Montasio

Az észak-olasz Friuli régióban készülő Montasio sajt az alpesi sajtfélék közé tartozik. Rendkívül nagy múltra tekint vissza, abban, hogy igazán széles körben elterjedt, nagy szerepe van a bencés szerzeteseknek, először ugyanis egy Moggio Udinese-ben található kolostorban készítették. Négy érlelési változata ismert, a 60 napos puhább, visszafogottabb ízvilágú, míg a leghosszabban érlelt, másfél éves sajt keményebb,…

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk?

Miért együnk sajtot és egyáltalán milyet együnk? A világon nagyon sokféle sajt létezik, és szinte minden országnak megvan az úgynevezett kedvenc sajtja, amelyet az emberek gyakran vásárolnak és fogyasztanak. Sokan nem mernek sajtot enni, mert úgy gondolják, hogy a magas zsírtartalma miatt csakis árthat az egészségnek. Ha egyszerre nem fogyasztunk a sajtból sokat, nyugodtan kerüljön…

Sajtkisokos babáknak

SAJT KISOKOS 4 ÉVES KORIG . Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy adhatsz-e a babádnak sajtot anélkül, hogy bármitől tartanod kellene: hasfájás, túl korai kínálás, túl sok zsír, allergia? Pedig a sajt az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részét képezheti már hozzátáplálás alatt is. Vannak olyan termékek, amelyektől gyermeked akár ételmérgezést is kaphat, viszont ezt könnyű…

Európa 8 legjobb úti célja sajtimádóknak!

Európa 8 legjobb úti célja sajtimádóknak! Európa a sajt szerelmeseinek számos csodás úti célt és megannyi finom ételt kínál az angliai Somersetben található Cheddar Gorge-tól egészen Svájc lenyűgöző ementáli völgyéig. A világ leghíresebb sajtjai Európából származnak, a nyüzsgő sajtpiacok, lenyűgöző tematikus múzeumok és a gyakorlati oldalt bemutató sajtkészítő műhelyek mindenhol tárt karokkal várják a sajtimádókat.…

Egérke és a sajt

Tényleg szeretik az egerek a sajtot? A Manchester Metropolitan Egyetem kutatója, dr. David Holmes készített kutatást, hogy kiderítse: vajon tényleg szeretik-e az egerek a sajtot, vagy ez is csak városi legenda. A kísérlet megállapította, hogy a rágcsálók csak akkor fanyalodnak rá a sajtra, ha már nagyon éhesek, inkább a gabonaféléket és a gyümölcsöket szeretik. Az…

Felfelé ívelő pályán a tej ára

Hétről hétre drágább tejtermékekkel találkozhatnak a vásárlók a boltokban. Az elképesztő mértékű áremelkedés hátterében a rekordszintre került nyers tej ára, illetve a feldolgozók egyéb költségeinek emelkedése áll. A szakemberek szerint a magasabb árszintre hosszabb távon fel kell készülniük a fogyasztóknak, a helyzet ugyanis nemcsak itthon, hanem egész Európában hasonló, így az import termékek sem fogják…

Bergama tulum – amikor a tejet adó juhok vadhagymát, kakukkfüvet és levendulát fogyasztanak

Bár a sajtok szakértői sem tudják egészen pontosan, hol és mikor készült a világon az első sajt, az bizonyos, hogy az elsők között van Çatalhöyük – a közép-anatóliai, már 9 évezrede emberlakta település –, ahol a történelemben először háziasítottak állatokat, majd a birkatejet és kecsketejet is hasznosították. Az évezredes hagyományok hatására Törökország minden szegletének, szinte…

Mac and cheese – az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája

Mac and cheese – az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája   macaroni and cheese   Bevallom, hogy sosem rajongtam a sajtos spagettiért, vagy bármi hasonló ételért. Azt a szerintem borzalmas cukros és sajtos-tejfölös tésztát juttatja eszembe, amivel a menzán traktáltak minket anno, pedig főzhettek volna sokkal jobb tésztás ételt ugyanazzal a tejföllel, egy kis pörkölt szafttal…

A sajt, amit telenyálaznak az atkák, a németek mégis falják

A sajt, amit telenyálaznak az atkák, a németek mégis falják   Sajtok Helmut Pöschel műhelyében 2014-ben – Fotó: Waltraud Grubitzsch/picture alliance via Getty Images   Szászországban a háború hatásait megsínylette a gasztronómia is, a híres-hírhedt Milbenkäse története azonban a legnehezebb válságokat is túlélte. A Milbenkäsét nem túlzás atkás sajtnak nevezni, ugyanis az, ami: sajtkorong vagy…

A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben

 A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben    Vincenzo Campi , The Ricotta Eaters ( A sajt evők)   Sok legenda szól a sajtról. Sőt mi több, Boccaccio Dekameronjában az egyik novella szereplőinek képzeletében hegy emelkedik az olasz parmezán sajtból. A sajtot a festők is megörökítették vásznaikon. A Louvre-ban, a Drezdai…