Pita sajttal és zöldségekkel

 

A török döner kebab vagy a görög gyros pitában tulajdonképpen egy „mediterrán” szendvics, egy igazi török vagy görög street food, manapság nagyon kedvelt mind fiatalok, mind az idősebbek körében.  Az étel alapja egy pita kenyér, amelyet finoman kinyitva megtölthetjük sült húscsíkokkal, ropogós zöldséggel (paprika, uborka, hagyma stb.). A kötelező plusz: külön szószós tálba, vagy akár bele is tehetünk a híres fehér joghurtos szószból pl. a tzatzikiből. A gyerekek imádni fogják! A mostani receptajánlatunk egy húsnélküli variáció, lágyabb sajtunkkal készült, a Cervinus Delicatoval, ami selymes ízvilágával, nagyon jól passzol a zöldségekhez. Pita kenyeret pedig már minden nagyobb szupermarketben be tudunk szerezni készen, bár elkészíteni sem egy ördöngösség, hiszen csak liszt, víz, élesztő, só, cukor kell hozzá. Számos recept található fent a neten. 

 

20 perc előkészítés + 4 perc sütés

könnyű

466 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

    • 200 g Cervinus Delicato 
    • 4 pita kenyér 
    • 1 közepes cukkini 
    • 1 kaliforniai paprika (piros) 
    • 1 kaliforniai paprika (sárga) 
    • 2 ek. olívaolaj  
    • 1 kk. kakukkfű-levelek

Az avokádó-habhoz: 

    • 1 avokádó 
    • 1 kis gerezd fokhagyma
    • 1 kk. zöld-citromlé

ELKÉSZÍTÉS

  1. A cukkinit megmossuk és kockákra vágjuk. A paprikát félbevágjuk, szárát és magjait eltávolítjuk, majd 1 cm széles csíkokra vágjuk
  2. az egészet kiterítjük egy hőálló edénybe, majd összekeverjük sóval, borssal, olívaolajjal és kakukkfűvel 
  3. tegyük a zöldségeket a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és grillezzük kb. 8 percig. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni
  4. közben az avokádót kettévágjuk, kimagozzuk, a húsát kivesszük az avokádó héjából, tálba tesszük és villával pépesítjük. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, vagy lereszeljük, és beledolgozzuk az avokádókrémbe. Adjunk hozzá egy lime levét. (citrom is megfelelő) 
  5. a Cervinus Delicato sajtot vékony csíkokra vágjuk.
  6. pirítsuk meg a pitákat a kenyérpirítóban, és töltsük meg az avokádókrémmel. Végül hozzáadjuk a grillezett zöldségeket és a sajt csíkokat.

TIPP: aki végképp nem bírja hús nélkül, jól áll neki akár egy kis bacon, vagy akár egy kis sültcsirke hús. 

forrás: https://jaime-le-fromage.ch/fr/recettes/