* Sajtos ötletek az ünnepi asztalra *

*  Sajtos ötletek az ünnepi asztalra *   Természetesen az ünnepi asztal fontos eleme a meghitt karácsonyi hangulatnak. Fontos, hogy finomat, jót együnk családtagjainkkal, szeretteinkkel, de ilyenkor különösen számít, hogyan tálalunk, mit és hogyan teszünk az asztalra. A kreativitás sokat segít, hiszen a formák játéka igazi örömforrás lehet. Összegyűjtöttünk pár ötletet, melyek elkészítése nem bonyolult,…

9 TIPP, HOGY FRISSEK MARADJANAK A SAJTOK A HŰTŐBEN – A HELYES CSOMAGOLÁS IS SZÁMÍT

9 TIPP, HOGY FRISSEK MARADJANAK A SAJTOK A HŰTŐBEN – A HELYES CSOMAGOLÁS IS SZÁMÍT     A sajt finom és sokoldalúan felhasználható étel és alapanyag, amelyből érdemes többfélét tartani otthon. Sajnos a legtöbb fajta viszonylag hamar megromlik, így ajánlott inkább kisebb mennyiségeket vásárolni.   Sajt nélkül lehet élni, de minek? Ki-ki ízlésének megfelelően választhat…

A francia sajtok lenyűgöző világa

A francia sajtok lenyűgöző világa   Azt mondják, hogy a franciák az év minden napjára tartogatnak egy sajtot, vagyis több mint 365 féle sajtot különböztetnek meg. Annyi bizonyos, hogy minden régiónak megvan a saját maga specialitása. Rengeteg fajta igazán jó minőségű sajt van Franciaországban.  Napjainkban Franciaország a világ legnagyobb sajttermelője. Évente közel 1 400 000 tonna…

A napfény egészséget biztosít

A napfény egészséget biztosít – használjuk ki az első igazi napsugarakat, uzsonnázzunk a szabadban. Érlelt sajtok – napfény = a tuti párosítás A napfénynek ezernyi csodás hatása van a szervezetre. Persze csak akkor élvezhetjük ki ezeket az előnyöket, ha betartjuk a szabályokat és nem órákat vagyunk odakint a tűző napon és nem égünk le. Milyen…

A pizza lelke a SAJT!

A pizza lelke a SAJT!     Nápolyból elindulva az egész világot meghódította az egyszerű és gazdaságos pizza, ami ma a világ egyik legtöbbet fogyasztott étele. Az egyik fő összetevőjének íze és minősége nagyon befolyásolja a pizza végeredményét! Ez mi is lenne más, mint a Sajt természetesen!  A nápolyiak büszkék arra, hogy a pizza a…

A sajt élvezetének lépései

 A sajt élvezetének lépései   Szemrevételezés, szaglásvizsgálat, ízvizsgálat: ez a három lépés szükséges ahhoz, hogy egy sajtot olyan alaposan kiélvezzünk, mint egy pohár jó bort. Az ízlelés több érzékszervünk bevonásával történő élmény, és minden sajt más és más. De konkrétan, hogyan kóstolhatunk úgy egy sajtot, mint egy pohár bort, hogy megértsük annak minden finomságát? A…

A sajt és a hal „házassága” lehetséges?

A sajt és a hal „házassága” lehetséges?    Ha azt szeretnétek, hogy a tenger gyümölcsei és a sajt kéz a kézben járjanak, és jól kiegészítsék egymás ízeit, kövessétek az útmutatónkat!   Miért kevésbé elfogadott? A hal és a sajt egyesítésének ötletére a reakciók többsége  vagy szkeptikus vagy egy szórakozott elme kitalációinak tartják. Olaszországban ez a…

A sajt és a régészet

A sajt és a régészet A sajt segített a korai gazdálkodóknak Európában   A horvátországi két újkőkori régészeti lelőhely kerámiáiban található zsíros maradványok elemzése során mintegy 7200 évvel ezelőtti bizonyítékokat találtak erjesztett tejtermékekről (lágy sajtok és joghurtok).  Ez régóta régészeti rejtély: sok újkőkori lelőhelyen, az Adriai-tenger közelében a kutatók kúp alakú agyag edényeket tártak fel,…

A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben

 A sajt, amely Dalí –t is megihlette, avagy a sajt a festészetekben    Vincenzo Campi , The Ricotta Eaters ( A sajt evők)   Sok legenda szól a sajtról. Sőt mi több, Boccaccio Dekameronjában az egyik novella szereplőinek képzeletében hegy emelkedik az olasz parmezán sajtból. A sajtot a festők is megörökítették vásznaikon. A Louvre-ban, a Drezdai…