Grillezett Panini szalámival, sajttal és pesto-val

 

A panino olasz szó, magyarul péksüteményt jelent, és a többes száma a panini. Eredetileg olasz szendvicsféleség, de ma már több országban elterjedt. Olaszországban a panino szendvicset általában zsemléből vagy kis cipóból készítik (ezek olasz megfelelői a ciabatta vagy a rosetta). A kenyeret félbevágják, majd szalámit, sonkát, sajtot és mortadella vagy más felvágottat tesznek közé. Miután levették a grillrácsokról, általában melegen tálalják. Tulajdonképpen ez az olaszok pirítósa, és Közép-Olaszországban a panino szendvicsnek van egy népszerű változata, melybe egy sertéssült szeletet (porchetta) tesznek. Megjelenése az Egyesült Államokban az 1956-os évre tehető, de már a XVI. századi szakácskönyvekbe is szerepelt, de a szendvicsek csak az 1970-80-as években váltak kedveltté a paninoteche becenevet viselő szendvicsbárokban. 

   Praktikus tippek a tökéletes panini-hez

  • A kevesebb több! Ne vigyük túlzásba az összetevők számát vagy mennyiségét. A panininek útközben is fogyaszthatónak kell lennie. 
  • Soha ne hagyja ki a sajtot! A sajt hozzáadása segít a szendvics összetapadásában. Válasszunk egy gyorsan olvadó sajtot, például reszelt Szarvasi Caciotta-t, vagy Ideale-t.
  • Bölcsen a töltelékkel. A hús a leggyakrabban használt töltelék. Bármilyen típusú hús használható, de vékonyra szeletelt legyen (nem pedig vastag szelet). Merj kilépni a komfortzónádból, és próbálj ki különféle töltelékeket, például halat, zöldséget vagy vegán alternatívákat. 
  • A paradicsom és/vagy a grillezett zöldségek mindig nyerők! Válasszunk szilva paradicsomot vagy aszalt paradicsomot a legjobb eredmény elérése érdekében. Egy kis extra pesto szósz vagy friss fűszernövények, például bazsalikom vagy rukkola igazán jól illik hozzá!

 

15 perc
+3-5 perc sütés

könnyű

980 kcal/ adag

Hozzávalók egy személyre:

  • 50g Szarvasi Caciotta vagy Ideale sajt 
  • 5 szelet vastag szalámi vagy kolbász 
  • 1 paradicsom (szeletekre vágva) 
  • 1 db 27 cm hosszú bagett, vagy bármilyen választott kenyérforma
  • pesto szósz (ötletek itt: Házi Pesto – Cervinus
  • fekete bors (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

  1. Először kenjünk pár teáskanál pestót a kettévágott panini bagett mindkét oldalára
  2. állítsuk össze a szendvicset egy vékony szeletelt szalámi réteggel kezdve
  3. ezután adjuk hozzá a szeletelt Caciotta vagy Ideale sajtot, és ízesítsük fekete borssal (opcionális) 
  4. ezután egy réteg szeletelt paradicsomot teszünk rá, és szárított olasz fűszerekkel vagy oregánóval ízesítjük
  5. fedjük be a paninit a bagett másik felével, nyomjuk meg és tegyük melegszendvics sütőbe vagy grillezzük a paninit kontaktrácson 220 °C-on 3-5 perc alatt vagy sima sütőbe 200°C-on 4-6 percig. Melegen tálaljuk.

TIPP

A legjobb eredmény elérése érdekében tegyük a legnedvesebb összetevőket középre, valahol a sajt és a zöldségek közé. Ily módon lédúsak maradnak a grillezési folyamat alatt és után, és megakadályozzák, hogy a kenyér felázzon! 

Elő is készíthetjük, megtölthetjük a paninit korábban és fóliával becsomagolhatjuk, de tároljuk a hűtőben a felhasználásig. Ily módon gyorsan készen áll a grillezésre vagy a melegítésre, amikor csak szükség van rá. Grillezhetjük a paninit sütőpapír között is, hogy megvédje a grill felületét, és elkerüljük az égett szagot ill. a füstöt. 

Jó étvágyat kívánunk!