Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?
Csontritkulás esetén elsősorban a prevencióban lenne nagy szerepe a megfelelő táplálkozásnak, de kialakult betegség fennállásánál is kiemelten fontos a kalciumban gazdag, kiegyensúlyozott, vegyes étrend. D-vitamin pótlása is szükséges lehet, de a legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő energiabevitelre és az étrendünk megfelelő tápanyag-összetételére, ugyanis bizonyos tényezők segíthetik, mások pedig gátolhatják a kalcium felszívódását.
Melyek ezek?
Kalcium hasznosulását segítő tényezők:
- D-vitamin
- Fizikai aktivitás
- Laktóz
- Savas közeg
Kalcium hasznosulását segítő tényezők:
- Túlzott fehérjefogyasztás
- Túlzott foszforbevitel
- Túlzott zsiradékfogyasztás
- Kevés D-vitamin
- Kevés mozgás
- Dohányzás
Mit együnk?
- tej
- tejtermékek
- tejkészítmények
- sajtok
- olajos magvak: mák, mandula, mogyoró, dió (azonban ezeknél figyelembe kell venni jelentős foszfortarltalmukat)
- kalciumtartalmú ásványvizek (pl. Kékkúti, Kristályvíz, Harmatvíz)
- egyéb kalciummal dúsított termékek (pl. kalciumos kenyér, gyümölcsjoghurt, virsli, stb.)
- zöldség- és főzelékfélék,
- gyümölcsök
- hüvelyesek
- gabonafélék
- máj
- tojás
- halolaj
- D-vitaminnal dúsított margarinok.
Mit kerüljünk?
- ömlesztett sajt (kivéve a kalciummal dúsított fajtáját)
- szénsavas üdítőitalok
- készételek
- konzervek
- élesztő
- krémporok
- húsok, húskészítmények túlzott mértékű fogyasztása
Csontritkulás: tippek az étrendhez
- Fogyasszunk energiaszükségletünknek megfelelő ételmennyiséget (pl. ne diétázzunk).
- Kerüljük a túlzott mértékű (>1 g/ttkg/nap) fehérjebevitelt, ez ugyanis növelheti a kalcium kiválasztását.
- Figyeljünk a zsírszegény étrendre, a túlzott zsírbevitel ugyanis ronthatja a kalcium hasznosulását.
- A kalciumbevitelnél figyeljünk az életkornak megfelelő ajánlásra.
- Fogyasszunk tej, tejtermékeket, tejkészítményeket, ugyanis az ezekben található kalcium jól hasznosul szervezetünkben.
- Ha ételintoleranciában szenvedünk (pl. laktózintolerancia, kazeinallergia), különösen figyeljünk a kalcium pótlására, amennyiben szükséges kérjük dietetikus segítségét.
Forrás: doktorgo.hu