Flammekueche vagy tarte flambée

 

Van a francia elzászi régiónak egy olyan sült „kenyérlángosa”, -német nevének fordítása szó szerint „lángban sült pite”, vagy a francia átfordított neve a tarte flambée , „flambirozott pite”-, amely bár ropogósabb és vékonyabb tésztájú, mint a miénk, de ugyanaz a lényege , hogy az eredetit fatüzelésű kemencében sütik. A Flammekueche eredetileg házi készítésű étel volt, amely még az 1960-as évek “pizza őrülete” előtt debütált városi éttermekben. Nagyon vékonyra kinyújtott, téglalap vagy ovális formájú kenyértésztából áll, nincs benne élesztő vagy egyéb kelesztő anyag. Egy sós torta és egy pizza keresztezése, egy vékony kovásztalan tésztalap, amelyet bőségesen megkennek tejföllel, és megszórják karikára vágott hagymával és szalonnával. Az eredmény pedig az egymástól nagyon eltérő ízek és textúrák csodálatos harmóniája: ropogós-rágós kéreg, a savanykás krém és sós-füstös hús darabok. Feltétnek rengeteg variációt el lehet képzelni ugyanúgy, mint a hozzá nagyon hasonlító, magyar “töki pompos”-nak is. Mondanunk se kell, a sajt a tetején a legtöbb variációban szerepel, vagyis mi mást ajánlanánk mi is, ha nem egy igazán ízes, tökéletesen érlelt Cervinus  Perfetto-t a tetejére. Laktató étel, ami a téli, hidegebb időszakban igazán tápláló. 

 

20 perc előkészítés + 10 perc sütés

könnyű

729 kcal/ adag

Hozzávalók  2 személyre: 

Az alaphoz:

    • 140 g sima liszt 
    • 1 evőkanál olaj (olívaolaj/növényi olaj ízlés szerint)
    • ¼ teáskanál só
    • ¼ csésze 60 ml víz, vagy szükség szerint egy kicsivel több

A feltéthez

    • 65 g bacon 
    • ½ közepes hagyma
    • ½ evőkanál vaj
    • 3 evőkanál 20% -os tejföl
    • 1 csipet szerecsendió
    • 1 csipet só
    • 1 csipet bors
    • 120 g Cervinus Perfetto  

ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az olajat, a sót és a vizet. Ha túl száraz és nem állna össze, akkor adjunk hozzá még egy kis vizet, de viszonylag száraz tészta lesz. Gyúrjuk egy percig, majd tegyük félre, amíg elkészítjük a feltéteket
  2. melegítsük elő a sütőt 230C-ra, és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral
  3. vágjuk a szalonnát vékony csíkokra és egy kis serpenyőben, közepes lángon süssük addig, amíg el nem kezd barnulni majd, kivesszük és félretesszük
  4. egy serpenyőben a hagymát vajon pirítsuk néhány percig, amíg a hagyma megpuhul, de még csak enyhén barnul
  5. a tejfölhöz keverjük hozzá a szerecsendiót, sót és borsot  
  6. a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki olyan vékonyra/oválisra, amennyire csak tudod (kb. 3 mm)
  7. tegyük át a tésztát a kibélelt tepsire, majd kenjük meg tejföllel a tetején, hagyva a széle körül teret minden feltét nélkül
  8. kenjük rá a pirított hagymát, majd szórjuk rá a szalonnát, amennyire csak tudjuk. A tetejét megszórjuk a Cervinus Perfetto reszelt sajttal, majd körülbelül 10 percig sütjük, amíg a szélei enyhén barnák és ropogósak nem lesznek, a feltétek pedig éppen színeződnek

TIPP

Elzászban, a flammekueche-t gyakran első fogásként fogyasztják, négyzetekre vágják, és egy nagyobb lakoma részeként nagy csoporttal megosztják. De egyszerű vacsoraként is finom, mellé zöldsalátával. És mivel a tészta kovásztalan, nem kell megvárni, amíg megkel, így ez egy igazán gyorsan összeállítható étel. Az eredetihez hűen ebben az ételben a kevesebb valóban több. Ha túl sok feltéttel pakoljuk meg ezt a tésztát, az alap nem lesz elég ropogós, és elázik. Legyen könnyű a feltét, és  a siker garantált.

Jó étvágyat kívánunk!