Sajtos brokkolis csirkemell-Szoky konyhája
Pillanatok alatt az asztalon ez a finomság!
Ki ne szeretné a csirkemellet, vagy a tésztát és főleg a minőségi sajtot?! Még a gyerekek is megeszik, ami azért nem mindig evidens. Ha pedig belecsempészünk egy kis brokkolit akkor talán ilyen formán ők is megeszik. Mert a vitamin az kell, és nyáron van frissen is elérhető. Könnyed étel, gyorsan elkészül, kevés alapanyagból, ha fáradtak vagyunk ideális és nem terheli le annyira a szervezetünket, mint egy húsos rakott étel. A Szarvasi Picante sajtunk a kecskegida oltóval igazán különleges ízhatást ad neki, de nem olyan erős az íze, mint egy igazi kecskesajtnak, tehát az is szeretni fogja, aki egyébként nem szereti a kecskesajtokat. Ahogy Szoky mondja-„botrányosan jó az íze”.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g Szarvasi Picante sajt,
- 600 g csontozott csirkemell,
- 500 g penne,
- 350 g brokkoli
- 40 g teavaj,
- 3 cl olaj,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 140 ml cukrozatlan habtejszín,
- só, tört fehérbors, oregano
ELKÉSZÍTÉS
- felforraljuk a brokkolihoz a vizet közben feldolgozzuk a csirkemellet, leszeleteljük, majd kb.1,5 cm-es hosszú vékony kis csíkokra vágjuk fel
- ha forr a víz, 2 teáskanálnyi sót belehelyezünk, és blansírozzuk benne a brokkolit, ami azt jelenti 2-3 percig főzzük, hogy épp csak hőhatás érje, utána kivesszük
- közben egy wok serpenyőben olajat hevítünk és a csirkemell csíkokat lepirítjuk benne
- kivesszük szűrővel kivesszük a brokkolit és félretesszük, lehet akár hideg vízbe is (aki másnap zöldséglevest készít, a brokkolit főzőlevét rakja be a hűtőbe és fel lehet használni)
- kavarjuk meg a csirkemellet, hogy le ne égjen, és közben tegyük fel főni a tészta főzővizét egy kis sóval
- összevágjuk apróra a fokhagymát és a fokhagymával tovább pirítjuk a húst, majd 1-2 perc után sózzuk, borsozzuk, oregánot teszünk rá és még 1 percig kavargatva tovább pirítjuk
- felvágjuk közepesen apróra a petrezselymet
- lereszeljük a Szarvasi Picante sajtot, amiből 120 g kerül majd az ételbe, a maradék pedig a tetejére kerül rá
- forr a víz, ezért beletesszük a penne tésztát kb. 8 percig főzzük al dente-re, márkától függően ellenőrizzük az ajánlott főzési időt, ha lezárjuk a gázt, 2-3 percig pihentessük a vízben
- a csirkemell csíkokhoz hozzáöntjük a tejszínt, majd a reszelt Picante sajtból 120g -ot, és szépen lassan főzzük 2-3 percig, és közben apróra darabolva belekerülnek a brokkoli darabok, közben kóstolva ízesítünk, ha még szükséges
- leszűrjük a tésztát, lecsepegtetjük és hozzáadjuk a csirkéhez és összeforgatjuk, hozzáadjuk a pici vajat, jól összekeverjük, (ha nem elég szaftos egy pici tészta főzővizet lehet rá csurgatni)
- megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és a maradék Picante sajtot ráhintjük, és a fedőt ráhelyezve 3 percre pihentetjük (aki ropogósan szereti a sajtot a tetején, tegye be pár percre magas 240 ˚C-os hőfokon a sütőbe pirulni)