TÍZEZREK LÁTOGATTAK KI AZ OMÉK-ra

 

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) és az „Egy a Természettel” Vadászati Világkiállítás több tízezer látogatót fogadott. A szakmai és közönségprogramokkal, többek között néptánc-együttesek, népi zenekarok, autentikus viseletek, hagyományőrző mesterségek bemutatói is várték a látogatókat.

 

 

A kistermelői B pavilonban interaktív foglalkozásokon ismerkedhettek meg az érdeklődők a hungarikumokkal, kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehettek részt, a kisebbeket pedig egy gyermeksziget várta.

 

 

A Kárpát-medence kincsei közül gyógynövényeket, havasi mézeket, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárokat, szörpöket, sajtokat is vásárolhatak a látogatók. A gazdag, sokoldalú helyi termékek mellett hagyományaikat, kultúrájukat, épített örökségeiket, népi viseletüket is bemutatták külhoni honfitársaink. A kitermelői portékákat meg lehetett kóstolni, illatolni, ízlelni, sőt a gazdák saját történetüket is elmesélték hozzá.

 

 

Emellett az őshonos udvar bepillantást nyújtott a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába. Az udvarban megtalálható volt a magyar szürke szarvasmarha, kárpáti borzderes szarvasmarha, magyar tarka szarvasmarha, magyar házi bivaly, magyar parlagi szamár, kovásznai sárgafejű berke, gyimesi racka juh, suta racka juh, különféle tyúkfajták, gyöngytyúk, kacsa, liba, pulyka, magyar parlagi kecske, magyar óriás nyúl, illetve galamb.

 

 

Forrás: omek.amc.hu