Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre?

Milyen sajttálat készítsünk az ünnepekre?    Nem mindig könnyű eltalálni, hogyan kell egy szép és jó sajttálat összeállítani az ünnepekre. Ezért kölcsönveszünk pár ötletet Alexandre Kipp –től , aki sajtszakértő és egy online weboldal üzemeltetője.     A sajtoknak bizony van szezonalitása Egész télen egy étvágygerjesztő sajttálról álmodozunk. De nem szabad elfelejtenünk, hogy mindegyiknek megvan…

* Sajtos ötletek az ünnepi asztalra *

*  Sajtos ötletek az ünnepi asztalra *   Természetesen az ünnepi asztal fontos eleme a meghitt karácsonyi hangulatnak. Fontos, hogy finomat, jót együnk családtagjainkkal, szeretteinkkel, de ilyenkor különösen számít, hogyan tálalunk, mit és hogyan teszünk az asztalra. A kreativitás sokat segít, hiszen a formák játéka igazi örömforrás lehet. Összegyűjtöttünk pár ötletet, melyek elkészítése nem bonyolult,…

Ünnepi parti- falatkák sajttal

Ünnepi parti- falatkák sajttal   A karácsonyi ételek általában igazán kimerítőek, hiszen olyan finomak, különlegesek, hogy nem bírjuk abbahagyni az evést, főleg ha családi körben még jobban esik. Mikor vendégeket hívunk, sokszor egyszerű aperitif falatkákat tálalunk fel előételnek, amíg eljutunk a közös vacsorához. Amikor pedig partit rendezünk, sokszor a parti falatkák a buli lelke a…

Mi is az a gyúrt sajt? Tényleg gyúrják?

Mi is az a gyúrt sajt? Tényleg gyúrják?    A Dél-Olaszországból származó hagyományos gyúrtsajtok a provolone, a mozzarella és a caciocavallo, összefoglaló nevük pasta filata. Ma már több más országban is gyártják ezeket a sajttípusokat, csakúgy, mint a kelet európai sajtcsaládhoz tartozó közeli rokonaikat, leginkább ismert Kashkaval-t. Füstölt formájában pedig a paranyica hódít különböző formákban,…

Sajt és méz, jó kis páros

Sajt és méz, jó kis páros   A méz nagyon jó természetes immunstimuláns, ami a téli időszakban kivételesen fontos. Antioxidáns forrás, energiát ad, táplálja az izmokat és az agyat szénhidrát tartalmával. Prebiotikum, ami nem csak belülről segít, hanem akár egy égési vagy vágott sebre kenve is gyógyító hatása van. A torokfájásra gyakorolt jótékony erejét pedig…

Terhes nőknek: milyen sajtokat lehet enni?

Terhes nőknek: milyen sajtokat lehet enni?   Terhes vagy és szereted a sajtot? Milyen sajtokat ehetsz terhesség alatt fertőzésveszély nélkül? Jessica Dahan Saal, a párizsi Pierre Rouquès kórház szülészeti nőgyógyászati ​​osztályának vezetője válaszol kérdéseinkre.     A terhesség alatt a nőknek oda kell figyelniük arra, hogy mit esznek, hogy megőrizzék a születendő baba egészségét. A…

Mit jelent a természetesen laktózmentes

Mit jelent a természetesen laktózmentes   Évmilliókig ez volt a természetes, és a Föld népességének 65%: -a ma is laktóz-intoleráns, vagy ha úgy tetszik: felnőttkori laktáz-hiánnyal él.  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének az állásfoglalása ma is az, hogy az embereknek naponta fél liter tejet, vagy annak megfelelő kalcium tartalommal bíró tejterméket (sajtot, túrót, kefirt stb.) kellene fogyasztaniuk. …

Mennyi tej kell a sajt elkészítéséhez?

Mennyi tej kell a sajt elkészítéséhez?   A sajtkészítés szinte egyedülálló összetevője, a tej, aminek nagy a jelentősége mind a kialakuló ízben, az aromában és a textúrában. A szükséges mennyiség elvben a sajt típusától függ, ez elsősorban a tehéntejes sajtokra vonatkozik. De konkrétan, mennyi tej kell a sajt készítéséhez? Íme néhány pontos adat.   Tehéntejes sajtok…

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?   Kicsik és nagyok egyaránt, szinte soha nem hagyják ki a lehetőséget, hogy ne tegyenek vidám megjegyzéseket a sajt lyukaira. Az egyik ilyen szórakoztató történet szerint egy kisegér az, amely lyukakat fúr a híres-nevezetes svájci Gruyère sajtba…  Komolyabbra fordítva a szót, a lyukak tudományos magyarázata van,…

Érdekes kérdés: meglehet -e enni a sajtok kérgét?

Érdekes kérdés: meglehet -e enni a sajtok kérgét?    Az érés során kéreg képződik a sajtok körül. Megehetjük- e minden esetben? A válasz a sajttól és a helyzettől függően változik.     Ehető kéreg: ízlés dolga  Bizonyos esetekben a sajtvágás finom művészete megköveteli, hogy a héját ne hagyjuk a többi vendégnek, de ez nem ok…