Házi Pesto

 

A pesto alapvetően egy zöld mártás, amit általában az olaszok tésztával vagy rizzsel fogyasztanak, de akár pirítósra is lehet kenni előételként. Alapja valamilyen mag, legelterjedtebb a fenyőmag, de lehet mandulával, dióval, kesudióval vagy pisztáciával is készíteni. A fűszerezés is változik ízlés szerint, a legkedveltebb a bazsalikom, nem meglepő módon a fantasztikusan ízes fokhagymával. A keményebb sajtok belereszelve pedig szintén fűszerként csodásan passzolnak mindegyik pesto szószhoz. Most mi 3 receptet hoztunk nektek a legintenzívebb ízű díjnyertes Cervinus Superiore sajtunkkal „megfűszerezve”. 

 

10 perc

nagyon könnyű

Diós korianderes sajtos pesto 

Hozzávalók:

  • 1 csomó friss koriander (30 g)
  • 1 gerezd fokhagyma kissé összetört
  • 30 g dió
  • 30 g reszelt Cervinus Superiore sajt
  • 4 evőkanál olívaolaj (+1 evőkanál, ha nem frissen fogyasztjuk) 
  • só, friss őrölt bors 

Elkészítési lépések: 

  1. Vágjuk le a koriander leveleket (tegyük félre a szárakat leves vagy a curry ízesítésére).
  2. Keverjük össze a koriander leveleket a fokhagymával, a dióval, a sóval, a borssal, a Superiore sajttal és 1 evőkanál olívaolajjal, amíg homogén pasztát nem kapunk. További keverés közben, 3 evőkanál olajat adagoljunk hozzá, amíg sima és fényes pasztát nem kapunk. 
  3. Ha nem fogyasztjuk el frissen, öntsük egy forró és sterilizált edénybe, fedjük le a maradék olajjal, hogy megvédjük a pestót a levegővel való érintkezéstől. Zárjuk le és tároljuk a hűtőszekrényben. 

Pesto Rosso

A Pesto rosso avagy a vörös pesto olyan szósz, amelyhez paradicsomot adnak, ami színét adja. Az elv ugyanaz, mint az alaprecept esetében, azzal a különbséggel, hogy szárított paradicsomot adnak a készítményhez. A vörös pesto tökéletesítéséhez aromás fűszernövényeket is adhatunk, a bazsalikom kívül, például rozmaringot, zsályát vagy borsikafűt. (csombor) 

 Hozzávalók 4 személyre:

  • 200g szárított paradicsom
  • 100g fenyőmag
  • 100g Cervinus Superiore sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor bazsalikom 
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • só, bors

Elkészítési lépések: 

  1. Helyezzük a paradicsomot egy tál forró vízbe 5 percre, és húzzuk le a héját. Egy tapadásmentes forró serpenyőben pirítsuk meg a fenyőmagokat, zsír hozzáadása nélkül.
  2. Mossuk meg a bazsalikomot, szárítsuk meg papírtörlőben és csíkozzuk fel
  3. Öntsük a robot vagy a turmixgépbe a paradicsomot, fenyőmagot, fokhagymát, bazsalikomot, Superiore sajtot darabokban, 4 evőkanál olajat, majd a paradicsomot és a balzsamecetet. Keverjük addig, hogy egy homogén pasztát kapjunk. Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint. Tálaljuk pirítóson vagy tésztán.

Tipp: A szárított paradicsom olaját is fel lehet használni a pestonkhoz.

Pisztáciás sajtos pesto 

Hozzávalók 6 személyre:

  • 200 g Pisztácia
  • 50g Cervinus Superiore sajt
  • 15 db kimagozott zöld olajbogyó
  • 1 ág friss leveles bazsalikom
  • 10 cl olívaolaj
  • só, bors

Elkészítési lépések: 

  1. Héjazzuk le 200 g pisztáciát, majd dörzsöljük le őket, hogy eltávolítsuk a belső héjat is.
  2. Tegyük egy robotgép táljába, és adjuk hozzá az 50 g Superiore sajtot, 15 db kimagozott zöld olajbogyót, a leveles bazsalikomot, sót és borsot ízlés szerint. Keverjük 10 másodpercig, majd fokozatosan tegyünk bele 10 cl olívaolajat a keverés leállítása nélkül. 
  3. Állítsuk be a fűszerezést és kész is. Nagyon finom például gyorsan párolt roppanós zöldségeken

TIPP

Hogyan kell tárolni a pestót? Hűtőben eltartható üvegedényben, szorosan lezárva. Így 1 és 3 hét között is fogyasztható marad. Fagyaszthatjuk is, pl. a jégkocka tálcába vagy fagyasztózsákokba helyezzük. Így legfeljebb 6 hónapig áll el.

Jó étvágyat kívánunk!