Sajtos burgonyakrémmel töltött sült burgonya-

SZOKY konyhája 

 

Hidegebb időszakban jól esik egy laktató meleg krumplis étel, ami kellemesen telít. A jacket potato-ról azt hiszem sokan hallottak már, ami tulajdonképpen egy töltött héjában sült krumpli a brit gasztronómiában. Akár fast foodként, akár köretként is megállja a helyét, a világ számos országában készítik. Szoky most egy ehhez hasonló ételt tálalt nekünk, isteni sajtos krémmel, szalámival és tetejére reszelt Szarvasi Perfetto sajttal. Nem csak ízeiben, de illatában is egy csodálatos ételt kap az, aki kipróbálja ezt az egyszerre krémes, egyszerre roppanós receptet. Ahogy Szoky is mondja ez egyszerűen perfetto! 

 

35 perc előkészítés + 1 óra 10 perc sütés

könnyű

429 kcal/ db

Hozzávalók 10db krumplihoz: 

  • 2 kg vékony héjú burgonya, 1540
  • 1 csomag újhagyma, 
  • 3 – 4 gerezd fokhagyma, 
  • 2 evőkanál zsír, 360
  • 100 g paprikás szalámi, 520
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 100 g teavaj, 746
  • 100 ml cukrozatlan habtejszín, 290
  • só,
  • tört fekete bors, 
  • 2 csipet szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

  1. a közepesen nagy krumplikat jól mossuk meg, ( kefével tisztítsuk meg),majd egyesével sózzuk és csomagoljuk be egy-egy darab alufóliába, így helyezzük egymás mellé egy sütőtálba, (hogy a csomagok belsejében keletkező gőz elősegítse a puhulást), majd 5-6 cl vizet pedig öntsünk alájuk
  2. 190 C-ra helyezzük be a sütőbe 55-60percre, légkeveréses üzemmódba, vagy 220C-ra alsó-felső sütésre, hogy megpuhuljanak (tulajdonképpen ezt akár mikrós verzióval is kiválthatjuk)
  3. amíg sül a krumpli, addig elkészítjük a tölteléket, felszeleteljük karikára az 1 csomag újhagymát, kockára a fokhagymát, és a petrezselymet közepes méretűre 
  4. forró hőmérsékletre hevítjük a zsiradékot, majd beletesszük a fokhagymát és pár percig pirítjuk, majd beletesszük az újhagymát, együtt is sütjük pár percet,(nem kell nagyon fonnyasztani), majd elzárjuk a lángot, és megszórjuk a felvágott petrezselyemmel
  5. kivesszük a sütőből a krumplikat, és langyosra hagyjuk kihűlni, hogy könnyen tudjuk tölteni
  6. a krumplik közepét óvatosan egy karalábé vájóval kivájjuk/kimélyítjük, vigyázva, hogy ne legyen túl vékony a krumpli „csónak”, legyen tartása
  7. a kivájt langyos krumpli darabokat egy tálba helyezzük és hozzáadjuk a konyhameleg vajat, majd sózzuk alaposan, borsozzuk ízlés szerint, szerecsendiót, 2 csipet petrezselyem, és jól összedolgozzuk egy krumplinyomóval, majd hozzáöntjük a tejszínt, és újra elkeverjük
  8. kb.160 g Cervinus Perfetto  sajtot belereszelünk, és újfent jól elkeverjük ( mindig a végén reszeljük hozzá  a sajtot, hogy ne tapadjon össze) 
  9. betöltjük a krumplikat: az elkészített töltelékkel jól megtöltjük a kivájt krumpli „csónakokat”, a tetejére helyezzünk 2-3 szelet szalámit, és rászórjuk a maradék reszelt Perfetto sajtot
  10. mehetnek a sütőbe 230C-ra légkeveréses sütőbe, kb.10 percre, kitálalva ízlés szerint megszórhatjuk egy kis vágott petrezselyemmel

 

TIPP

Folyamatosan kóstoljuk meg a tölteléket, hiszen a krumpli nagyon elnyeli a sót, és nem lenne jó, ha ilyen finom étel íztelen lenne. A sajt is sós, a szalámi is, ezért fontos megtalálni az arányt. Mivel a szalámiból a zsiradék kisül, ezért nem szükséges már a tepsi kikenése zsiradékkal sütés előtt.

Jó étvágyat kívánunk!

https://www.youtube.com/watch?v=vC5uKAr2Gus