Kontyos karaj -Szoky konyhája

 

Szoky mai csemegéje, egy fenomenálisan finom karaj, nem véletlen, hiszen a karaj „kontyában”mi más lenne, ha nem a Cervinus Fenomenale díjnyertes sajtunk. Ami még megspékeli ízében, az a házias májkrém. Elősütött húst a sütőben sütjük össze krémes „kontyával”. Akár a családnak, akár vendégeknek nagyon ízletes fogás.

 

50 perc +15-18 perc sütés

könnyű

589 kcal/ fő

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 4 szelet (135 g) sertéskaraj, 
  • 200 g Szarvasi Fenomenale sajt, 
  • 100 g kenőmájas, (ha nincs házi, jó a bolti is) 
  • 3 db vizes zsemle, 
  • 1 db egész tojás, 
  • 300 ml tej, 
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, 
  • 2 evőkanál zsír vagy tetszés szerint olaj, 
  • 1 evőkanál mustár, 
  • 1 csokor petrezselyem, só, tört színes bors, 
  • szerecsendió, 
  • őrölt gyömbér,
  • majoránna 

ELKÉSZÍTÉS

  1. húsok előkészítése: nejlon között kiklopfoljuk a karajokat, természetesen nem túlságosan, hogy szaftos maradjon sütés után
  2. befűszerezzük a hús szeleteket, becsomagoljuk és a hűtőben pihentetjük
  3. elkészítjük a tölteléket: összevágjuk a vöröshagymát gorombára, majd a fokhagymát finom karikára, majd összevágjuk gorombára a petrezselymet is
  4. lepirítjuk a vöröshagymát picit sózzuk, majd a fokhagymát, közben a szikkadt, nem friss zsömléket tejben beáztatjuk 
  5. összeállítjuk a „konytalávalót”: jól kinyomkodjuk a zsemléket úgy, hogy krémes pépet kapjuk, két percet várjunk a hagymák kihülésére, majd beleöntjük a zsemlés tálba, ráütünk egy tojást, hozzáöntjük a felaprított petrezselymet, hozzáadjuk a mustárt, majd a májast, megszórjuk a majoránnával, gyömbérrel, és szerecsendióval, sót adunk hozzá, amennyit felvesz és ízlés szerint borsot, majd jól elkeverjük
  6. a húsokat lepirítjuk a hagymás zsíron, (hagyma darabokat kitisztítjuk feltétlen belőle), oldalanként 40-50 mperc alatt kérget sütünk a húsok mindkét oldalára, majd elhelyezzük azokat egy hőálló tálba 
  7. lereszeljük a Cervinus Fenomenale sajtot és egy kis aprított petrezselyemmel összeforgatjuk
  8. a húsok tetejére az elkészített májas krémből halmozzuk vastagon, majd rászórjuk a petrezselymes sajtot 
  9. sütőben történő készre sütése: 230 ˚C fokos sütőben légkeveréses funkcióval 15-18 perc, frissen 3-4 perc pihentetés után tálalható 

https://www.youtube.com/watch?v=swKWuz9-Z5k&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=25

TIPP

Sült hasábburgonyával, kevert salátával nagyon kiadós főétel – persze bármely körettel finom A sajtot csak épp roppanósra sütjük, miközben a hús és a konty vajpuha alatta. Ha házi kenőmájas receptet keresel, Szoky erre is ad megoldást: a videói között keress rá. 

Jó étvágyat kívánunk!