Európa 8 legjobb úti célja sajtimádóknak!

Európa a sajt szerelmeseinek számos csodás úti célt és megannyi finom ételt kínál az angliai Somersetben található Cheddar Gorge-tól egészen Svájc lenyűgöző ementáli völgyéig.

A világ leghíresebb sajtjai Európából származnak, a nyüzsgő sajtpiacok, lenyűgöző tematikus múzeumok és a gyakorlati oldalt bemutató sajtkészítő műhelyek mindenhol tárt karokkal várják a sajtimádókat. Összegyűjtöttük a kontinens legnépszerűbb sajtlelőhelyeit, ahol érdemes elmélyülten kóstolgatni.

Roquefort, Franciaország

Nem meglepő, hogy  a lista Franciaországban kezdődik, a délen található Roquefort-sur-Soulzon városában gyártják ugyanis a világ egyik leghíresebb kéksajtját.

A juhtejből készült, sötétkék-zöld erezetéről ezer közül is felismerhető sajtot a helyi pincékben érlelik,

a gyártók pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy bepillantsunk az előállítási folyamatba és megkóstoljuk a készterméket.

Gruyères, Svájc

A macskaköves utcáiról és a buja rétekre néző kilátásáról ismert középkori város a 12. század óta a Gruyère sajt otthona is. Ott található a La Maison du Gruyère gyár, ahol megismerhetjük a sajt történelmét, természetesen bepillantást nyerhetünk az elkészítésébe, végül pedig hihetetlenül sajtos ételeket fogyaszthatunk a város varázslatos éttermeiben.

Parma, Olaszország

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna egyik gasztronómiai fellegvára Parma, aminek

legismertebb exportcikke a Parmigiano Reggiano, ismertebb nevén parmezán sajt.

A gyárlátogatások során végigkalauzolják az érdeklődőket a kemény, érlelt és ízekben gazdag sajt elkészítésének teljes folyamatán. Az éttermekben kínált fogásokban pedig nem meglepő módon központi szerepet kap a finomság. Ha pedig még több érdekességet szeretnénk megtudni a parmezánról, érdemes betérni a tematikus múzeumba is.

Gouda, Hollandia

Gouda városa felvonultatja mindazt, amire a sajtimádók vágynak.

Múzeumok, sajttal kapcsolatos emlékművek,  tematikus rendezvények sora vár.

Kihagyhatatlanok a kereskedőktől nyüzsgő hagyományos sajtpiacok, ahol buzgó kóstolás után garantáltan mindenki megtalálja a kedvencét.

Emmental, Svájc

Az idilli svájci település  hullámzó domboldalaival, alpesi panorámájával és a világhírű ementáli sajtjával várja a turistákat.

Az Emmental Show Dairy-ben tett látogatás során nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan készül pontosan ez a sajtkülönlegesség, hanem azt is, hogy miért van rajta ennyi lyuk. Sőt, szakértő segítsége és irányítása mellett mindenki ki is próbálhatja a sajtgyártást, a kóstolóból pedig haza is hozhatunk.

Pag, Horvátország

Pag szigete zord tájáról és jellegzetes helyi sajtjáról ismert. Különlegessége, hogy

olyan juhok tejéből készül, amelyek az erős tengeri szél által alaposan megsózott növényeket legelnek.

Ez a sajtnak jellegzetes éles és sós ízt ad. A Pag Gligora sajtgyárban az előállítás menete mellett kóstolásra is nyílik lehetőség.

Asturias, Spanyolország

A Spanyolország északi partján fekvő Asturias régiót País de Quesosnak, vagyis „a sajtok földjének” nevezik.

Több mint ötven különböző sajtfajtát állítanak itt elő a füstös Gamonéu-n át az erős és fűszeres kék Cabrales-ig. A Cabrales sajtút mentén meglátogathatjuk a tejtermelőket, felfedezhetjük a sajtokat rejtő pincéket, és zseniális kóstolókra is befizethetünk.

Camembert, Franciaország

Az észak-Franciaországban található Camembert a sajtkedvelők első számú úti célja a település nevét magán viselő lágy és krémes sajtnak köszönhetően. A csodálatos tájon sétálva megnézhetjük a legelő teheneket, bejárhatjuk a Maison du Camembert-t és meglátogathatjuk a Durand Cheesemonger nevű gazdaságot, ahol

még mindig hagyományos módszerekkel készítik a camembert-et.

 

Forrás