Sajtos-halas chowder 

 

A chowder egyfajta sűrű leves vagy egytálétel, általában hallal, tenger gyümölcseivel, vagy csak szimplán zöldségekből készítik, amelyet gyakran tejjel vagy tejszínnel krémesítenek. Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként. Latin -francia gyökerei vannak, de telepeseknek köszönhetően a chowder hamar otthonra lelt az Újvilágban is, hiszen a hajóutakon a matrózok finom és laktató levesekkel enyhítettek éhségükön, igaz feldúsítva tört sós keksszel, kétszersülttel. A kekszeket, ami például rákszirom is lehet, vagy a sós burgonyát néha köretként tették a tányérra, de bele is lehet szórni. Később a tartalmas lé alapját a hagyma mellett a szalonna dúsította. A New England-i kagylólevest általában apróra vágott kagylóból és kockára vágott burgonyából készítik, tejszín és tej keverékével, gyakran kis mennyiségű vajjal, de előfordul paradicsom alappal is. Egyéb gyakori levesek közé tartozik a tenger gyümölcseiből készült leves, amely halat, és sokféle kagylót tartalmaz, vagy az árpával készült bárány- vagy borjúleves. A kukoricalé esetében pedig kagyló helyett kukoricát használ. 
A hallének széles választékát is megtaláljuk, akár ha átruccanunk Írországba, ahol nagyon közkedvelt nemzeti eledel a „Irish fish chowder with soda bread” ( Ír halleves szóda kenyérrel -ami egy élesztő nélkül és szódabikarbónával készült kenyér).  A szimpla burgonyás chowdert pedig sajttal készítik.
Mi egy itthon is kedvelt hallal, sok zöldséggel és egy érett, igazán ízes, díjnyertes Cervinus sajttal készült chowdert ajánlunk a figyelmetekbe. Utóbbi 10 hónapig érlelődik , és fantasztikus parmezan jellegű sajtként varázsolja el ételünket. 

25 perc

könnyű

310 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter hallé vagy húsleves
  • 2 csésze (400 g) harcsa, közepes kockákra vágva
  • 200g Cervinus Superiore reszelt sajt 
  • 1 csésze hámozott finomra kockázott burgonya
  • 1 csésze finomra vágott hagyma
  • 1 csésze apró kockára vágott sárgarépa
  • 1/2 csésze apró kockára vágott zeller
  • 1/2 csésze apró kockára vágott paprika (bármilyen szín)
  • 1/3 csésze sózott vaj
  • 1/3 csésze liszt 
  • 3 csésze tej
  • só és őrölt fekete bors ízlés szerint
  • paprika ízlés szerint

*1 csésze=2,5dl  

ELKÉSZÍTÉS

  1. az alaplevet vagy a húslevest és a felkockázott zöldségeket egy nagy edényben felforraljuk és puhára főzzük
  2. amig a zöldségek párolódnak, a vajat közepes serpenyőben, alacsony lángon felolvasztjuk, hozzáadjunk lisztet, és állandó keverés mellett megpirítjuk aranybarnára.
  3. keverjük hozzá lassan a teje, folytassuk a keverést, amíg a szósz felforr és besűrűsödik
  4. adjuk hozzá tejszínes szószt a leveshez, amikor a zöldségek megpuhultak. 
  5. keverjük hozzá a reszelt Cervinus Superiore sajtot és a harcsát, és hagyjuk főni kis lángon, amíg a sajt megolvad, és a hal közepe is megfő, nem lesz opálos (max. 5 perc) 

TIPP

Bőségesen megszórjuk tálaláskor további reszelt Cervinus sajttal. Tálald a képen látható sütőben átmelegített kibelezett cipóban, nem marad el a család dicsérete.

Jó étvágyat kívánunk!