Itt a Piknik ideje, gondoljunk a szendvicsre!

 

Visszatérnek a szép napsütéses napok, ami a természetbe csábít minket, ki a mezőkre, hegyekbe, tópartra.  Tanácsaink a szendvicsek és tejtermékek köré rendeződnek.

 

 

A szendvics története

A szendvics a nevét John Montagu-tól, brit diplomatától, III. György nagy-britanniai flotta admirálisától,  Sandwich negyedik grófjától kapta! A történet arról szól, hogy John Montagut, aki nagyszerű játékos volt, egy végtelen kártyajáték során, magával hozott két szelet kenyér közé halmozott hideg húst, uborkaszeleteket és sajtot. Megszületett a szendvics! Ennek az volt az előnye, hogy lehetővé tette fogyasztójának, hogy tisztán tartsa a kezét, és ne hagyja el az étkezéshez a játékasztalt. A szendvics fogyasztása ezt követően elterjedt Angliában, majd az Egyesült Államokban a 19. században. Elsősorban az elit számára szolgálták fel: arisztokratáknak és gazdag üzletembereknek, szűkkörű és zárt “VIP” klubokban – így innen ered maga a klubszendvics név. Az 1830-as években, Franciaországban általánossá vált, ott a kenyeret a baguette helyettesítette, és gyakran pástétomokkal, és nyers zöldségekkel töltötték. Manapság a leghíresebb a jambon beurre –ami szimplán, ropogós baguette, puha vajjal és a híres párizsi sonkával.

 

1928-ban az előre szeletelt kenyér ipari előállítására szolgáló gép feltalálása hozzájárult a szendvics elterjedéséhez az Egyesült Államokban. Ugyanakkor fejlődnek a gyorséttermek is. A szendvicsekre és különösen a hamburgerekre összpontosító gyorsétterem az 1950-es években indult el. 

 

A szendvics előnyei

Divatos és könnyű, a szendvics tökéletes harapnivaló piknikezésre réteken vagy pihenőhelyeken a nyaralási utakon: nem kell kilónyi ételt vinni egy extra zacskóban, mivel csak a kezünkre van szükség, és fogyaszthatjuk is. Az elv nagyon egyszerű: vegyen egy vekni kenyeret, és töltse meg azt a választott alapanyagokkal. A kenyerek és az öntetek sokasága között a variációk végtelenek! Ha szállításról van szó, nem kell minihűtő, keressen egy kis szigetelt hátizsákot, hütőtáskát.  Néhány szendvics, joghurt, friss gyümölcs és egy üveg víz és indulhatunk is. Készen állsz a mulatságra!?

 

Vintage szendvicsek

  • A baguette szendvics: a francia módi, a  frenchie szendvics, természetesen a legendás sonkával és vajjal az élen. Az ízesítés érdekében vegyes vajat készítünk apróra vágott savanyúsággal, apróra vágott petrezselyemmel vagy rukkolával. Nem rajongsz a felvágottakért? Érezd jól magad anélkül, sajtszeletekkel vagy halrillet-tel (főtt makrélafilék + krém vagy túró + apróra vágott medvehagyma + citromlé), grillezett zöldségekkel, ropogós zöldségekkel és friss fűszernövényekkel.

                                           

 

  • A szeletelt szendvics kenyér: rendkívül praktikus az utolsó pillanat receptjeihez, mert könnyen eltartható a szekrényekben. Lazac vagy szardínia és friss sajtkrém töltelékkel a háromszögekre vágott szeleteket megrakjuk két lépésben, és három mozdulattal felfaljuk.

                                                                  

  • A kebab: a „mediterrán” szendvicshez vegyünk egy pitakenyeret, finoman nyissuk ki, és töltsük meg sült húscsíkokkal és néhány ropogós zöldséggel (paprika, uborka, hagyma stb.). A kötelező plusz: külön edénybe vigyünk a híres fehér joghurtos szószból pl. tzatziki, amelyet az utolsó pillanatban hozzá lehet adni. A gyerekek imádni fogják!

 

                                                   

Divatos szendvicsek

Wrap : ez a hengerelt szendvics, nagyon gyorsan elkészíthető, minden irányban hajlik. A titok? Először finoman megkenünk egy tortillát vagy mexikói palacsintát hogy „tapadjon” az összecsukáskor: erre a friss sajt tökéletesen megfelel, de a guacamole szintén jó. Adjunk hozzá néhány feltétet (salátalevél, pácolt húscsíkok, grillezett zöldségek, reszelt sajt stb.), Szorosan tekerjük össze, és kész! Az elvitelhez ne felejtsd el alufóliába csomagolni.

 

                                                            

 

A bagel: ez az a szendvics, amely közkedvelt a divatos snack bárakban. Kerek, gyűrű alakú zsemle, leggyakrabban krémsajttal, füstölt lazaccal, valamint néhány zöldséggel és aromás fűszerekkel díszítve fogyasztják. Ne habozzunk váltogatni az összetevőket (felvágott húsok, baromfi, sajtszeletek stb.), Mindig kenjük meg egy lágy összetevővel a kenyér sűrű állagának kompenzálására (ricotta, sajtkrém, joghurt, konfitált zöldség krém stb.).

 

                             

                                 

Nordic: végül a skandináv konyha vívmánya, kenjünk meg két darab barna kenyeret tejszínes sajtkrémmel vagy olvasztott sajttal, díszítsük füstölt vagy sós halakkal, pár szál kaporral és néhány csepp citromlével. 

És már csak rád vár a szép zöld gyep! Szendvicsezésre fel!

                                                                       

 

 

forrás: https://www.laroutedesgourmets.fr/fr/blog