Brit logisztikai válság: több tízezer liter tej kerül a lefolyóba

 

A tejtermékekre nagyobb hatással van a teherautóvezetők hiányából fakadó krízis, mint másféle élelmiszerekre: rövid ideig tarthatók a polcon, ráadásul nagyon kis profit van rajtuk.

 

 

Több tízezer liternyi tejet önthettek ki brit tejtermelők gazdaságonként Nagy-Britanniában: a Sky News cikke szerint egy Közép-Angliában élő negyedik generációs gazdálkodó egymaga 40 ezer liternyi tejtől szabadult meg az elmúlt két hónapban így azt követően, hogy nem volt tartálykocsisofőr, aki elszállította volna tőle azt.

 

Vagy kiönti, vagy nyomott áron adja el

„Érzelmileg megterhelő, amikor nincs más lehetőséged, mint hogy a lefolyóba öntsd azt, amit megtermeltél” – mondja a neve elhallgatását kérő termelő, aki attól tart, hogy rossz hatással lenne gazdaságára, ha kiderülne, ki is ő.

A férfinak augusztus eleje óta már négyszer kellett ehhez a drasztikus módszerhez folyamodnia.

A megelőző negyvenöt évben legfeljebb egyszer vagy kétszer tette ezt akkor, ha az időjárás lehetetlenné tette a tej elszállítását. Más gazdák arról számoltak be, hogy olyan kis vészhelyzeti tejfelvásárló cégekhez kellett fordulniuk, amelyek nyomott áron vásárolnak fel tejet és távolabbi értékesítési pontokra szállítják azt a dömping elkerülésének érdekében.

 

A boltokban még minden rendben

Az Egyesült Királyságban tavaly 15,3 milliárd liter tejet termeltek, így a boltokban egy darabig nem fog megmutatkozni, hogy a készletek egy részét a csatornába öntik vagy olcsóbban adják el, a jelenség ugyanakkor rámutat a brit logisztikai válság mélységére. Az üzemanyag-ellátás problémái után egészséges sertések százaival azért kellett végezni, mert nincs elég vágóhídi munkás sem az országban.

 

 

Sok termelő nem tudja nyereséggel eladni a tejet, 

így az ágazatban minden kisebb csapás nagyon gyorsan érezteti hatását – mondta Peter Alvis, a Brit Tejtermelők Királyi Szövetségének elnöke.

„Nem hiszem, hogy a globális ellátási láncokkal kapcsolatos problémák a világjárvány legnehezebb időszaka után megoldódtak volna, a tehergépkocsi-vezetők hiánya elég nagy hatással van rá” – mondta. Alvis szerint egyelőre még csak elszigetelt esetekben kell a gazdáknak kiönteniük a megtermelt tejet, de nehéz pontos adatokat szerezni arról, mennyi ment pocsékba hasonló okokból.

 

A tél rosszabb lesz

Rob Hunthatch, egy a fent leírtakhoz hasonló vészhelyzeti tejfelvásárlással foglalkozó cég vezetője azt mondja, szeptemberben csak Cheshire-ben 160 ezer liter tejet mentett meg: 100 ezer literrel többet, mint az előző hónapban, és így sem sikerült további 80 ezer literhez eljutnia.

A férfi féláron veszi át a tejet, két órája van arra, hogy érte menjen, majd aludttejet készít belőle sajtágyártáshoz.

Úgy gondolja, amit jelenleg látunk, az csak a jéghegy csúcsa.

„Szerintem később rosszabb lesz a helyzet. Jön a tél, a hó, lelassulnak a teherautók, ennek még nagyobb hatása lesz a szektorra” – vélekedik. A tejtermelők további nehézségekkel is küzdenek: a legelőkön használt trágya ára mellett az energiaárak is egyre emelkednek.

 

Forrás:
infostart.hu
dailysabah.com 

metro.co.uk