Bor & sajt a kognitív hanyatlás ellen

 

 

Egy új tanulmány szerint az étrend jelentős hatással van a kognitív funkcióinkra, idősebb korunkban is. Mindannyian szeretnénk mentálisan is egészségesek maradni, ameddig csak lehetséges. Jó hír tehát, hogy vannak olyan ételek, amik nem csak, hogy segítenek ebben, de még finomak is.

 

Vág az eszed?

Az Iowa Állami Egyetem kutatói a különböző élelmiszerek kognitív egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták a kutatás során, az eredményeket pedig a Journal of Alzheimer’s Disease 2020. novemberi számában tették közzé. Ez a tanulmány az első ilyen jellegű, nagyszabású elemzés, amely egyes ételeket az időskori kognitív képeségekkel köt össze. A bor és a sajt kedvelői biztosan örömmel fogják olvasni az eredményeket!

 

 

A kutatók az Egyesült Államok Biobankjában összegyűjtött adatokat elemezték: 1787 fő, 46 és 77 év közötti felnőtt eredményeit vizsgáltál meg. Az alanyok 2006 és 2010 között elvégeztek egy-egy intelligenciatesztet, ezek az adatok biztosították az összehasonlítási alapot. A tesztet 2012-től fogva kétévente megismételték. Emellett a résztvevők étel- és alkoholfogyasztását is figyelemmel követték a kutatók.

 

A menü: bárány, sajt és bor

Az étrendet vizsgáló kérdőív sokféle étel és ital fogyasztásával kapcsolatban tett fel kérdéseket, mint például a friss gyümölcsök, a szárított gyümölcsök, a nyers zöldségek és saláták, a főtt zöldségek, az olajos hal, a sovány hal, a feldolgozott hús, a baromfi, a marhahús, a bárány, a sertés, a sajt, a kenyér, a gabonafélék, a tea és a kávé, a sör és az almabor, a vörösbor, a fehérbor, a pezsgő és likőr. A négy legjelentősebb megfigyelés a következő volt:

  • A sajt bizonyult a legjobb védőhálónak az életkorral járó kognitív problémák ellen, méghozzá magasan.
  • A napi alkoholfogyasztás, különösen a vörösbor esetében, hozzájárul a kognitív funkciók javulásához.
  • A heti szinten fogyasztott bárány hosszútávon javítja a kognitív képességeket. Ez nem mondható el a marhahúsról és más vörös húsokról sem.
  • A túlzott sófogyasztás segítheti a kognitív funkciók hanyatlását, de csak azoknál, akik hajlamosak az Alzheimer-kórra.

 

A heti szinten fogyasztott bárány hosszútávon javítja a kognitív képességeket. © Profimedia

 

Felelősségteljes bor- és sajtfogyasztás

„Kellemesen meglepődtem, hogy eredményeink arra utalnak, hogy a felelősségteljes sajtevés és a vörösbor napi fogyasztása nemcsak a jelenlegi COVID-19-járvánnyal, hanem az egyre összetettebb és gyorsuló világgal is segíthet megküzdeni. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a kutatás csak a jólétben élőkre vonatkozott, további randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy az étrendünk egyszerű megváltoztatása valóban jelentősen segíthet-e az agyi funkciók fenntartásában”- magyarázta az egyik szerző, Auriel Willette.

„Úgy tűnik, hogy a hordozott genetikai tényezőktől függően egyes személyek jobban védettek az Alzheimer-kór hatásaitól, míg mások nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a megfelelő ételválasztás teljesen megelőzheti a betegségeket és a kognitív hanyatlást. A témával foglalkozó kutatások hozzájárulnak tehát az Alzheimer-kór jobb megértéséhez és esetleges visszafordításához”- tette hozzá Brandon Klinedinst, a kutatás társszerzője.

 

forrás: www.welovecycling.com