A tejivás előzheti meg a szívbetegséget

 

A kutatók egyelőre nem pontosan tudják, mi lehet az oka, de úgy tűnik, a rendszeres tejivóknál kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Az International Journal of Obesity folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszeres tejfogyasztóknak alacsonyabb a koleszterinszintje, és kisebb eséllyel alakulnak ki náluk szívbetegségek, mint azoknál, akik nem szoktak tejet inni. A University of Reading, a University of South Australia és a University of Auckland kutatói közel kétmillió brit állampolgár adatait vizsgálták, és bár egyelőre nem pontosan tudják az okát, egyértelműen látszott az összefüggés a tejivás és a szív egészsége között.

 

 

A kutatók azt találták, hogy bár a rendszeres tejfogyasztóknak magasabb a testtömegindexe, jó és rossz koleszterinből is kevesebb található a testükben. Az adatok alapján kirajzolódott, hogy az ő esetükben 14 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a telített zsírok fogyasztása összefüggésben lehet a szívbetegségek előfordulásával, ugyanakkor a tej magas telítettzsír-tartalma ellenére is épp ellenkező hatással van. Elképzelhető, hogy a tej magas kálciumtartalma, vagy a laktóz lehet valamilyen módon eltérő hatással a zsírok lebontására, de az is lehetséges, hogy a tej a bélrendszerben található baktériumokat befolyásolja, megváltoztatva a koleszterin feldolgozását. Vimal Karani, a kutatás vezetője ezért azt mondja, a jelenlegi eredmények alapján úgy tűnik, a tej is bátran beilleszthető a szívbarát diétákba.

 

Forrás: marieclaire.hu