Töltött tojás sajttal
A töltött tojás a magyarok számára sem ismeretlen, hiszen egyik kedvenc újévi hidegtálas ételünk a kaszinótojás. Ezenfelül országonként sokféle verziója ismert. Mi egy kicsit különleges variációt ajánlunk, hiszen a tojás nem csak húsvétra, de bármilyen alkalomra tápláló és ízletes fogás. És ne is beszéljünk a belereszelt sajt és spenót milyen tökéletes párosítás a tojással, a tetején pedig ropog a friss pirított zsemlemorzsa.
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 friss tojás
- 1/2 csokor metélőhagyma
- 1 marék bébispenót levél
- 1 evőkanál friss tejszín
- 50 g reszelt Cervinus Fenomenale sajt
- 20 g vaj
- zsemlemorzsa
- só bors
ELKÉSZÍTÉS
- A tojásokat feltesszük hideg vízben főzni kevés sóval, és a forrástól számítva 10 percig főzzük
- ha megfőtt a tojás, hideg vízben hagyjuk kihűlni
- közben lereszeljük a Cervinus Fenomenale sajtot, és apróra vágjuk a metélőhagymát és félretesszük
- ezután egy éles késsel óvatosan a kihűlt tojásokat hosszában kettévágjuk héjastól
- majd egy kiskanál segítségével óvatosan eltávolítjuk a kemény tojásokat a héjából. Ez egy kényes művelet, vigyázni kell, nehogy eltörjön a héj.
- öntsük turmixgépbe vagy aprítóba a keménytojást, a lereszelt sajtot, a spenót leveleket, tejszínt és a vajat darabokra vágva. Keverjünk össze mindent. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A végén hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát.
- a tojáshéjakat megtöltjük a töltelékkel
- egy tányérra öntsünk egy kis zsemlemorzsát, és a töltött tojásokat, töltelékes oldalukkal letételé zsemlemorzsába mártjuk
- egy serpenyőben vajat hevítünk és a tojásokat a morzsás felükkel lefelé picit megpirítjuk.
Tálaljuk akár dekorálva akár csak önmagában is jól mutat, az asztal dísze lehet.