Levesben az erő – kínai barlangtól a modern konyháig

Levesben az erő – kínai barlangtól a modern konyháig Régi idők mondása volt egy illatos húsleves kanalazása közben, hogy ettől bizony a halottak is feltámadnak. Ez persze elsősorban a hússal főtt levesekre vonatkozott, de ma már tudjuk, hogy a zöldséggel, sajtokkal, tejszínnel főtt levesek is különlegesek. Ki találta fel a levest? Ha hihetünk a Harvard…

Legismertebb sajttermelő országok

Legismertebb sajttermelő országok   A globális sajtfogyasztás és -termelés az elmúlt években nőtt. Önmagában az európai kontinens adja a világ termelésének több mint felét. Fedezze fel ebben a cikkben a főbb sajttermelő országokat.   Franciaország     Sajt Savoyából, Auvergne-ből, Korzikából, Elzászból, Normandiából…, a lista hosszú. Egyébként tudtad, hogy a Franciaországban több mint 1,000 sajtfajta…

Két óriás mamut sajt története

Két óriás mamut sajt története   Amíg általában a versenyszellem hevében sokféle ételt/ tárgyat készítenek óriás méretben, addig miért ne készítenének sajtból is hatalmasat. Így történt ez Kanadában is. Persze nem mindig a versenyről szól, ha valaki egy átlagon felüli sajtot gyárt, lehet szimplán egy fontos személy ajándéka is, hogy lenyűgözze őt, mint pl. ahogy…

Ízletes burgonyasaláta nyáron is, de hogy legyen tökéletes?

Ízletes burgonyasaláta nyáron is, de hogy legyen tökéletes?     A jó burgonyasaláta egyik nagy titka a melegen fűszerezés… És még néhány trükk. Például egy kis sajt!  Piknikhez, grill- és egyéb alkalmi ételekhez a burgonyasaláta nagyon praktikus és minden jót tartalmaz. De, mint minden nagyon egyszerű étel, ez is különös figyelmet igényel. Tanácsaink 4 lépésben:…

Itt a Piknik ideje, gondoljunk a szendvicsre!

Itt a Piknik ideje, gondoljunk a szendvicsre!   Visszatérnek a szép napsütéses napok, ami a természetbe csábít minket, ki a mezőkre, hegyekbe, tópartra.  Tanácsaink a szendvicsek és tejtermékek köré rendeződnek.     A szendvics története A szendvics a nevét John Montagu-tól, brit diplomatától, III. György nagy-britanniai flotta admirálisától,  Sandwich negyedik grófjától kapta! A történet arról…

Honnan tudjuk, hogy a sajt megromlott?

Honnan tudjuk, hogy a sajt megromlott?    A sajt olyan étel, amelyet szinte naponta fogyasztunk. (kivéve, ha laktóz érzékeny/ allergiás valaki) Különböző haszonállatok tejének származéka Alapvetően a legtöbb ország nem csak naponta fogyasztja kiváló tulajdonságainak köszönhetően, hanem minden korosztály, gyermekek, felnőttek és idősek kedvelik az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként, akár önmagában, akár különböző formában…

Honnan ered a sajt?

Honnan ered a sajt?   A Sajt története Arról hogy mióta ismerik az emberek a sajtot, valamint hogy kik és hogyan készítették először csak feltételezéseink vannak. Bármilyen messzire is nyúlnak vissza a régészeti leletek a múltba annyit biztosan lehet tudni, hogy már a történelem előtti időkben és ettek sajtot és véletlenül fedezték fel.  Az első…

Hogyan tároljuk a sajtjainkat?

Hogyan tároljuk a sajtjainkat?   A sajt olyan termék, amely az idő múlásával érik. Hasznos tanácsokkal segíthetjük, hogy tovább élvezhessük eredeti zamatát. ✓ Bevásárlásnál utoljára vegyük meg és óvatosan szállítsuk. ✓ Eredeti csomagolásban, vagy alufóliában/ zsírpapírban tároljuk. ✓ A nedvesség hatására kezd penészedni, ezért figyeljünk, hogy „lélegezzen”. Fontos, hogy kerüljük a légmentesen lezárt csomagolást. Ha…

Hogyan kell grillezett sajtot készíteni?

Hogyan kell grillezett sajtot készíteni?   A grillezett sajt tipikus nyári, könnyű étel, mely jól passzol salátákhoz, de nem mindegy, hogyan készítjük el, és persze miből. Főleg a félkemény sajtok alkalmasak erre, de vannak kifejezetten grillezésre szánt sajtok, pl. a ciprusi Halloumi, vagy a Szarvasi Serpenyős Grillsajtok – de minden áruházban találhatóak más magyar grillsajtok…