Mexikói „lasagna”
A mexikói lasagna egy ultra ínyenc étel, amely az olasz lasagne-t és a mexikói chilit ötvözi, és tortillát-wrapot használ a különböző rétegek elkészítéséhez. Ennél egyszerűbb recept nem létezik, Ez is egy módja annak, hogy újra felfedezzük a mexikói chilit. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mert a bolognai lasagne-hoz hasonlóan elkészítjük a zöldség- és hússzószt, majd formába rakunk mindent, rétegezzük: wrap, hús-zöldséget, sajtot. Még a gyerekek is részt vehetnek, és könnyen elkészíthetik ezt a receptet! Ennek az ételnek az az előnye is, hogy előre elkészíthető. Csak süssétek meg, mielőtt leül a család enni és élvezni az ízeket.
Hozzávalók 1 tepsire ( kb. 5 személynek) :
-
- 400 g darált marhahús itt 4 extra puha steak felolvasztva
-
- 6db kész wrap lepény
-
- 1 közepes vöröshagyma
-
- 3 gerezd fokhagyma
-
- 20 g olívaolaj
-
- 1 pirospaprika
-
- 1 kis cukkini (240g)
-
- 1 kis konzerv vörösbab (225g) lecsepegtetve
-
- 140 gramm paradicsomsűrítmény
-
- 1 kis doboz zúzott paradicsom (400g)
-
- 1 csomag chili con carne fűszerkeverék
-
- 1/2 teáskanál só
-
- 100 g konzerv kukorica lecsepegtetve
-
- 400 g Szarvasi Caciotta sajt reszelve
-
- 150g 15%-os zsírtartalmú tejföl
-
- 3 csipet mexikói fűszerkeverék
ELKÉSZÍTÉS
- Állítsuk össze a tölteléket: vágjuk apróra, majd pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát pár perc alatt, vigyázzunk ne égjen meg.
- vágjuk kis kockára a pirospaprikát, majd 1 cm -es kockákra vágjuk a cukkinit és mindkettőt tegyük a pirított hagymákhoz
- hozzáadjuk a leöblített és jól lecsepegtetett vesebabot, a paradicsompürét, a zúzott paradicsomot, a darált marhahúst (jól összemorzsoljuk), a chilis fűszerkeveréket és a sót. Tegyünk fedőt rá és pároljuk puhára.
- az utolsó 5 percben tegyük bele a kukoricát, hiszen azt épp roppanósra kell hagyni, nem kell szétfőzni
- vegyünk egy kapcsos tortaformát, vagy kerek sütőformát, amely átmérője megegyezik a vásárolt wrap lepényekkel. (24 cm-es) béleljük ki sütőpapírral. Ez utóbbi azért fontos, mert felfoghatja a szószból kifolyó levet.
- elkezdjük a rétegezést, egy wrap az aljára, egy adag mexikói chilis tölteléket helyezzünk rá, majd 60g Szarvasi Caciotta sajtot reszelve, vagy apró kockára vágva
- így folytatjuk a rétegezést amíg a hozzávalók engedik (5 réteg töltelék, 6 lepény)
- az utolsó, záró lepény tetejét bekenjük a tejszínnel, ráreszeljük a maradék 100 g Caciotta sajtot és megszórjuk a mexikói fűszerkeverékkel
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, 40 percig sütjük a mexikói lasagne-t. Tálalás előtt zárt sütőben 5 percig állni hagyjuk.