Rántott sajt húsos köntösben, friss saláta, dressinggel
-Szoky konyhája
Ezt a rántott sajtot olyanoknak ajánljuk, akinek a sajt hús nélkül önmagában nem igazi étel. Vagy aki olyat készítene, amilyet még soha. Valami eredetit, ami kedvenceinket egyesíti. Hiszen Szoky húsos bundában fogja kirántani a sajtokat. Méghozzá nem akármilyen sajtot, hanem az igazán nyúlós Szarvasi Ideale sajtunkat, amely kitűnően alkalmas akár rántott sajtot készíteni belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 cs. (350 g) Szarvasi Ideale sajt,
- 350 g sertés darálthús,
- 350 g marha darálthús,
- 1 evőkanál sertészsír,
- 2 evőkanál (40 g) búzadara,
- 1 db L méretű tojás,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 1 db vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma, só,
- 10 tekerés tört színes bors, 21 tekerés koriandermag, 1 csapott teáskanál Cayenne bors (Chili paprika pehely) (elhagyható)
Saláta:
- 250 g kevert friss saláta, amiben bébi spenót, rukkola, és madársaláta is található,
- 300 g fürtös paradicsom,
- 1 – 2 szál zöldhagyma ~ újhagyma,
- 2 – 3 cl extra szűz olívaolaj.
Salátaöntet (Dressing):
- 400 g natúr görög joghurt,
- 1 db lilahagyma,
- 2 erős csipet vágott petrezselyem,
- só, tört színes bors
ELKÉSZÍTÉS
- lehető legapróbbra vágjuk fel a vörös és a fokhagymát
- zsíron 2-3 perc alatt lepirítjuk és folyamatosan megkeverjük, nehogy leégjen
- közben gorombára össze vágjuk a petrezselymet, és a pirított hagymára rátesszük és együtt még fél percig pirítjuk
- összeállítjuk a húsos bundát: egy tálba helyezzük a kétféle darált húst, egy tojást, és a hagymás keveréket, hozzáadunk egy fél púpos teáskanálnyi sót, Cayenne borsot valamint a színes borsot és a koriandert ízlés szerint
- hozzáadjuk a búzadarát, és 2 perc alatt összekeverjük, majd betesszük a hűtőbe
- a sajtot előkészítjük, cikkekre vágjuk ( 1 korong kb.10 cikkely)
- kivesszük a húskeveréket, pici vízzel bekenjük a kezünket és betapasztjuk a sajt darabokat a hússal körbe, mint egy bunda, akár követve a sajt cikkely formáját, akár pogácsa formára, mindegyikkel így járunk el
- majd bepanírozzuk egyesével: sózott tojást felverjük, megmártjuk a sajtot elöször lisztbe, majd tojásba, majd a durva morzsába, kitesszük egy tányérra mindegyiket, és felmelegítjük a zsiradékot
- addig elkészítjük a saláta dressinget (szószt): felvágjuk apróra a lilahagymát, a natúr joghurtba beletesszük a lilahagyma kb.felét, a petrezselymet, pici sót, színes borsot, összekeverjük és visszatesszük a dressinget a hűtőbe
- elkészítjük a saláta alapanyagait: összevágjuk a paradicsomot, hozzáadjuk a salátához egy tálba, majd összevágunk 2 szál zöld hagymát és elmorzsolva azt is hozzáadjuk, és összekeverjük az olíva olajjal és ezt is berakjuk a hűtőbe
- kisütjük sajtokat, max.185 ˚C-os olajon, 3-3 perc oldalanként, fontos a frissesség, ezért mindig evés előtt közvetlen süssük ki