Sajtos brokkolis csirkemell-Szoky konyhája

Pillanatok alatt az asztalon ez a finomság!  

 

Ki ne szeretné a csirkemellet, vagy a tésztát és főleg a minőségi sajtot?! Még a gyerekek is megeszik, ami azért nem mindig evidens. Ha pedig belecsempészünk egy kis brokkolit akkor talán ilyen formán ők is megeszik. Mert a vitamin az kell, és nyáron van frissen is elérhető. Könnyed étel, gyorsan elkészül, kevés alapanyagból, ha fáradtak vagyunk ideális és nem terheli le annyira a szervezetünket, mint egy húsos rakott étel. A Szarvasi Picante sajtunk a kecskegida oltóval igazán különleges ízhatást ad neki, de nem olyan erős az íze, mint egy igazi kecskesajtnak, tehát az is szeretni fogja, aki egyébként nem szereti a kecskesajtokat. Ahogy Szoky mondja-„botrányosan jó az íze”.  

 

35 perc

könnyű

876 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g Szarvasi Picante sajt, 
  • 600 g csontozott csirkemell, 
  • 500 g penne,
  • 350 g brokkoli 
  • 40 g teavaj, 
  • 3 cl olaj, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 2 gerezd fokhagyma, 
  • 140 ml cukrozatlan habtejszín, 
  • só, tört fehérbors, oregano

ELKÉSZÍTÉS

  1. felforraljuk a brokkolihoz a vizet közben feldolgozzuk a csirkemellet, leszeleteljük, majd kb.1,5 cm-es hosszú vékony kis csíkokra vágjuk fel
  2. ha forr a víz, 2 teáskanálnyi sót belehelyezünk, és blansírozzuk benne a brokkolit, ami azt jelenti 2-3 percig főzzük, hogy épp csak hőhatás érje, utána kivesszük
  3. közben egy wok serpenyőben olajat hevítünk és a csirkemell csíkokat lepirítjuk benne
  4. kivesszük szűrővel kivesszük a brokkolit és félretesszük, lehet akár hideg vízbe is (aki másnap zöldséglevest készít, a brokkolit főzőlevét rakja be a hűtőbe és fel lehet használni)
  5. kavarjuk meg a csirkemellet, hogy le ne égjen, és közben tegyük fel főni a tészta főzővizét egy kis sóval
  6. összevágjuk apróra a fokhagymát és a fokhagymával tovább pirítjuk a húst, majd 1-2 perc után sózzuk, borsozzuk, oregánot teszünk rá és még 1 percig kavargatva tovább pirítjuk
  7. felvágjuk közepesen apróra a petrezselymet
  8. lereszeljük a Szarvasi Picante sajtot, amiből 120 g kerül majd az ételbe, a maradék pedig a tetejére kerül rá
  9. forr a víz, ezért beletesszük a penne tésztát kb. 8 percig főzzük al dente-re, márkától függően ellenőrizzük az ajánlott főzési időt, ha lezárjuk a gázt, 2-3 percig pihentessük a vízben 
  10.  a csirkemell csíkokhoz hozzáöntjük a tejszínt, majd a reszelt Picante sajtból 120g -ot, és szépen lassan főzzük 2-3 percig, és közben apróra darabolva belekerülnek a brokkoli darabok, közben kóstolva ízesítünk, ha még szükséges
  11. leszűrjük a tésztát, lecsepegtetjük és hozzáadjuk a csirkéhez és összeforgatjuk, hozzáadjuk a pici vajat, jól összekeverjük, (ha nem elég szaftos egy pici tészta főzővizet lehet rá csurgatni)
  12. megszórjuk az aprított petrezselyemmel, és a maradék Picante sajtot ráhintjük, és a fedőt ráhelyezve 3 percre pihentetjük (aki ropogósan szereti a sajtot a tetején, tegye be pár percre magas 240 ˚C-os hőfokon a sütőbe pirulni) 

TIPP

Friss salátával, hétköznapokon is nagyszerű, akár kezdők is elkészíthetik. Ha változtatnánk a csirkemellen, mert csak csirkecomb van otthon, akkor azt egy picit tovább kell hőkezelni, hogy rendesen átsüljön, de akár sertéshússal is kiváló lehet.

Jó étvágyat kívánunk!