Sajtkukac-tényleg létezik?

 

Ki ne hallott volna nagyszüleitől, szüleitől, hogy gyerekem annyit izegsz –mozogsz, mint egy sajtkukac. Aztán egyszer csak elgondolkodik rajta az ember milyen is az, létezik egyáltalán? És bármilyen sajtban lehet olyan, mi miért nem találkozunk vele? És miért nyüzsög? 

Hivatalosan a sajtkukac: „Egy légyfajnak (Piophila casei) sajtba, szalonnába rakott petéjéből kikelő álcája, mely főleg a kemény, erős sajtot porrá rágja.”

 

 

Sajtkülönlegesség, valóban? 

Igazán ínyenc különlegességnek számít Szardínián egy juhsajt , melyet a sajtkukacok érlelnek, formálnak . A Casu Marzu  sajt, ( nevének jelentése : rohadt sajt) egy hagyományos eljárással elkészített Pecorino féle sajt, mely érlelése nem hagyományos módon történik. Az elkészült sajt-gurigákat kiteszik a szabad levegőre, félig letakarva, melyeket a sajtlegyek ellepnek, majd beköpik, és tojásaik kikelnek. Több ezer apró, 8mm-es sajtkukac nyüzsög egy-egy sajtban. Ezek a nyüvek járatokat fúrnak a sajt belsejében, mely lágy folyékony állagúvá teszi a sajt textúráját. (többnyire az ürülékük által) Ezt a fehéres folyadékot az olaszok „lagrima”-nak nevezik, azaz könnycseppnek. Íze édeskés, ami különlegessé teszi az eredetileg erős ízű sajtot. Szardíniaiak úgy tartják, hogy nem biztonságos már elfogyasztani a sajtot, ha kis lakóik elpusztultak benne, csakis addig, amíg élnek.
Amikor a sajt megérett, egy hagyományos szárd (szardíniai) vékony kenyérre kenik a kis élősködőkkel együtt, és vörös bor kíséretében fogyasztják.
Érdekesség, hogy nem árt, ha az ember kezével a kenyeret eltakarja, mivel ezek a kis kukacok akár 15 cm –re is fel tudnak ugrani.
Hoppá! Most már értjük a magyar közmondást: „Felpattan, mint a sajtkukac” 

Aki mégis úgy érzi, hogy nem szeretné megenni a lárvákat, ők beleteszik egy zacskóba a darab sajtot, s a “kis lakók” pattogó hangot hallatva próbálnak kiszabadulni belőle, ahogy nekiütődnek a zacskó oldalának – de végül megfulladnak. Amikor a zacskó elcsendesül, akkor elpusztultak, és így már fogyasztható azok számára is, akik nem akarnak kukacokat enni.

Furcsállanánk, ha sokan lennének annyira ínyencek, hogy minden vágyuk egy ilyen sajtkukaccal feltuningolt sajt megkóstolása lenne. Mi több, Brüsszel egyszerűen nemet mondott rá!
Mivel a szardíniaiak úgy érezték, hogy ez a számukra csodálatos étel nem veszhet a múlt homályába, és fenn kell tartani a készítését, ezért kérvényezték a sajt eladhatóságát a piacokon, vagy akár kereskedelmi láncokban is. Az EU hatóságai azonban nem engedélyezte forgalomba hozatalát, egészségügyi és higiéniai okokra hivatkozva.
De ne féljünk, természetesen az olaszok megtalálják azokat a kiskapukat és lehetőségeket, mely által még mindig árusítani tudják.

A híres szakács Gordon Ramsay is megkóstolta az egyik műsorában, és szó mi szó, nem volt elragadtatva tőle. https://www.youtube.com/watch?v=LymNQnKxpdQ

 

 

Mi is találkozhatunk sajtkukacokkal? 

A sajtlégy számára egy kint hagyott érett sajt illata nagyon vonzó, és egy nőstény légy akár 30 petét is rakhat a sajtba. Meleg időben akár egy hónap alatt kikelnek a peték. Akár sonkában is megtalálhatóak lehetnek. Egészségügyileg a sajtkukac eleven fogyasztása okozhat bélproblémákat, gyulladásokat. 

A mai élelmiszeripari gyártási körülmények között olyan mértékű tisztaságot, sőt sterilitást tartanak fenn, hogy ez már csak a szabad levegőn hagyott sajtnál fordulhat elő. Az 50-es évek elején még árultak kukacos sajtot nálunk is, manapság ez már nem is hihető, nem reális. Aki ilyet szeretne kóstolni, több mint valószínű Szardíniára kell utaznia. 

A Szarvasi sajtjaink, a legmodernebb technológiával készített sajtok, a steril és jól elzárt környezetben,  természetes bükkfán érleljük ezeket,  s minden féle adalékanyagtól mentesek. (A sajtkukac szóba sem jöhet!)  Mind illataiban, mind ízeiben önmagában is elég ínyencek, s ezt a szakma és a fogyasztóink is értékelik és elismerik.