Egyre több amerikai sajtot vásárolnak Európában

 

Hollandia a szeletekben csomagolt és a hamburgerekben használt ömlesztett sajtok fő vásárlója lett a közelmúltban. A finom goudájáról, brie-jéről és mozzarelláiról híres Európa tejhiánnyal néz szembe. Ennek eredményeként több amerikai sajtot vásárolnak az európai vevők, főleg az olcsó, feldolgozott fajtákat.

 

 

Hollandiában például az amerikai sajtimport a legfrissebb kormányzati adatok szerint az egekbe szökött. Leginkább szeletelt sajtot vásároltak, a hamburgerekbe használt fajtát. Ennek oka az Egyesült Államokban tapasztalható alacsonyabb sajtár, ami még nagyobb tengerentúli vásárlásokhoz vezethet – mondta Mary Keough Ledman, a Rabobank tejágazati globális stratégája. A tej és a sajt előállítása a világon szinte mindenhol megdrágult, különösen Európában.

Először az aszály, majd Oroszország ukrajnai inváziója megemelte a kukorica árát, ami az állati takarmányok költségének növekedéséhez vezetett. A munkaerő, az energia és a berendezések költségei is emelkedtek, ami a tejkészletek csökkenéséhez vezetett. Az európai gazdálkodók különösen vonakodtak a termelés bővítésétől, mivel aggódnak a környezetvédelmi szabályok szigorítása miatt – mondta Nate Donnay, a StoneX Group Inc. tejpiaci cég igazgatója.

 

Az Egyesült Államok kereskedelmi adatai szerint Európa februárban 306 tonna sajtot importált az Egyesült Államokból, ami több mint háromszorosa az elmúlt öt év havi átlagának – számolt be a Bloomberg. A nagy vevőként felbukkanó Hollandia néhány nagy kereskedőháznak ad otthont. Lehetséges, hogy ezek a kereskedők reexport céljából importálnak szerte a világon, mondta Donnay, így nincs garancia arra, hogy az európai vásárlók fogyasztják el ténylegesen ezt a sajtot.

Matt Gould, a Dairy Market Analyst szerkesztője szerint hálózatukban továbbra is erőteljes exportértékesítésről számolnak be a kapcsolattartók az Egyesült Államokban. „Még mindig hallunk történeteket arról, hogy a nemzetközi vásárlók először keresik meg a sajt- és vajgyártókat – ez az óceániai és európai szűkös tejellátás eredménye” – tette hozzá.

Az biztos, hogy az EU-ba irányuló amerikai sajtexport még mindig viszonylag kicsi. Az export több éve kevesebb, mint évi 2000 tonna, míg az EU éves sajttermelése meghaladja a 10 millió tonnát.

 

forrás: agroforum.hu, afoodieworld.com