Sajt és méz, jó kis páros

 

A méz nagyon jó természetes immunstimuláns, ami a téli időszakban kivételesen fontos. Antioxidáns forrás, energiát ad, táplálja az izmokat és az agyat szénhidrát tartalmával. Prebiotikum, ami nem csak belülről segít, hanem akár egy égési vagy vágott sebre kenve is gyógyító hatása van. A torokfájásra gyakorolt jótékony erejét pedig már a gyerekek is ismerik, amikor mézes teát kapnak egy torokgyulladás esetén, hiszen ellazítja a hangszalagokat. Az akácméz vírusellenes és antibakteriális tulajdonságai lehetővé teszik kötőhártya-gyulladás esetén való alkalmazását.

 

 

Nálunk sok ember számára a sajt és a méz párosítása újszerűnek, sőt talán furcsa ötletnek tűnik. Azonban Európa többi részén (olyan országokban, mint Franciaország, Olaszország és Görögország) az emberek évszázadok, ha nem évezredek óta élvezik a sajtot mézzel. Valóban, elég gyakori, hogy a joghurtokat egy kanálnyi édes nektárral édesítik, a kecskesajtos és mézes szendvicsek pedig már-már klasszikussá váltak, vagy a franciák isteni mézes-kecskesajtos -diós hajdina galette-je is ezzel kombinál.

Az édes és sós készítményekben gyakran használt méz csodálatosan illik a sajtokhoz, lágyítja ízét és robbanásszerű ízvilágával fokozza azt. Valójában több közös vonás van ebben a két ételben, mint gondolnád. Mindketten az ízek, színek és textúrák széles skáláját sorakoztatják fel… és végső soron ez a sokszínűség hozza össze őket. Kipróbálnád, de nem tudod hogyan kombináld?

Van egy trükk, hogy ez a kombináció tökéletes legyen. A méz célja, hogy fokozza a sajt ízét, nem pedig az, hogy elfojtsa, ezért takarékosan használjuk. Ezenkívül vannak olyan sajttípusok, amelyek egy kicsit jobbak a mézzel, mint mások, és van néhány tippünk, amelyek segítenek eligazodni a sajt- és méz választásban.

 

Rövid összefoglaló a jó méz-sajt párosításokról

A méz szinte bármilyen sajthoz jól passzol. Főleg enyhe és krémes sajtokhoz, fűszeres kéksajtokhoz, érlelt sajtokhoz vagy csípős, savanyú sajtokhoz illik. A friss sajtok inkább édesebb mézzel, míg a testes sajtok ízletesebbé válnak egy aromás mézzel.

Akácméz: friss sajtokkal (friss kecskesajt, túró, ricotta…) Ez a párosítás fantasztikus olyan gyümölcsökkel, mint a füge, sárgabarack és bogyók. Sós elemet is adhatunk hozzá, tálaljunk kísérőnek egy kis prosciuttót.

Hársméz: lágy sajtok jellegzetes virágos kérgével, nagyon érett sajtokkal (Brie, Camembert, Coulommiers, Neufchâtel stb.), diós körettel különösen ajánlott

Levendula méz: jellegzetes mosott héjú lágy sajtokkal 

Gesztenyeméz: érett sajtokkal, holland kemény sajtokkal, kékpenészes sajttal (Gruyère, Parmigiano-Reggiano, Comte, Roquefort, Cervinus Fenomenale és Superiore)

Rozmaringméz: sűrű és félérett kecskesajtokkal 

Vadszeder virágméz: lágy sajtokkal tejes, krémesen virágos héjjal (Brillat-savarin, Chaource, 

Fenyőméz: rugalmas és enyhén préselt sajtokkal (Saint-Nectaire, fiatal Comté, Cervinus Delicato, Beaufort Jeune…).

Málnaméz: enyhén mosott héjú lágy sajtokkal (Pont-l’évêque, Reblochon), juh- vagy kecskesajttal 

Hangaméz: érett préselt sajtokkal (érett gouda, érett cheddar, érett Pecorino juhsajt, Cervinus Picante

Lóhere méz: kékpenészes sajtokkal

Az élelmiszerboltokban eladott méz túlnyomó többsége különböző virágforrásokból származó mézkeverék. Jellemzően pasztörizálják is, hogy megakadályozzák a kristályosodást. Ennek a mézfajtának enyhe és kellemes íze van, és jól illik sajttálhoz, bár nincs emlékezetes, összetett íze. Ha összetett mézet szeretnél kipróbálni, vásárolj ínyenc boltból vagy termelői piacról. Keress olyan virágokról elnevezett mézet, mint a narancsvirág, a levendula és a vadszeder virágméz, vagy a hangaméz. Ez jelzi a virág típusát, amelyről a méh nektárt gyűjtött. Ezekben a finom ízárnyalatok csodálatosak a sajttal.

Vásárolhatsz ízesített mézet is, amely olyan ízekkel van átitatva, mint a levendula, a narancs, a málna vagy a szarvasgomba.

 

Kóstolnál hozzá mást is? 

A magvak, mint a sajtálak amúgy is alapvető összetevői ebben az esetben is jó kiegészítők. De nem lehet egyedül a csonthéjasokra korlátozni. Ott vannak a gyümölcsök is: szőlő, alma, birs, szilva, körte és füge, ami tovább emeli az élvezeteket. A szárított gyümölcsök is tökéletesen illeszkednek, és nem csak a tálra helyezhetjük az összetevőket, hanem szokatlan kompozíciókat is készíthetünk. Például a mézzel és mogyoróval kevert lágy sajtot szilvával tölthetjük, vagy nektarin szeletekre halmozhatjuk. Ha többet olvasnál erről ide kattints: https://cervinus.hu/2021/11/26/sajt-es-gyumolcs-a-tokeletes-kombinacio/

A gazdag, krémes Camembert mézzel meglocsolva és rozmaringgal megszórva könnyű elkészíteni. A sütőben sült Brie sonkával, fügével és mézlekvárral minden összejövetelt felpezsdít ízeivel. Egy igazán dekadens csemegéért próbáld meg a fekete szarvasgombát Brie-vel és mézzel párosítani. Ha szereted a juhsajtot, Pecorino sajt vékony szeleteire csurgass mézet, (akác, hanga) szeletelj körtét mellé és szórj egy friss kakukkfüvet a méz tetejére.

Ami a borpárosítást illeti, próbáld meg, nem elvinni az ízeket, hanem egy viszonylag kevéssé harsány visszafogott bort válassz. Mivel a kölcsönhatás különös és intenzív a méz és a sajt között, válasszunk száraz, fehér bort. Ez kellemes szájpadlás tisztítást kínál, és lehetővé teszi, hogy a sajt és a méz legyen a show sztárja! Sajtjainkhoz és a sajtokhoz passzoló borokról általában, itt találsz útmutatót: https://cervinus.hu/borkostolo/#1610467171950-92d6e7ab-54d1