A sajtos Tartiflette

A sajtos Tartiflette   A tél és a hideg, a síelés és a téli sportok gyakran összecsengenek a nehezebb tartalmasabb ételekkel, és olvasztott sajtokkal. Ilyen a raclette,a fondü és tartiflette. Míg az első kettőről sokan hallottunk, addig az utóbbiról nem. Vajon mennyire hagyományos ez a rakott Savoyardi étel az alpesi Savoie/ Savoy  régióban ?   …

Sajt és csoki??

Sajt és csoki?? avagy a gasztronómia molekuláris szintre emelése példátlan ízkombinációkat eredményez.   BANÁN FA: A foodpairing.com banán „élelmiszerfa”, amely olyan ízeket mutat, amelyek jól illeszkednek a mindenütt megtalálható trópusi gyümölcsökhöz  © FOODPAIRING.COM, 2012   Masaharu Morimoto séf (japán séf, aki egy közismert TV-s személyiség is egyben) egy parmezán sajttal fűszerezett krémszószban fürdetett étcsokoládé tésztából…

Sajtkukac-tényleg létezik?

 Sajtkukac-tényleg létezik?   Ki ne hallott volna nagyszüleitől, szüleitől, hogy gyerekem annyit izegsz –mozogsz, mint egy sajtkukac. Aztán egyszer csak elgondolkodik rajta az ember milyen is az, létezik egyáltalán? És bármilyen sajtban lehet olyan, mi miért nem találkozunk vele? És miért nyüzsög?  Hivatalosan a sajtkukac: „Egy légyfajnak (Piophila casei) sajtba, szalonnába rakott petéjéből kikelő álcája,…

Reszeljünk sajtot –de mivel?

Reszeljünk sajtot –de mivel?   A főzéshez vagy kóstoláshoz gyakran szükséges a sajt lereszelése. Honnan is ered a reszelő, és milyen típusokat különböztetünk meg?   Története A sajtreszelőt François Boullier találta fel az 1540-es években Franciaországban. A kemény sajtokat nehéz volt felhasználni bármire is, így a francia feltaláló ónból készített reszelői segítettek a megszáradt és kemény sajtok…

A sajt és a hal „házassága” lehetséges?

A sajt és a hal „házassága” lehetséges?    Ha azt szeretnétek, hogy a tenger gyümölcsei és a sajt kéz a kézben járjanak, és jól kiegészítsék egymás ízeit, kövessétek az útmutatónkat!   Miért kevésbé elfogadott? A hal és a sajt egyesítésének ötletére a reakciók többsége  vagy szkeptikus vagy egy szórakozott elme kitalációinak tartják. Olaszországban ez a…

Fogszuvasodás ellen sajt

A sajt megakadályozza a fogszuvasodást   új tanulmány eredményei szerint   Gondolt már arra, hogy megelőzésként sajtot adjon a szájápolási programjához? Kellene. A sajt és más tejtermékek nemcsak magas kalciumszintet tartalmaznak, hanem képesek megváltoztatni a száj pH -értékét, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát. Az új kutatás szerint, amelyet Dr. Ravishankar Telgi vezetett az indiai Kothiwal Fogászati ​​Főiskola…

A sajt és a régészet

A sajt és a régészet A sajt segített a korai gazdálkodóknak Európában   A horvátországi két újkőkori régészeti lelőhely kerámiáiban található zsíros maradványok elemzése során mintegy 7200 évvel ezelőtti bizonyítékokat találtak erjesztett tejtermékekről (lágy sajtok és joghurtok).  Ez régóta régészeti rejtély: sok újkőkori lelőhelyen, az Adriai-tenger közelében a kutatók kúp alakú agyag edényeket tártak fel,…

Sajt igaz-hamis

Sajt igaz-hamis Tárolás, szezonalitás, tápérték …   Mi a valós kockázata a sajtkéreg elfogyasztásának? Ha penész legkisebb nyomára bukkanunk a sajtot el kell dobni? Hogyan konzerváljuk jól? Ezekre keressük a válaszokat.   A sajtoknak nincs szezonja Hamis.  Való igaz, az alap sajtjaink, amelyek leginkább elterjedtek és hyper és szupermarketekben kaphatóak, folyamatosan elérhetőek, hiszen profi berendezésekkel…

9 TIPP, HOGY FRISSEK MARADJANAK A SAJTOK A HŰTŐBEN – A HELYES CSOMAGOLÁS IS SZÁMÍT

9 TIPP, HOGY FRISSEK MARADJANAK A SAJTOK A HŰTŐBEN – A HELYES CSOMAGOLÁS IS SZÁMÍT     A sajt finom és sokoldalúan felhasználható étel és alapanyag, amelyből érdemes többfélét tartani otthon. Sajnos a legtöbb fajta viszonylag hamar megromlik, így ajánlott inkább kisebb mennyiségeket vásárolni.   Sajt nélkül lehet élni, de minek? Ki-ki ízlésének megfelelően választhat…

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE     A Fondue (fondü) egy olyan étel, amelyet svájci barátainknak köszönhetünk, pontosabban Fribourg kantonjának. A 18. század elején a Fribourgeoise-Alpok parasztjai újrahasznosították az előző étkezésekből visszamaradt sajtot és a kiszáradt kenyeret. Mivel gazdaságos és nagyon tápláló, a recept gyorsan elterjedt az ország többi részén is. A recept hivatalossá tételében…