MEGLEPŐ EREDMÉNY: SPANYOL A VILÁG LEGJOBB SAJTJA

 

A világnak ismét van legjobb sajtja – legalábbis a 33. World Cheese Awards szerint, amit a spanyolországi Oviedóban rendeztek meg a Nemzetközi Sajtfesztivál részeként.

Az Olavidia, vagyis a nyertes tejtermék egy lágy kecskesajt, amit a spanyol Quesos y Besos (Sajtok és Csókok) elnevezésű gyártó készít. A top sajt 45 ország 4079 nevezését előzte meg a listán, így nyerte el „a világ legjobb sajtja címet”, amit 2019 óta nem ítéltek oda senkinek, mivel a járvány miatt elmaradtak a megmérettetések – írták a Foodandwine.com oldalán.

 

 

„Egy szerény kis sajtkészítő cég vagyunk Jaen-ben” – mondta Silvia Pelaez, a hivatalos nevén Lacteos Romero Pelaez nevű vállalkozás sajtkészítő mestere a CNN cikkében.

„Kevesebb mint öt éve kezdtünk el sajtokkal foglalkozni, így álmodni sem mertük volna, hogy ilyen hamar nyerünk valami díjat, nemhogy a világ legjobb sajtjának elismerését” – mondta Pelaez a díjkiosztó után. „Mindenben, amit csinálunk és amit az asztalra teszünk, a családunk szeretete van benne, ezt bizonyítja a ” Sajtok és Csókok” elnevezés is. Az, hogy a World Cheese Awards bírái meglátták és megízlelték ezt a szeretetet a sajtjainkban, és ilyen elismerésben részesítették, elsöprő siker számunkra.”

A kép csak illusztráció, a World Cheese Awards 2018-as rendezvényén készült

Az Olavidia a Rogue River Blue elnevezésű sajttól vette át a megtisztelő címet, ami 2019-ben ugyanakkora meglepetést okozott, mint most a spanyol, mivel ez volt az első amerikai sajt, ami a verseny történetében megszerezte ezt a top címet.

 

Forrás: TRAVELO, AFP/MARIT HOMMEDAL, alqueso.es