Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?

 

A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?

 

Csontritkulás esetén elsősorban a prevencióban lenne nagy szerepe a megfelelő táplálkozásnak, de kialakult betegség fennállásánál is kiemelten fontos a kalciumban gazdag, kiegyensúlyozott, vegyes étrend. D-vitamin pótlása is szükséges lehet, de a legfontosabb, hogy figyeljünk a megfelelő energiabevitelre és az étrendünk megfelelő tápanyag-összetételére, ugyanis bizonyos tényezők segíthetik, mások pedig gátolhatják a kalcium felszívódását.

 

 

Melyek ezek?

Kalcium hasznosulását segítő tényezők:

  • D-vitamin
  • Fizikai aktivitás
  • Laktóz
  • Savas közeg

Kalcium hasznosulását segítő tényezők:

  • Túlzott fehérjefogyasztás
  • Túlzott foszforbevitel
  • Túlzott zsiradékfogyasztás
  • Kevés D-vitamin
  • Kevés mozgás
  • Dohányzás

 

Mit együnk?

  • tej
  • tejtermékek
  • tejkészítmények
  • sajtok
  • olajos magvak: mák, mandula, mogyoró, dió (azonban ezeknél figyelembe kell venni jelentős foszfortarltalmukat)
  • kalciumtartalmú ásványvizek (pl. Kékkúti, Kristályvíz, Harmatvíz)
  • egyéb kalciummal dúsított termékek (pl. kalciumos kenyér, gyümölcsjoghurt, virsli, stb.)
  • zöldség- és főzelékfélék,
  • gyümölcsök
  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • máj
  • tojás
  • halolaj
  • D-vitaminnal dúsított margarinok.

 

Mit kerüljünk?

  • ömlesztett sajt (kivéve a kalciummal dúsított fajtáját)
  • szénsavas üdítőitalok
  • készételek
  • konzervek
  • élesztő
  • krémporok
  • húsok, húskészítmények túlzott mértékű fogyasztása

 

Csontritkulás: tippek az étrendhez

  • Fogyasszunk energiaszükségletünknek megfelelő ételmennyiséget (pl. ne diétázzunk).
  • Kerüljük a túlzott mértékű (>1 g/ttkg/nap) fehérjebevitelt, ez ugyanis növelheti a kalcium  kiválasztását.
  • Figyeljünk a zsírszegény étrendre, a túlzott zsírbevitel ugyanis ronthatja a kalcium hasznosulását.
  • A kalciumbevitelnél figyeljünk az életkornak megfelelő ajánlásra.
  • Fogyasszunk tej, tejtermékeket, tejkészítményeket, ugyanis az ezekben található kalcium jól hasznosul szervezetünkben.
  • Ha ételintoleranciában szenvedünk (pl. laktózintolerancia, kazeinallergia), különösen figyeljünk a kalcium pótlására, amennyiben szükséges kérjük dietetikus segítségét.

 

Forrás: doktorgo.hu