Sajt és méz, jó kis páros

Sajt és méz, jó kis páros   A méz nagyon jó természetes immunstimuláns, ami a téli időszakban kivételesen fontos. Antioxidáns forrás, energiát ad, táplálja az izmokat és az agyat szénhidrát tartalmával. Prebiotikum, ami nem csak belülről segít, hanem akár egy égési vagy vágott sebre kenve is gyógyító hatása van. A torokfájásra gyakorolt jótékony erejét pedig…

Sajt és gyümölcs – a tökéletes kombináció

Sajt és gyümölcs – a tökéletes kombináció   Sajt és szőlő együtt – ki ne ismerné! A szezonális gyümölcsök széles választéka számtalan lehetőséget nyit meg a sajtok és gyümölcsök előtt. De melyik gyümölcs melyik sajthoz illik? A lehetséges kombinációk változatosak és finomak. Frissen, szárazon, szárítva, gyümölcslében vagy lekvárban, a gyümölcsök csodálatosan passzolnak a sajtokhoz. Karakterének,…

Sajt és csoki??

Sajt és csoki?? avagy a gasztronómia molekuláris szintre emelése példátlan ízkombinációkat eredményez.   BANÁN FA: A foodpairing.com banán „élelmiszerfa”, amely olyan ízeket mutat, amelyek jól illeszkednek a mindenütt megtalálható trópusi gyümölcsökhöz  © FOODPAIRING.COM, 2012   Masaharu Morimoto séf (japán séf, aki egy közismert TV-s személyiség is egyben) egy parmezán sajttal fűszerezett krémszószban fürdetett étcsokoládé tésztából…

SAJT A LEVESBEN!

  forrás : https://www.produits-laitiers.com/ 5 módszer a sajt felhasználásához a szezonális levesekben:   A főzővízben Az olaszok soha nem dobják el a parmezánhéjat: félreteszik és levesekbe dobják, hogy ízesítsék őket! A francia változat esetében a kemény karakterű karakteres kemény héjakat (Beaufort, régi Comté stb.) Mi erre a célra 3 sajtunkat ajánljuk, mely héja igazán aromás,…

Saaaajt….burgerek!

Saaaajt….burgerek!     A hamburger még soha nem volt ilyen divatos! Az újhullámos házi hamburgerek elengedhetetlen az egyik összetevője: a sajt.   A sajtburger eredete A hamburger szó először a 19. század végén jelent meg egy észak-amerikai újságban. Egy egyszerű darált marhahús steakre utalt, amelyet német bevándorlók fogyasztottak, akik a hamburgi kikötőből érkeztek.  Innen a…

Ropogós, panírozott sajtok

Ropogós, panírozott sajtok     A panírozás minden országban egyszerűen azt jelenti, hogy az ételt zsemlemorzsával bevonják, hogy a sütés során kéreg keletkezzen, amely ropog a szájban. Jó hír az: ez a természetesen érlelt sajttal is működik! ☺    Az alapvető megoldás a zsemlemorzsa A zsemlemorzsa, amely a panírozás művészetének alapja, többé-kevésbé finom morzsára redukált…

Reszelt sajt, hmmm? Tippek, hogyan varázsoljunk fincsiségeket.

Reszelt sajt, hmmm? Tippek, hogyan varázsoljunk fincsiségeket.   8 reszelt sajt recept ötlet: Sajtropogós: sütőpapírral borított tepsire készíts kis halmokat reszelt sajtból, jól elosztva. Meghintjük őket fűszerekkel, akár aromás gyógynövényekkel vagy tetszés szerinti kis magokkal, majd 180 ° C-on sütjük körülbelül tíz percig: amikor a sajt barnulni kezd, készen áll! Hagyd kihűlni a tepsit, és…

Reszeljünk sajtot –de mivel?

Reszeljünk sajtot –de mivel?   A főzéshez vagy kóstoláshoz gyakran szükséges a sajt lereszelése. Honnan is ered a reszelő, és milyen típusokat különböztetünk meg?   Története A sajtreszelőt François Boullier találta fel az 1540-es években Franciaországban. A kemény sajtokat nehéz volt felhasználni bármire is, így a francia feltaláló ónból készített reszelői segítettek a megszáradt és kemény sajtok…

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében

Piknik: 5 tipp a jól szervezettség érdekében     Itt az igazi nyár és a természet minket is vár!  A piknik legfőbb szezonja van, amikor a szabadban étkezni igazi élvezet. Az ételek megválasztása, elkészítése, szállítása és elfogyasztása komoly szervező munkát igényel, ezért alábbi néhány tipp segíteni tud a tervezésben. Különösen idén, amikor a Covid járvány…

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE

Olvasztott sajt, avagy a FONDUE     A Fondue (fondü) egy olyan étel, amelyet svájci barátainknak köszönhetünk, pontosabban Fribourg kantonjának. A 18. század elején a Fribourgeoise-Alpok parasztjai újrahasznosították az előző étkezésekből visszamaradt sajtot és a kiszáradt kenyeret. Mivel gazdaságos és nagyon tápláló, a recept gyorsan elterjedt az ország többi részén is. A recept hivatalossá tételében…