Sajtos rakott patiszon

 

 

Nyáron egészen szeptemberig a tökök egyik fajtája izgalmas alternatívát jelenthet a káposzta, cukkini, főzőtök helyett. Valamiért ezt a csillagtöknek nevezett fajtát a magyar konyha vagy mellőzi, vagy kirántva készíti csak, pedig igazán ízletes lehet egyéb elkészítési módja is. Zsírtartalma alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vas, réz, cink, mangán) is. A patiszon kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3 zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz. Mivel kicsit semleges az íze, így sok fűszerrel passzol és variálható. Ropogós Cervinus Perfetto sajttal a tetején pedig igazi ínyencség lehet. 

35 perc előkészítés +30 perc sütés

könnyű

665 kcal/fő

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 500 g vegyes sertés-marha darált hús  
  • 2 db közepes csillagtök / patiszon 
  • 100 g Cervinus Perfetto sajt 
  • 2,5 dl bulgur 
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír, vagy valamilyen zsiradék 
  • só, paprika ízlés szerint 
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál vegeta
  • friss petrezselyem a tetejére

ELKÉSZÍTÉS

  1. Elkészítjük a húsalapot magyarosan. Megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát a zsiradékon. Hozzáadjuk a húst, megpirítjuk fehéredésig, rátesszük a paradicsompürét és azzal is megpirítjuk. Majd felöntjük kb.2 pohár vízzel, sózzuk, paprikázzuk és elkezdjük főzni. Kb. fél órát hagyjuk közepes lángon rotyogni. Maradjon szaft, mindig pótoljuk a vizet. 
  2. Párhuzamosan feltesszük a bulgurt főzni. 1 pohár bulgurhoz 2 pohár vizet adunk és 1 teáskanál sót. 20-25 perc alatt készre fő, közepes lángon, fedő nélkül. Figyeljünk, hogy ne égjen le.
  3. Időközben előkészítjük a patiszont is. Felvágjuk kb. 1 cm –es szeletekre a 2db csillagtököt, és megpucoljuk. (utólagosan könnyebb leszedni a héját a kis szeletekről, a tök csillag formája miatt) Előpároljuk a szeleteket vegetás vízben kb.5-10 percig, mert a sütés nem elég ahhoz, hogy omlós legyen. 
  4. Miután minden megfőtt, elkezdjük a rétegezést egy jénai tálban. Alulra a bulgur fele, majd egy réteg patiszon picit sózva, majd egy réteg darált hús. Ezt ismételjük, amíg minden el nem fogy, ügyelve, hogy szaft mindenhova jusson. A tetejére egy kis tejfölt kenünk és megszórjuk a reszelt Cervinus Perfetto sajttal. Aki szereti a sajtot, tehet a rétegek közé is, nem csak a tetejére. 
  5. 200 C-os előmelegített sütőben, 30-35 percig összesütjük. Ha jól jártunk el, a patiszon krumpliszerűen omlós lesz, a sajt pedig ropog a tetején. Tálaljuk, és friss petrezselyemmel megszórjuk. 

TIPP

lehet hozzá savanyúságot is fogyasztani, hiszen ízeiben a magyaros ízvilág köszön vissza.