Kontyos karaj -Szoky konyhája
Szoky mai csemegéje, egy fenomenálisan finom karaj, nem véletlen, hiszen a karaj „kontyában”mi más lenne, ha nem a Cervinus Fenomenale díjnyertes sajtunk. Ami még megspékeli ízében, az a házias májkrém. Elősütött húst a sütőben sütjük össze krémes „kontyával”. Akár a családnak, akár vendégeknek nagyon ízletes fogás.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 4 szelet (135 g) sertéskaraj,
- 200 g Szarvasi Fenomenale sajt,
- 100 g kenőmájas, (ha nincs házi, jó a bolti is)
- 3 db vizes zsemle,
- 1 db egész tojás,
- 300 ml tej,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 nagy gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál zsír vagy tetszés szerint olaj,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 csokor petrezselyem, só, tört színes bors,
- szerecsendió,
- őrölt gyömbér,
- majoránna
ELKÉSZÍTÉS
- húsok előkészítése: nejlon között kiklopfoljuk a karajokat, természetesen nem túlságosan, hogy szaftos maradjon sütés után
- befűszerezzük a hús szeleteket, becsomagoljuk és a hűtőben pihentetjük
- elkészítjük a tölteléket: összevágjuk a vöröshagymát gorombára, majd a fokhagymát finom karikára, majd összevágjuk gorombára a petrezselymet is
- lepirítjuk a vöröshagymát picit sózzuk, majd a fokhagymát, közben a szikkadt, nem friss zsömléket tejben beáztatjuk
- összeállítjuk a „konytalávalót”: jól kinyomkodjuk a zsemléket úgy, hogy krémes pépet kapjuk, két percet várjunk a hagymák kihülésére, majd beleöntjük a zsemlés tálba, ráütünk egy tojást, hozzáöntjük a felaprított petrezselymet, hozzáadjuk a mustárt, majd a májast, megszórjuk a majoránnával, gyömbérrel, és szerecsendióval, sót adunk hozzá, amennyit felvesz és ízlés szerint borsot, majd jól elkeverjük
- a húsokat lepirítjuk a hagymás zsíron, (hagyma darabokat kitisztítjuk feltétlen belőle), oldalanként 40-50 mperc alatt kérget sütünk a húsok mindkét oldalára, majd elhelyezzük azokat egy hőálló tálba
- lereszeljük a Cervinus Fenomenale sajtot és egy kis aprított petrezselyemmel összeforgatjuk
- a húsok tetejére az elkészített májas krémből halmozzuk vastagon, majd rászórjuk a petrezselymes sajtot
- sütőben történő készre sütése: 230 ˚C fokos sütőben légkeveréses funkcióval 15-18 perc, frissen 3-4 perc pihentetés után tálalható
https://www.youtube.com/watch?v=swKWuz9-Z5k&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=25