Ünnepi parti- falatkák sajttal

Ünnepi parti- falatkák sajttal   A karácsonyi ételek általában igazán kimerítőek, hiszen olyan finomak, különlegesek, hogy nem bírjuk abbahagyni az evést, főleg ha családi körben még jobban esik. Mikor vendégeket hívunk, sokszor egyszerű aperitif falatkákat tálalunk fel előételnek, amíg eljutunk a közös vacsorához. Amikor pedig partit rendezünk, sokszor a parti falatkák a buli lelke a…

Sajtok és az italok összhangja

 Sajtok és az italok összhangja   A bor és a sajt egy már jól bevált klasszikus páros, de mi lenne, ha eredetibb módon különböző más italokkal együtt kóstolnánk a sajtokat? Öt remek párosítást mutatunk be alábbiakban a sajtfogyasztásra, ami meglepő lehet és nem általánosan ismert.           1.A legfényűzőbb: sajt és pezsgő…

Sajtok Édesanyáknak

Sajtok Édesanyáknak nem csak anyák napjára napjára   Május első vasárnapja, az édesanyák ünnepe. Ilyenkor szeretjük megajándékozni és megünnepelni szeretett anyukánkat, nagymamánkat, és ha vagyunk olyan szerencsések dédinket. A virág mindig felvidítja az ünnepeltet szépségével és illatával. Ilyenkor különösen jól esik egy kis további plusz kényeztetés, mint pl. egy kis csoki vagy egy különleges sajt,…

Sajtkukac-tényleg létezik?

 Sajtkukac-tényleg létezik?   Ki ne hallott volna nagyszüleitől, szüleitől, hogy gyerekem annyit izegsz –mozogsz, mint egy sajtkukac. Aztán egyszer csak elgondolkodik rajta az ember milyen is az, létezik egyáltalán? És bármilyen sajtban lehet olyan, mi miért nem találkozunk vele? És miért nyüzsög?  Hivatalosan a sajtkukac: „Egy légyfajnak (Piophila casei) sajtba, szalonnába rakott petéjéből kikelő álcája,…

Sajt igaz-hamis

Sajt igaz-hamis Tárolás, szezonalitás, tápérték …   Mi a valós kockázata a sajtkéreg elfogyasztásának? Ha penész legkisebb nyomára bukkanunk a sajtot el kell dobni? Hogyan konzerváljuk jól? Ezekre keressük a válaszokat.   A sajtoknak nincs szezonja Hamis.  Való igaz, az alap sajtjaink, amelyek leginkább elterjedtek és hyper és szupermarketekben kaphatóak, folyamatosan elérhetőek, hiszen profi berendezésekkel…

Sajt és gyümölcs – a tökéletes kombináció

Sajt és gyümölcs – a tökéletes kombináció   Sajt és szőlő együtt – ki ne ismerné! A szezonális gyümölcsök széles választéka számtalan lehetőséget nyit meg a sajtok és gyümölcsök előtt. De melyik gyümölcs melyik sajthoz illik? A lehetséges kombinációk változatosak és finomak. Frissen, szárazon, szárítva, gyümölcslében vagy lekvárban, a gyümölcsök csodálatosan passzolnak a sajtokhoz. Karakterének,…

Sajt és csoki??

Sajt és csoki?? avagy a gasztronómia molekuláris szintre emelése példátlan ízkombinációkat eredményez.   BANÁN FA: A foodpairing.com banán „élelmiszerfa”, amely olyan ízeket mutat, amelyek jól illeszkednek a mindenütt megtalálható trópusi gyümölcsökhöz  © FOODPAIRING.COM, 2012   Masaharu Morimoto séf (japán séf, aki egy közismert TV-s személyiség is egyben) egy parmezán sajttal fűszerezett krémszószban fürdetett étcsokoládé tésztából…

SAJT A LEVESBEN!

  forrás : https://www.produits-laitiers.com/ 5 módszer a sajt felhasználásához a szezonális levesekben:   A főzővízben Az olaszok soha nem dobják el a parmezánhéjat: félreteszik és levesekbe dobják, hogy ízesítsék őket! A francia változat esetében a kemény karakterű karakteres kemény héjakat (Beaufort, régi Comté stb.) Mi erre a célra 3 sajtunkat ajánljuk, mely héja igazán aromás,…

Saaaajt….burgerek!

Saaaajt….burgerek!     A hamburger még soha nem volt ilyen divatos! Az újhullámos házi hamburgerek elengedhetetlen az egyik összetevője: a sajt.   A sajtburger eredete A hamburger szó először a 19. század végén jelent meg egy észak-amerikai újságban. Egy egyszerű darált marhahús steakre utalt, amelyet német bevándorlók fogyasztottak, akik a hamburgi kikötőből érkeztek.  Innen a…

Ropogós, panírozott sajtok

Ropogós, panírozott sajtok     A panírozás minden országban egyszerűen azt jelenti, hogy az ételt zsemlemorzsával bevonják, hogy a sütés során kéreg keletkezzen, amely ropog a szájban. Jó hír az: ez a természetesen érlelt sajttal is működik! ☺    Az alapvető megoldás a zsemlemorzsa A zsemlemorzsa, amely a panírozás művészetének alapja, többé-kevésbé finom morzsára redukált…