Sajtos rakott karfiol
Ez egy olyan egytálétel, ami tartalmaz minden jót, bármikor jó ötlet. Könnyedén összeállítjuk a sütőben gratináljuk és főételként akár ebédre, akár vacsorára tálaljuk. Zöldség, hús, krémes és roppanós sajt igazán teljes értékű étellé teszi.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karfiol kis virágokban
- 1 nagy doboz tejföl
- 200g reszelt Cervinus Superiore sajt
- 15 dkg főtt apróra vágott húsos szalonna
- 1/4 csésze apróra vágott friss metélőhagyma
- só és bors
- apróra vágott zöldhagyma
- 50 dkg darált marhahús
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 2 apróra vágott fokhagymagerezd
- 1/2 teáskanál zúzott chili pelyhek
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál fokhagymapor
- só és bors ízlés szerint
- 1 diónyi vaj
ELKÉSZÍTÉS
- A forró sós víz üstjében 3 percig blansírozzuk a karfiol virágokat. Csepegtessük le, öblítse le hideg vízzel és tegyük egy tálba
- reszeljük le a a Cervinus Superiore sajtot, a szalonnát pirítsuk le
- a karfiolt keverjük el a tejföllel, a Cervinus Superiore sajttal, szalonnával, metélőhagymával, sóval és borssal. Keverjük addig, amíg a karfiolok jól bevonódnak. Tegyük félre
- melegítse elő a sütőt 190 ˚C -ra
- egy serpenyőben közepesen alacsony hőmérsékleten, fonnyasszuk meg a fokhagymát és a hagymát a vajban. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a zúzott borspehelyeket
- amikor a hagyma üveges már, adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk, kb. 5 percig kevergetve, vagy amíg a hús meg nem pirul. Csepegtessük le a húsról, ha túl sok folyadék van a serpenyő alján
- adjuk hozzá a karfiol keveréket a hús tetejére, és készítünk gratint a reszelt sajttal (Ha a serpenyő nem bírja a magas hőfokot, kanalazzuk át a darált húst egy tepsibe)
- süssük 30 percig, majd grillezzük egy kicsit a tetejét 5 percig
- ha készen áll, hagyjuk állni néhány percig tálalás előtt