Saaaajt….burgerek!

Saaaajt….burgerek!     A hamburger még soha nem volt ilyen divatos! Az újhullámos házi hamburgerek elengedhetetlen az egyik összetevője: a sajt.   A sajtburger eredete A hamburger szó először a 19. század végén jelent meg egy észak-amerikai újságban. Egy egyszerű darált marhahús steakre utalt, amelyet német bevándorlók fogyasztottak, akik a hamburgi kikötőből érkeztek.  Innen a…

Ropogós, panírozott sajtok

Ropogós, panírozott sajtok     A panírozás minden országban egyszerűen azt jelenti, hogy az ételt zsemlemorzsával bevonják, hogy a sütés során kéreg keletkezzen, amely ropog a szájban. Jó hír az: ez a természetesen érlelt sajttal is működik! ☺    Az alapvető megoldás a zsemlemorzsa A zsemlemorzsa, amely a panírozás művészetének alapja, többé-kevésbé finom morzsára redukált…

Reszelt sajt, hmmm? Tippek, hogyan varázsoljunk fincsiségeket.

Reszelt sajt, hmmm? Tippek, hogyan varázsoljunk fincsiségeket.   8 reszelt sajt recept ötlet: Sajtropogós: sütőpapírral borított tepsire készíts kis halmokat reszelt sajtból, jól elosztva. Meghintjük őket fűszerekkel, akár aromás gyógynövényekkel vagy tetszés szerinti kis magokkal, majd 180 ° C-on sütjük körülbelül tíz percig: amikor a sajt barnulni kezd, készen áll! Hagyd kihűlni a tepsit, és…

Reszeljünk sajtot –de mivel?

Reszeljünk sajtot –de mivel?   A főzéshez vagy kóstoláshoz gyakran szükséges a sajt lereszelése. Honnan is ered a reszelő, és milyen típusokat különböztetünk meg?   Története A sajtreszelőt François Boullier találta fel az 1540-es években Franciaországban. A kemény sajtokat nehéz volt felhasználni bármire is, így a francia feltaláló ónból készített reszelői segítettek a megszáradt és kemény sajtok…

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében     Itt az igazi nyár és a természet minket is vár!  A piknik legfőbb szezonja van, amikor a szabadban étkezni igazi élvezet. Az ételek megválasztása, elkészítése, szállítása és elfogyasztása komoly szervező munkát igényel, ezért alábbi néhány tipp segíteni tud a tervezésben. Különösen idén, amikor a Covid járvány…

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE     A Fondue (fondü) egy olyan étel, amelyet svájci barátainknak köszönhetünk, pontosabban Fribourg kantonjának. A 18. század elején a Fribourgeoise-Alpok parasztjai újrahasznosították az előző étkezésekből visszamaradt sajtot és a kiszáradt kenyeret. Mivel gazdaságos és nagyon tápláló, a recept gyorsan elterjedt az ország többi részén is. A recept hivatalossá tételében…

Mitől változnak a sajtok színei?

Mitől változnak a sajtok színei? Mivel a sajtok előállításuk és érésük során különféle kezeléseken mennek keresztül! A színeket valójában természetes mikroorganizmusok, valamint festék, szén vagy akár viasz használata biztosítja. 1 / A természetes mikroorganizmusok által hozott színek Sok sajt esetében a kéreg természetes színt kap az érés során a spontán fejlődő jótékony mikroorganizmusoknak (baktériumok, élesztők,…

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?

Mitől lyukas a sajt és melyik sajtban vannak lyukak?   Kicsik és nagyok egyaránt, szinte soha nem hagyják ki a lehetőséget, hogy ne tegyenek vidám megjegyzéseket a sajt lyukaira. Az egyik ilyen szórakoztató történet szerint egy kisegér az, amely lyukakat fúr a híres-nevezetes svájci Gruyère sajtba…  Komolyabbra fordítva a szót, a lyukak tudományos magyarázata van,…

Mitől barnul meg a sütés hatására a sajt?

Mitől barnul meg a sütés hatására a sajt? Amikor a sajt megpirul, megolvad és megbarnul! Magyarázatok: Sajt önmagában, egy egész kémia A tej nem csak egy finom fehér és krémes folyadék: számos táplálkozási elemet tartalmaz, köztük a kazeinek (fehérjék), a zsírok (lipidek) és a laktóz (szénhidrátok) a fő nagy molekulák. Ezek örök mozgásban, szuszpenzióban maradnak…

Mit jelent a természetesen laktózmentes

Mit jelent a természetesen laktózmentes   Évmilliókig ez volt a természetes, és a Föld népességének 65%: -a ma is laktóz-intoleráns, vagy ha úgy tetszik: felnőttkori laktáz-hiánnyal él.  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének az állásfoglalása ma is az, hogy az embereknek naponta fél liter tejet, vagy annak megfelelő kalcium tartalommal bíró tejterméket (sajtot, túrót, kefirt stb.) kellene fogyasztaniuk. …