Serpenyős grillsajtok áfonyás sült almával 

Szoky konyhája recept

 

 

A serpenyős grillsajtok legegyszerűbb elkészítési módja, ha egy sima teflonos serpenyőben készítjük el. Hogy miért is? Mivel az igazi sajtok, mint a Szarvasi Serpenyős Grillsajtok is, magas hőfokon gyorsan olvadnak, ezért kevés idő alatt 2-3 perces oldalankénti sütéssel, nem ég le, de a külsején ropogós kéreg képződik, amíg a belseje kellően olvadt, lágy lesz. Bárki könnyedén egy kis konyhában is otthon, mindenféle grill és öntött vas serpenyők nélkül is gyorsan elkészítheti. (ez utóbbiakba könnyen beleragad, hiszen nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, mint a legtöbb grillsajt) Legyen szó egy húsmentes ebédről, vagy egy hétvégi buliról, a sajt finom, tápláló és nagyon laktató étel. Salátával pedig teljes értékű eledel gyerekeknek is. Szoky most megbolondítja egy diós bundával is.

20 perc

könnyű

840 kcal vagy 900 kcal/fő

Hozzávalók  3 főre:

    • 3 x 200 g –os csomag Szarvasi serpenyős grill sajtok, bazsalikomos, natúr , chilis
    • 3 db alma 
    • 50 g pucolt dió 
    • 2 darab egész tojás 
    • 150 g áfonya lekvár 
    • 2 csipet só
    •  1 – 2 marék zsemlemorzsa. 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A megmosott és kimagozott almákat, vastag kerek egész szeletekre vágjuk. Majd citromkarikával dúsított hideg vízbe tesszük őket, hogy elkerüljük a bebarnulásukat.
  2. A diós bundához a gorombára összevágott diót összekeverjük a zsemlemorzsával, a tojásokat pedig felverjük.
  3. Ha natúran, dió nélkül készítjük el, egyszerűen közepes lángon sütjük oldalanként 2,5 percet és kb. 1 perc után párszor megmozgatjuk sütés közben. Figyeljünk, hogy a kéreg ropogós legyen, de a belseje ne legyen még folyós, de éppen lágy.
  4. Ha diós bundásan is elkészítjük, forgassuk meg tojásban, mint egy hagyományos panírozás esetén, majd pedig a diós kenyérmorzsában. Ugyanolyan forgatásos technikával, mint a natúr esetén, 2-2,5 percig süssük oldalanként, figyelve, hogy ne égjen le, hisz a dió megkeseredhet.

    Fontos, ha nem párhuzamosan készítjük a körettel, akkor tartsuk melegen, mert ha kihűl, visszakeményedik. ( kb.80C fokos sütőben)
  5. A kisült sajtok mellé köretként kisütjük az almákat. A közepe maradhat roppanós, pár perc alatt elkészül, hiszen nem kompótot akarunk belőle készíteni. A sütés vége felé megkenjük áfonya lekvárral, amely csodás ízt ad neki és a bevonattal is sütjük 1-1 percet oldalanként.
  6. Még tartalmasabb lesz az étel, ha mellé még elkészítünk egy kis rizst, vagy esetleg ma oly divatos sült édesburgonyát.

TIPP

Oldalanként forró serpenyőben körülbelül 2 percig sütve , az első fél percben nem piszkálva, de utána 3 – 4 alkalommal átmozgatva a sajtokat kiváló végeredményt értek el! A dió miatt, nem szabad túlforrósítani a serpenyőt, mert mint minden magféle, könnyen megég. A grillsajt frissen jó, ezért mindig tálalás előtt pár perccel készítsétek el, hiszen ahogy hűl, újra felveszi eredeti formáját és visszakeményedik.

A video-receptet itt találod: https://www.youtube.com/watch?v=O9Eczg1lleQ&t=17s