Sült kenyérke

-”torta” sajttal és sonkával

 

Ha lemaradtál a „croque-cake” trendről, akkor gyorsan elmagyarázzuk neked a koncepciót. Tulajdonképpen ez egy hatalmas croque monsieur, amelyet a sütőben sütnek ki a franciák, mint egy tortát. (gyümölcskenyér formában). Ez az eredeti klasszikus variáció, vagyis a sonka, sajt és besamel! Természetesen variálható a töltelék a végtelenségig különféle sajtokkal és felvágottakkal, mint például a nyers sonka, a chorizo. Például egy szülinapi party sztárja lehet aperitifnek. Garantált, hogy nem fog sokáig tartani. Hiszen melyik gyerek ne szeretné a felturbózott szendvicset?!  Nagyon egyszerű és gyors, körülbelül 15 perc a besamel készítésével, ha pedig igazán sietsz, és van otthon, használhatsz kész besamel szószt is. Ez a kenyérke melegen vagy hidegen is élvezhető, kiválóan alkalmas előételnek is!

 

 

25 perc + 25 perc sütés

könnyű

536 kcal/ adag ( 3 szelet)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 9 szelet szeletelt szendvics/ toast kenyér kéreg nélkül
  • 4 szelet fehér sonka
  • 180g Cervinus Delicato reszelt sajt
  • 40cl tej
  • 30g vaj
  • 30g liszt

ELKÉSZÍTÉS

  1. Készítsük el a besamelt, egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és adjuk hozzá a lisztet habverővel és pirítsuk meg, vegyük le a tűzről, és három adagban öntsük hozzá tejet, és keverjük jól el habverővel, amíg homogén állagot nem kapunk 
  2. tegyük vissza a tűzhelyre, és főzzük addig, amíg besűrűsödik folyamatosan kevergetve 
  3. vegyük le a tűzről, és keverjük össze 80 g Cervinus Delicato reszelt sajttal
  4. melegítsük elő a sütőt 180°C-ra
  5. vágjuk le a toast kenyérszeleteket úgy, hogy ugyanolyan szélesek legyenek, mint a gyümölcskenyér forma sütőformánk 
  6. a sütőforma aljára helyezzünk egy réteg kenyeret, majd tegyünk két szelet sonkát, és fedjük be sajtos besamellel, ismét egy réteg kenyér következik, sonka és sajtos besamel, majd fejezzük be egy új, besamellel borított kenyér réteggel, és szórjuk meg bőségesen reszelt Cervinus Delicato sajttal
  7. süssük 20-25 percig (180 °C), a kenyérke tetejét jól gratinálni (pirítani) kell
  8. hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágnánk, szeletelése könnyebb lesz, ha teljesen lehűl. 

TIPP

Ha lemaradtál az igazi croque -monsieur készítéséről, vagy egyszemélyes isteni vacsit készítenél akár csak magad kényeztetésére, akkor a receptet itt találod hozzá: https://cervinus.hu/2021/10/08/croque-monsieur/ 

Jó étvágyat kívánunk!