A sajt megakadályozza a fogszuvasodást 

 új tanulmány eredményei szerint

 

Gondolt már arra, hogy megelőzésként sajtot adjon a szájápolási programjához? Kellene. A sajt és más tejtermékek nemcsak magas kalciumszintet tartalmaznak, hanem képesek megváltoztatni a száj pH -értékét, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát.

Az új kutatás szerint, amelyet Dr. Ravishankar Telgi vezetett az indiai Kothiwal Fogászati ​​Főiskola és Kutatóközpontból, a sajt és más tejtermékek fogyasztása segíthet megvédeni a fogakat a fogszuvasodástól, hiszen kedvezőtlen feltételeket teremt a baktériumoknak.

 


A tanulmányban, amelyet a General Dentistry folyóiratban közöltek, Dr. Telgi csapata 68 résztvevőből vett mintát 12 és 15 év közötti korosztályban, miután sajtot, tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztottak.

Az 5,5 -nél alacsonyabb pH -érték esetén a száj túl savas, védtelenné téve a fogakat, veszélyezteti a fog erózióját, ami a fogak zománcát koptatja.

„Minél magasabb a pH-érték 5,5 felett, annál kisebb az esély az üregek kialakulására”-mondta Dr. Vipul Yadav, társszerző.

A résztvevőket véletlenszerűen csoportokba sorolták. Dr. Telgi és kollégái arra utasították az első csoportot, hogy egyenek sajtot, a második csoport tejet, a harmadik csoport pedig cukormentes joghurtot. Minden csoport három percig fogyasztotta a termékét, majd vízzel kiöblítették. A tudósok a fogyasztás után 10, 20 és 30 perccel mérték az egyes alanyok szájának pH -értékét. Azok a csoportok, akik tejet és cukormentes joghurtot fogyasztottak, nem tapasztaltak változást a szájuk pH-értékében. Az alanyok, akik sajtot ettek, a pH-értékek gyors emelkedését mutatták minden időintervallumban, ami arra utal, hogy a sajt üreggátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Az eredmények azt mutatják, hogy a sajtfogyasztásból származó emelkedő pH -érték a megnövekedett nyáltermelés miatt következhetett be. Ezenkívül a sajtban található különböző vegyületek megtapadhatnak a fogzománcban, és segíthetnek a fogak további védelmében a savaktól.

„Úgy tűnik, hogy a tejtermékek jót tesznek a szájnak. A tejtermékek nemcsak egészséges alternatívája a szénhidráttal vagy cukorral töltött snackeknek, hanem megelőző intézkedésnek is tekinthetők az üregek ellen ”-mondta Dr. Seung-Hee Rhee, az Általános Fogászati ​​Akadémia szóvivője. a tanulmány.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ki kell cserélnie a fogkeféjét egy Gouda kerékre, de a sajtok rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz fogaid egészsége érdekében. 

Szarvasi sajtjainkat nem csak fogaid fogják szeretni, de a tested-lelked is simogatja!

 

 

forrás: http://www.sci-news.com/medicine/article01165-cheese-dental-caries.html