Töltött csirkecomb forrólevegős sütőben – Szoky konyhája

 

A töltött csirke általánosságban a magyarok egyik kedvelt étele, lásd pl. gödöllői csirkecomb. Szoky most nem hagyományos módon tölti meg a csirkecombokat, hanem természetesen mindenféle jósággal. A karfiol mellett Cervinus Perfetto sajtunknak is ott a helye benne. Mindenképpen csontozott combbal, vagy esetleg mellel érdemes dolgozni! Nagyobb comboknál az is egy opció, hogy kettesével sütjük meg, úgy a hő jobban át tudja járni! Míg az első fordulót fogyasztja a család a második még kényelmesen sül. Ez a kellemes töltelék akár szelet húsokba is jól tölthető, hajtható, fogvájóval összetűzhető. Ajánljuk még melegszendvicskrémnek is ezt a kiváló tölteléket, ha nincs otthon hús hozzá.  Jó étvágyat kívánunk ehhez a nem mindennapi finomsághoz!

 

50 perc
+23 perc sütés

könnyű

579 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db 280 g-os csirkecomb, 
  • 200 g Szarvasi Perfetto sajt, 
  • 500 g karfiol, 
  • 50 g teavaj, 
  • 1 evőkanál zsír, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 2 db vöröshagyma, 
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma, 
  • só, tört színes bors, 
  • tört koriandermag, 
  • 1 késhegynyi kurkuma, 
  • 1 késhegynyi szerecsendió, 
  • minimális olaj spray 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Kicsontozzuk a csirkecombot, a csontot körbevágjuk apró mozdulatokkal.
  2. fűszerezzük mindkét oldalát, ízesítjük sóval, színes borssal, korianderrel, majd betesszük a hűtőbe, hogy picit összeérjenek az ízek
  3. a karfiolt alaposan meg kell mosni, rózsáira szedjük és 90 fokos sós vízben 6-8 perc alatt vajpuhára főzzük fedő alatt
  4. felvágjuk a vöröshagymát apróra, majd a fokhagymát is vékony szeletekre vágjuk, 
  5. lepirítjuk a hagymákat fél perc alatt zsiradékon, 
  6. majd gorombára vágjuk a petrezselymet
  7. hozzáadjuk a petrezselymet a pirított hagymához és jól leszűrjük a karfiolt
  8. összetörjük a karfiolt, és hozzáadjuk a vajat, a késhegynyi kurkumát és szerecsendiót, majd hozzáadjuk a hagyma-keveréket is
  9. lereszeljük a Cervinus Perfetto sajtot és belekeverjük a karfiolos masszába
  10. betöltjük egy habzsákba a masszát a fellazított combok bőre alá  
  11. A combok sütése forró levegős sütőben: megpermetezzük pici olajjal, majd 160 ˚C fokon 10 percig sütjük, majd 180 ˚C fokon 8 percig, végül a maradék reszelt sajtot ráhalmozzuk és 200˚C fokon még 5 percig sütjük.

TIPP

Nagyobb combok esetén 1. szakasz: 160 ˚C fokon 15 perc, 2. szakasz: 13 perc, 3. szakasz: 7-8 perc. Ha a csirke bőre túl gyorsan sülne, akkor egy sütőpapírral le lehet takarni, hogy ne égjen meg. Tökéletes köret hozzá a petrezselymes krumpli, kovászos uborka, pecsenyelé.

Jó étvágyat kívánunk!