele koriandert, borsot, petrezselyem szárát, majd a 3 db sárgarépát, a 2db vöröshagymát, és 3db fokhagymát és puhára főzzük a combokat
  3. a vöröshagymát finomra vágjuk, majd a fokhagymát is, és a petrezselymet is felvágjuk
  4. egy nyeles serpenyőbe teszünk másfél kanálnyi zsiradékot/olajat, és megfonnyasztjuk a felvágott hagymákat majd hozzáadjuk a petrezselymet és 1 perc pirítás után lezárjuk a gázt
  5. a megfőtt krumplit kiöntjük egy tálba és hozzáadjuk a vajat, és összetörjük egy krumplinyomóval, majd hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk hidegen 2 tojássárgáját, és a petrezselymes hagymakeveréket is, majd jól elkeverjük, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és újra jól elkeverjük, ízesítjük egy pici szerecsendióval, és pici cayenne borssal, és hagyományos borssal, sót csak a legvégén adunk hozzá
  6. lereszeljük a Cervinus Perfetto sajtot apró lyukú reszelőn
  7. a combokról leszedjük a húst, (a bőre nélkül) és apróra vágjuk és hozzáadjuk a krumplis keverékhez
  8. a főzővízből kiszedjük a répákat és azt is apróra vágjuk, szintén hozzákeverjük a krumplis masszához
  9. jól elkeverjük a masszát, és gyúrunk belőle gombócokat, a lereszelt sajtból mini golyókat gyúrunk és a közepébe belenyomjuk egyesével a krumpli gombócokba 
  10. előkészítjük a panírt, 3 tojást + a megmaradt 2 tojásfehérjét felverjük, a golyókat pedig egyesével bepanírozzuk, liszt, tojás és panírmorzsába hempergetjük 
  11. a bepanírozott golyókat hármasával kisütjük egy serpenyőben bő kb.175 ˚C-os olajban, többször mozgatva, hogy minden oldala megsüljön, addig süssük, amig a panír aranybarna nem lesz, hiszen minden hozzávaló már előfőzött, ezért nem kell sokáig sütni

TIPP: aki jobban szereti a hosszabb formát, az krokett formára is készítheti. Ha túl sok egyszerre ez a mennyiség, a kész gombócokat le is lehet fagyasztani

Jó étvágyat!

https://www.youtube.com/watch?v=hCSpOiaDv5s&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=17