Két év után ismét megrendezték a sajtgurító versenyt

 

Két év kihagyás után június 5-én, vasárnap ismét megrendezték a sajtgurító versenyt az angliai Gloucesterben, a négy kilogrammos sajttömbök – és az azokat követő versenyzők – idén is az 50 százalékos meredekségű Coopers Hillen gurultak le.

 

 

A rendhagyó versenyt 1826 óta minden évben megrendezik. A középnyugat-angliai Gloucester külvárosában az idén többezer néző követte az eseményeket, akik az óránként akár 110 kilométeres sebességet elérő sajt után özönlő versenyzőknek szurkolhattak.

A versenyben futamonként egy-egy, négy kilogrammos, kerek sajttömböt gurítanak le a meredek Coopers Hill tetejéről; a mintegy 200 méteres pályán a sajt ugyan hamarabb leér a lejtő aljára, a győztes mégis az, aki a leghamarabb éri el a célvonalat a domb alján. A rendhagyó extrém sportot rendszeresen érik kritikák veszélyessége miatt, sérülés nélkül ugyanis kevéssé teljesíthető a feladat – idén is rengetegen megsérültek. Az emberek sokkal inkább lezuhannak, mintsem lefutnak a sajt után, a futamban résztvevők tömegei pedig – noha komikusabbá is teszik a látványt – növelik a balesetveszélyt. Ennek orvoslása érdekében 2013-ban műsajtokkal indították el a versenyt, remélve, hogy így kevesebb veszélynek lesznek kitéve versenyzők és szurkolók egyaránt.

A sajátos versenyszámban idén három férfi, egy női, valamint egy gyermekfutamot indítottak – noha a gyerekeknek, a sérülés kockázatát csökkentendő, a dombon felfelé kell futniuk. Hogy mentsék, ami (aki) menthető, a helyi Brockworth Rugby Club tagjai „elkapó emberekként” várták a lejtő alján a versenyzőket, hogy segítenek azoknak, akik a sajt üldözésében elvesztették a kontrollt maguk felett. A hivatalos orvosi ellátást (amelyre a versenyen általában nagy igény van) a helyi Szent János mentőszolgálat (St. John Ambulance) biztosította.

A koronavírus-járvány miatt utoljára 2019-ben gurultak le a sajttömbök. A győzelem íze pedig nem csak metaforikusan illeti meg az első befutót: trófeaként hagyományosan nagy tömb Double Goucester félkemény sajtot adnak át annak, aki a leghamarabb eléri a lejtő alját.

 

 

forrás: MTI, www.golfdigest.com, www.visitgloucester.co.uk