Sajtok Édesanyáknak

nem csak anyák napjára napjára

 

Május első vasárnapja, az édesanyák ünnepe. Ilyenkor szeretjük megajándékozni és megünnepelni szeretett anyukánkat, nagymamánkat, és ha vagyunk olyan szerencsések dédinket.

A virág mindig felvidítja az ünnepeltet szépségével és illatával. Ilyenkor különösen jól esik egy kis további plusz kényeztetés, mint pl. egy kis csoki vagy egy különleges sajt, amikor az édesanya meghitt nyugalomban tudja élvezni a pillanatot, a hétköznapi rohanások után.

Nézzük, milyen típusú anyukának milyen sajt passzolhat. No persze, mindenki ízlése egyéni, ezek csak tippek, melyek ötletként szolgálhatnak.

 

Ha vidéki stílusú anyuka

A virágok a mindennapjai része. Maga termeszti őket, ahogyan a fűszernövényeket is. Ezért szereti a természet ízeit akár sajtokban is. Egy szál bazsalikom, egy mentalevél egy kevés kakukkfű elbűvölő ízek a természet kedvelőinek. 

Sajtban az egyik legelismertebb francia sajt a „La, tête de moine” amit különleges gyaluval, girolle-lal nagyon szépen vágva, (mint egy ceruzahegyezés után) , úgy néz ki,, mint egy fehér írisz. 

 

 

Természetesen itthon kicsit nehézkes beszerezni és az ára is kicsit magasabb, ezért mi szeretnénk a vidéki stílusú anyukáknak a Szarvasi Picante sajtunkat ajánlani, amely kecskegida oltóanyagának köszönhetően az igazi vidékies hangulatot idézi fel – különlegesen finom és pikáns.
Ha pedig bazsalikomos finomságot keresnénk, akkor lepd meg egy ínycsiklandó Szarvasi Bazsalikomos Grillsajttal!
Hidd el hálás lesz érte, és egy finom saláta igazán természetközeli és könnyed, és akár néhány ehető virágszirommal is feldobhatod, s maga a látványa is ünnepi lesz.  

 

Ha romantikus anyuka 

Első gondolatunk egy szív alakú Neuchâtel, francia penészes sajt! Ez a sajt a Pays de Bray szívében egészen pontosan 1969 óta több mint 50 éve levédett sajt, mely 1996-ban megkapta a kis szív formáját. Természetesen létezik négyzet alakú is. Ha nem tudjátok beszerezni, mindenképp találtok hazai alternatívát is.

 

 

A romantikus anyukának vagy egy kényeztető sajttálat ajánlanánk bor, gyümölcs, és magvak társaságában, vagy inkább egy lágyabb, szájban omló sajtot képzelünk el. Ilyen a Szarvasi Cervinus Delicato sat, amely légies, könnyed, nem tolakodó ízvilágú olyan kemény sajt, mely inkább omlik, mint törik.  Akár meglepiként sajtos szívecskéket is süthetsz belőle. Vagy ajánlanám még a Szarvasi Caciotta sajtunkat , egy imádnivalóan lágy textúrájú és zamatos félkemény sajtkülönlegesség.

 

Ha inkább feminista

Nagyon fontos számára a minőség, aminek utána járt, vagy aminek tudja a történetét, ezért szereti a természetes hozzávalókból készült termékeket. Akár lehet az egy vidéki sajtkészítő vagy legyen szó tenyésztőkről, termelőkről vagy eladókról. Ezért nem is inkább a sajt típusa a döntő, hanem hogy milyen minőséget képvisel. A Szarvasi félkemény és kemény sajtok, mind GMO mentesek, 100 %-osan természetesek. 2020-ban Érték és Minőség Nagydíjat is nyertek három kategóriában is. Olasz sajtmester titkos receptjei alapján készültek, melyeket magyar életérzéssel fűszereztünk meg. Ha a legkülönlegesebbet akarod választani ínyenc anyukádnak, ami vetekszik bármelyik olasz vagy francia keménysajttal, a legkiválóbb Parmezán sajtok ízével, akkor válaszd a Cervinus Fenomenale sajtot.

 

Ha édes, gondoskodó anyuka 

Szóba jöhet egy igazi Camembert de Normandie, amelynek bőre ugyanolyan puha, mint édesanyád arca. A melegség, amit szeretetével ajándékoz neked, egy finoman tökéletes sajttal illik viszonozni. A Szarvasi Cervinus Perfetto, egy közepesen érlelt sajt, ami ízharmóniája pont ideális. Biztosan szeretni fogja, készíts neki egy relax tálat, akár magvakkal, szárított gyümölcsökkel, de akár készíthetsz neki valami finom sajtos ételt belőle, amellyel viszonozhatod azt a sok gondoskodást, amit kaptál tőle. Egy francia Quiche, a francia sós pite kitűnő választás lehet, vagy egy kellemes sajtszuflé igazán könnyed és látványos, szívet melengető étel. Mindkettő receptjét megtalálod a weboldalunk Sajtkóstoló felületén.

 

Ha kistestvért tervez neked

A várandós anyukák is szeretik a sajtot, de nem mindegy, hogy milyet ehet. A pasztörizálatlan, penészes vagy puhára érlelt sajtok mind kerülendők, mert veszélyes lisztéria baktériumot tartalmazhatnak. Kemény sajtokat azonban továbbra is fogyaszthat, sőt, ezek nagyszerű fehérje-, kalcium- és zsírban oldódó A- és B2-vitamin források. Így olyan sajtot ajánlunk, a Szarvasi Delicato –t , ami nem túl intenzív ízű,  igazán finom, légies sajt, mely képes elvarázsolni és elbűvölni a kóstolóját. A sajt előnyeit, pedig a leendő hugi vagy öcsi is élvezheti. 

 

Ha sajtimádó anyuka

Mert bizony van ilyen is, aki imádja kipróbálni a különleges ízeket, és ha lehet egyszerre többet is. Ne tétovázz, vásárolj össze sokfélét, legyen benne friss sajt, egy francia Brie, egy olasz kékpenészes Gorgonzola, egy kis félkemény Szarvasi Caciotta, és jöhetnek a kemény sajtok, egy kis Szarvasi kecskesajtos ízvilágú Picante, de süthetsz neki egy csipős Szarvasi Chilis Grillsajtot, salátával vagy grill zöldségekkel, ami felébreszti az ízlelő bimbóit,