Sajt és alvás

 

A sajt lefekvés előtti fogyasztása gyakran negatív következményekkel jár, beleértve emésztési zavarokat, rémálmok és álmatlanságot. De ezek a hatások nem feltétlenül olyan tények, mint gondolnád.

 

Sok mítosz van az esti sajtfogyasztással kapcsolatban. 

 

Noha a sajt jó hírnevét rombolja, hogy élénk rémálmakat és éjszakai hánykolódást és álmatlanságot okoz, a legfrissebb bizonyítékok szerint az ellenkezője igaz. Ennek oka a sajtban található néhány vitamin és tápanyag.

 

Például az alacsony zsírtartalmú sajtokban különösen magas a triptofán aminosav, amely elősegíti a szerotonin hormon felszabadulását. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely ösztönzi a testet a pihenésre, és szerves része az alvásciklus kezelésének.

 

A magas triptofán szint mellett a sajt magas kalciumtartalommal is rendelkezik . Ez az ásványi anyag különösen hatékony a stressz csökkentésében és az idegrostok stabilizálásában, azaz az idegrendszer nyugodtabbá válik, és lehetõvé teszi a pihenést. A kalcium még az agy idegrostjait is befolyásolhatja, tehát nem csak a test kezd pihenni, miután sajtot evett.

 

A sajt lefekvés előtti evése még segíthet megakadályozni a kellemetlen éhségérzetet. Egy jó snack lefekvés előtt, amely néhányunknak meglepő lehet, a sajt és a sós keksz. Ez a szénhidrát és fehérje kombináció kielégíti az étvágyat – lehetővé téve a folyamatos nyugodt alvást.

 

Sajt-rémálmok mítosz

A sajt éjjeli fogyasztását körülvevő talán leggyakoribb mítosz az, hogy élénk, félelmetes rémálmokat okoz. Ezt a mítoszt valójában nem igaz.

A British Cheese Board 2005. szeptemberében 200 résztvevővel készített tanulmánya megállapította, hogy valójában nincs kapcsolat a sajtfogyasztás és a rémálmok között. Valójában a vizsgálati alanyok többsége azt mondta, hogy nagyon jól alszik, amelyet Nigel White, a British Cheese Board egykori titkára, az NPR Melles Blokkkal készített interjújában, az NPR All Things figyelembe vett, 2005. szeptemberi interjújában a magas triptofántartalomnak tulajdonította.
Ezenkívül a tanulmányban résztvevők beszámoltak arról, hogy nagyon jól emlékeztek az éjszakai álmokra, ami lehetséges magyarázatot ad arra, hogy a sajt-rémálmok mítosza honnan származik.

A vizsgálati alanyok, bár nem jelentettek rémálmot, a sajtfogyasztást követõ éjszakán nagyon sajátos álmokról számoltak be. Nem voltak rémálmok vagy semmilyen módon nem kellemetlenek; csak szokatlanok voltak. Lehet, hogy a sajt-rémálmok mítosza ebből származik, mivel a sajt olyan furcsa álmokat okozhatnak, amelyeket félreértelmezhetünk rémálmoknak.

 

 

Étkezés alváshoz

Most, hogy tudod, hogy az éjszakai sajtfogyasztás nem okoz álmatlanságot vagy súlyos rémálmokat, vegyél fontolóra néhány olyan ételt, amely ösztönözheti az egészséges alvást.

Néhány a javasolt éjszakai ételek közül:

  • Sovány fehérjék: A pulyka és a csirke is tartalmaz magas triptofán-tartalmat, csakúgy, mint a lágy sajt, és a triptofán ösztönzi a szerotonin felszabadulását.
  • Gyógynövények: A zsálya és a bazsalikom segíthet enyhíteni a feszültséget, amely ébren tarthat. Szórd ezeket tésztára egy esti étkezésnél és segíteni fognak az alvásban.
  • Diófélék: A mandula, a kesudió és a dió mind hozzájárul a szerotonin szint növeléséhez a testben.
  • Banán: Magas magnézium- és káliumtartalom, amelyek egyaránt kulcsfontosságú ásványi anyagok a túlterhelt izmok relaxációjához. Nem csak segíthetnek az alvásban, hanem számítanak a gyümölcsbevitel szempontjából is.
  • Hal: Magas B6-vitamin-tartalommal rendelkezik, amely elősegíti a melatonin termelést, lehetővé téve az egészséges és szabályozott alvási ciklusokat.
  • Tej: Az alvás elősegítése érdekében régóta javasolt egy bögre meleg tej lefekvés előtt, de mögött áll a tudomány. A magas kalciumtartalom enyhíti a stresszt és az idegeket stabilizálja.
  • Zöld leveles zöldség: magas kalciumtartalmú, és hozzájárul az izmok és az idegek stressz-csökkentéséhez.

Ételek, amelyek felébresztenek

Számos olyan étel létezik, amelyek negatívan befolyásolhatják az éjszakai nyugodt alvást, ezért ha bármilyen alvási problémát tapasztalsz, vizsgáld felül étrendedet, és fontold meg a következők elkerülését:

  • Zsíros ételek: A zsírsavak savtermelése emésztési zavarokat és gyomorégést okoz.
  • Alkohol: Noha ez biztosan segít elaludni, az alkohol káros az alvás későbbi szakaszaiban. Egy esti pohár bor segíthet elbóbiskolni, de az éjszakai alvásciklusokat megzavarhatja.
  • Csokoládé: A nagy mennyiségű koffeint is tartalmaz, ami ébren tart.

 

Figyelem

Bár számos étel elősegíti az egészséges alvást, azért nagy mennyiségben semmit se fogyassz közvetlenül lefekvés előtt!

 

Forrás: workoutsempire.com