Rántott sajt húsos köntösben, friss saláta, dressinggel 

-Szoky konyhája

 

Ezt a rántott sajtot olyanoknak ajánljuk, akinek a sajt hús nélkül önmagában nem igazi étel. Vagy aki olyat készítene, amilyet még soha. Valami eredetit, ami kedvenceinket egyesíti. Hiszen Szoky húsos bundában fogja kirántani a sajtokat. Méghozzá nem akármilyen sajtot, hanem az igazán nyúlós Szarvasi Ideale sajtunkat, amely kitűnően alkalmas akár rántott sajtot készíteni belőle.    

 

55 perc + 12 perc sütés

könnyű

928 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 cs. (350 g) Szarvasi Ideale sajt, 
  • 350 g sertés darálthús, 
  • 350 g marha darálthús, 
  • 1 evőkanál sertészsír, 
  • 2 evőkanál (40 g) búzadara, 
  • 1 db L méretű tojás, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 1 db vöröshagyma, 
  • 2 gerezd fokhagyma, só, 
  • 10 tekerés tört színes bors, 21 tekerés koriandermag, 1 csapott teáskanál Cayenne bors (Chili paprika pehely) (elhagyható)  

Saláta: 

  • 250 g kevert friss saláta, amiben bébi spenót, rukkola, és madársaláta is található, 
  • 300 g fürtös paradicsom, 
  • 1 – 2 szál zöldhagyma ~ újhagyma, 
  • 2 – 3 cl extra szűz olívaolaj. 

Salátaöntet (Dressing): 

  • 400 g natúr görög joghurt, 
  • 1 db lilahagyma, 
  • 2 erős csipet vágott petrezselyem, 
  • só, tört színes bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. lehető legapróbbra vágjuk fel a vörös és a fokhagymát
  2. zsíron 2-3 perc alatt lepirítjuk és folyamatosan megkeverjük, nehogy leégjen
  3. közben gorombára össze vágjuk a petrezselymet, és a pirított hagymára rátesszük és együtt még fél percig pirítjuk
  4. összeállítjuk a húsos bundát: egy tálba helyezzük a kétféle darált húst, egy tojást, és a hagymás keveréket, hozzáadunk egy fél púpos teáskanálnyi sót, Cayenne borsot valamint a színes borsot és a koriandert ízlés szerint
  5. hozzáadjuk a búzadarát, és 2 perc alatt összekeverjük, majd betesszük a hűtőbe
  6.  a sajtot előkészítjük, cikkekre vágjuk ( 1 korong kb.10 cikkely) 
  7. kivesszük a húskeveréket, pici vízzel bekenjük a kezünket és betapasztjuk a sajt darabokat a hússal körbe, mint egy bunda, akár követve a sajt cikkely formáját, akár pogácsa formára, mindegyikkel így járunk el
  8. majd bepanírozzuk egyesével: sózott tojást felverjük, megmártjuk a sajtot elöször lisztbe, majd tojásba, majd a durva morzsába, kitesszük egy tányérra mindegyiket, és felmelegítjük a zsiradékot
  9. addig elkészítjük a saláta dressinget (szószt): felvágjuk apróra a lilahagymát, a natúr joghurtba beletesszük a lilahagyma kb.felét, a petrezselymet, pici sót, színes borsot, összekeverjük és visszatesszük a dressinget a hűtőbe
  10. elkészítjük a saláta alapanyagait: összevágjuk a paradicsomot, hozzáadjuk a salátához egy tálba, majd összevágunk 2 szál zöld hagymát és elmorzsolva azt is hozzáadjuk, és összekeverjük az olíva olajjal és ezt is berakjuk a hűtőbe
  11. kisütjük sajtokat, max.185 ˚C-os olajon, 3-3 perc oldalanként, fontos a frissesség, ezért mindig evés előtt közvetlen süssük ki

TIPP

a dressinges salátát minden hidegen tálaljuk, míg a rántott ételeket mindig melegen, különben állagát veszti.

Jó étvágyat kívánunk!