Sajtos zöldségfasírt a húsmentes napokra

-Szoky konyhája

 

Még a nagyon húsimádó embereknek is érdemes heti egyszer húsmentes napot tartani, kicsit könnyíteni az emésztésen-  Szoky gondolatait idézve. A zöldségek a legegészségesebbek, rengeteg jótékony hatásuk van, és kitűnően tudják pótolni a húsos ételeket – az elkészítés a kulcs. A zöldségfasírt melegen és hidegen is nagyon finom, bármilyen körettel, igazán finom főfogás is lehet, ha pedig utazni készültök, szuper ötlet egy szendvicsbe, vagy hamburgerbe. Egy nagyon gazdagon megrakott fasírtot mutat be most nekünk Szoky, ami zabpehellyel, tojással, zöldségekkel és az Ideale nevű igazán nyúlós gyúrt sajtunkkal készül.

 

30 perc előkészítés + 30 perc hűtés+ 3 perc sütés/db

könnyű

99 kcal/ fasírt

Hozzávalók kb. 25 db fasírthoz:

  • 200 g Szarvasi Ideale sajt, 
  • 250 g zöldborsó, 
  • 450 g brokkoli, 
  • 450 g fehér csiperkegomba, 
  • 250 g sárgarépa, 
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 3 gerezd fokhagyma, 
  • 3 db egész tojás, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 100 g zabpehely, 
  • 3 cl extra szűz olíva olaj ~ de ez lehet akár sima étolaj is, 
  • 2 marék zsemlemorzsa, 
  • só, tört vagy roppantott színes bors, 
  • 1 teáskanál oregánó, 
  • 1 teáskanál bazsalikom. 
  • a zöldségek főző vizébe 2 teáskanálnyi cukor, 1 púpos teáskanál só
  • olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy lábasba felteszünk vizet forrni, ha felforrt, beleteszünk 2 csapott teáskanálnyi cukrot és egy púpos teáskanálnyi sót és 3 percig forrázzuk a kockára vágott répát, borsót benne, majd kikanalazzuk belőle és jéghideg vízbe szedjük
  2. ugyanabba a forralt vízbe belehelyezzük a fagyasztott vagy friss rózsáira szedett brokkolit és szintén pár percig forrázzuk, nem szabad nagyon puhára szétfőzni (a megmaradt levet fel lehet használni később egy másik ételhez) 
  3. a gombát jól átmossuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük 
  4. pici olíva olajon a reszelt gombát lepirítjuk, finomra összevágjuk a hagymákat 
  5. pici sóval és pici színes borssal megszórjuk a pirított gombát, majd rászórjuk a felaprított hagymákat és tovább piritjük 4-5 percig, közben össze vágjuk apróra a petrezselymet 
  6. a pirult gombához 3 nagy csipet petrezselymet adunk és pár percig együtt pirítjuk
  7. hagyjuk kihűlni a gombát, közben apróbbra vágjuk a brokkolit 
  8. egy tálba összeállítjuk a fasírtalapot: a zöldségeket, a gombát, 3 tojást, egy kis petrezselymet, másfél teáskanálnyi sót, egy teáskanálnyi oregánót, és bazsalikomot, kb. 100 g zabpelyhet, és 20 dkg Szarvasi Ideale sajtot bele reszelve összedolgozunk 
  9. a folpackkal (frissen tartó fóliával) letakart masszát betesszük a hűtőbe pihenni 20-30 percre, hogy a zabpehely jól megszívja magát
  10. felmelegítjük az olajat a sütéshez, golyókat formálunk, kicsit lapítunk rajtuk, megforgatjuk zsemlemorzsába és 170-180 ˚C fokos zsiradékban összesen 1.5 perc sütjük oldalanként, max. 3-4 perc összesen, majd szalvétára kiszedjük, hogy lecsepegjen 

TIPP

Sütőben is megsüthető, lehetőleg sütőpapírra helyezve. A légkeverés módot javasolja Szoky 190 ˚C fokon. Amikor színt kap, fordítani kell a mások oldalára, amíg az is megkapja a szép színét.

https://www.youtube.com/watch?v=fQ567_uvdmI&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=23

Jó étvágyat kívánunk!