Sós aprósütemény Sajtos kolbászos párna –

Szoky konyhája

 

Fenomenális illatú, nagyon ízes párnák, kolbásszal és Cervinus Fenomenale sajttal készült sós sütemények. Elkészítése nem bonyolult és nem csak ünnepekre, de bármilyen alkalomra ideális vendégváró étel. Készülj fel, hogy sokan elkérik majd a receptet, mert eteti magát!

 

30 perc előkészítés + 30-45 perc pihentetés hűtőben

könnyű

98 kcal/db

Hozzávalók 65 db-hoz: 

    • 500 g finomliszt, 
    • 200 g Cervinus Fenomenale sajt, 
    • 400 g félzsíros tehéntúró, 
    • 100 g juhtúró, 
    • 250 g teavaj, 
    • 130 g 20 %-os tejföl, 
    • 2 db tojás sárgája, 
    • 12 g sütőpor, 
    • 150 g füstölt szárazkolbász, 
    • 1 db egész tojás a tészta lekenéséhez, 
    •  25 g adalékmentes só

ELKÉSZÍTÉS

  1. a túrót áttörjük pillanatok alatt egy szitán, hogy ne legyen darabos, rögös
  2. összevágjuk a kolbászt apróra, morzsaszerűre
  3. lereszeljük az apró lyukú reszelőn a Cervinus Fenomenale sajtot, melynek a felét félretesszük
  4. összeállítjuk a tésztát: a lisztet egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a sót, majd a sütőport és összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajat benne
  5. beleszórjuk a kolbászmorzsát, majd hozzáadjuk a túrót és jól összekeverjük
  6. hozzáadjuk a juhtúrót, a 2 tojássárgáját, a tejfölt és a 100g Cervinus Fenomenale sajtot, és jól eldolgozzuk, így egy jól formálható tésztát kapunk
  7. 30-45 percre hűtőbe tesszük fóliában
  8. kivesszük, és lisztes deszkán kinyújtjuk 3-4 mm-esre a tésztát
  9. felvágjuk apró párnákra, kb2x3 cm –re, de ki mekkorára szeretné, a sütőportól kicsit megdagadnak
  10. megkenjük a tetejét egy tojással és a maradék Cervinus Fenomenale lereszelt sajtot rászórjuk 
  11. betesszük sütőpapírral kibélelt tepsiben  190 °C fokos sütőbe 25 percre, alsó felső sütési módozaton

TIPP

A kisült sós aprósüteményt egy fém dobozba téve, lefedve napokig vajpuhán lehet tartani, de az elcsomagolását csak már teljesen kihűlt állapotában tegyük meg! Kolbász helyett lehet akár apróra vágott és kisütött kolozsvári szalonnát is használni, a kolbászt nem kell előre kisütni. A füstölt kolbász ehető bélbe van töltve tehát annak a lehúzása nem szükséges! Akár több nappal korábban el lehet készíteni a tésztát és felhasználásig a hűtőben tartani. 

Jó étvágyat kívánunk!