A több tejterméket fogyasztó embereknél alacsonyabb a szívbetegségek kockázata

 

Egy új kutatás szerint a tejtermékekben lévő tejzsírokat nagyobb mennyiségben fogyasztó embereknél alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál, akik ebből kevesebbet fogyasztanak.

Egy nemzetközi kutatócsoport 4150 fő svédországi – a világ egyik legnagyobb tejtermeléssel és fogyasztással rendelkező országában – 60 év feletti emberek tejzsírfogyasztását vizsgálta egy bizonyos, főként a tejtermékekben található zsírsav vérszintjének mérésével. A szakértők ezután átlagosan 16 éven át követték a kohorszot (körülbelül egy időben született emberek csoportja), hogy megfigyeljék, hányan kaptak szívrohamot, agyvérzést vagy más súlyos keringési eseményt, és hányan haltak meg közülük.

 

 

Miután statisztikailag kiigazították az egyéb ismert szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, beleértve az életkort, a jövedelmet, az életmódot, a táplálkozási szokásokat és más betegségeket, a kutatók megállapították, hogy azoknál, akiknek magas volt a zsírsav szintje – ami a magas tejzsírbevitelre utal -, volt a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, és nem nőtt az összes okból bekövetkező halálozás kockázata.

A kutatócsoport ezt követően megerősítette ezeket az eredményeket más populációkban is, miután a svéd eredményeket 17 másik, összesen közel  43 000 fő amerikai, dán és brit emberek bevonásával végzett vizsgálattal kombinálta.

„Bár az eredményeket részben a tejzsíron kívüli tényezők is befolyásolhatják, tanulmányunk nem utal arra, hogy a tejzsír önmagában káros lenne” – mondta Matti Marklund, a sydney-i George Institute for Global Health vezető kutatója és a tanulmány társszerzője.

„Azt találtuk, hogy azoknál, akiknél nagyon magas volt a zsírszint, a CVD (szív- és érrendszeri betegségek) kockázata volt a legalacsonyabb. Ezek az összefüggések rendkívül érdekesek, de további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy jobban megértsük a tejzsírok és a tejtermékek teljes egészségügyi hatását” – mondta.

 

 

A vezető szerző, Kathy Trieu, a George Intézet kutatója elmondta, hogy egyes tejtermékek, különösen az erjesztett termékek fogyasztását korábban összefüggésbe hozták a szívre gyakorolt jótékony hatásokkal.

 

A tejtermékek tápanyagokban gazdagok

„Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a tejtermékek egészségre gyakorolt hatása inkább a típustól, mint például a sajt, a joghurt, a tej és a vaj függhet, nem pedig a zsírtartalomtól, ami kétségeket ébresztett, hogy a tejzsírok kerülése összességében előnyös-e a szív- és érrendszeri egészség szempontjából” – írta a közleményben.

„Tanulmányunk azt sugallja, hogy a tejzsírok csökkentésére vagy a tejtermékek teljes elkerülésére nem biztos, hogy a legjobb választás a szív egészsége szempontjából” – tette hozzá.

„Fontos megjegyezni, hogy bár a tejtermékek telített zsírban gazdagok lehetnek, sok más tápanyagforrás is megtalálható bennük és az egészséges étrend részét képezhetik. Ugyanakkor más zsírok, például a tenger gyümölcseiben, a diófélékben és a nem trópusi növényi olajokban található zsírok nagyobb egészségügyi előnyökkel járhatnak, mint a tejzsírok” – mondta Trieu.

Brian Power, az írországi Sligo Technológiai Intézet Egészség- és Táplálkozástudományi Tanszékének oktatója szerint a tanulmány arra ösztönöz, hogy „gondoljuk újra, amit az élelmiszerekről és a betegségekről tudni vélünk”.

 

Az adatok inkább korrelációra, mint okozati összefüggésre utalnak

Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem Kardiovaszkuláris Táplálkozási Laboratóriumának igazgatója és vezető kutatója a CNN-nek elmondta, hogy a legnagyobb aggodalmát az váltotta ki, hogy a tanulmány eredményeit úgy lehet értelmezni, hogy minden teljes zsírtartalmú tejtermék csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát:

„az adatok nagy része nem támasztja alá, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása csökkentené a CVD kockázatát”.

Elmondta, hogy a tanulmány adatai azt mutatták, hogy a tejtermékek fogyasztásának legmagasabb biomarkerével rendelkező csoportnak többek között szignifikánsan alacsonyabb volt a BMI-je, fizikailag aktívabbak voltak, alacsonyabb volt a dohányzás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb aránya, magasabb volt az iskolai végzettségük, magasabb volt a zöldség-, gyümölcs- és halbevitelük és mindemellett alacsonyabb volt a feldolgozott húsok fogyasztása – tehát magasabb volt az étrendjük minősége, mind olyan tényezők, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával járnak együtt.

„Ezeket a statisztikai elemzések során kontrollálták, azonban a maradék zavaró hatás nem zárható ki. A közölt adatok asszociációkra vonatkoznak, azonban az asszociációk nem állapíthatnak meg ok-okozati összefüggést” – mondta a CNN-nek küldött e-mailben, hozzátéve, hogy az is figyelemre méltó, hogy a szerzők nem tudták azonosítani, milyen típusú tejtermékeket fogyasztottak a kutatás résztvevői.

 

Forrás:  edition.cnn.com
              magyarmezogazdasag.hu